Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Debuterade mot franska världsstjärnorna: "Fotbollsplan med gräs och elva mot elva"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

PARIS. Ingen riktig landskamp.
Men mot Frankrike fick Jakob Johansson chansen att debutera - och tog den.
- Det var bara att tänka att det var en fotbollsplan med gräs på och elva mot elva, säger han.

Janne Andersson bjöd på en skräll i startelvan mot Frankrike. Jakob Johansson hade bara gjort tre landskamper när Sverige varit på januariturné men aldrig varit med i det riktiga A-landslaget. Ändå fick han debutera på bortaplan mot Frankrike mot världsstjärnor som Paul Pogba och Blaise Matuidi. Hur han själv tycker att det gick?

- Jag kände mig lugn med bollen. Det kändes bra, säger han.

- Det var en häftig känsla, en häftig match men någonstans måste man försöka behålla lugnet och tänka att det är en fotbollsplan med gräs på och det är elva mot elva så på så sätt är ingen skillnad mot vad man är van vid, men det är klart att det är lite andra faktorer som spelar in.

Hur var det att kastas in i en första tävlingsmatch och ställas mot Pogba och Matuidi?
- Det är klart att det är en inspirerande utmaning men man måste tänka att det är en fotbollsmatch och att man har spelat många sådana tidigare så att man får gå in respektlöst och inte tänka på att vi möter ett världslag. 

Hur ser du på lagets insats?
- Surt att förlora så klart. Men vi kan ta med oss försvarsspelet och omställningsspelet som var positivt, vi släppte inte till så många hundraprocentiga målchanser. Sedan var omställningsspelet bra. När vi väl vinner boll så tycker ja att vi visade prov på bra löpvilja och vilja att skapa något även om det är en tuff bortamatch.

Din egen insats?
- Det funkade bra. Laget gör en väldigt bra insats och då är det klart att det blir enklare för mig att komma in i det som inte har spelat i de här sammanhangen tidigare. Så det fungerade bra. Jag kände mig bekväm med bollen när jag väl fick tag i den också.

- Kändes som att jag var en del i matchplanen och jag följde den till punkt och pricka. Vi stressade inte upp oss när vi fick bollen. Vi kunde hålla i den och skapa möjligheter och där tycker jag att jag bidrog.

Fanns det en tydlig struktur i laget som hjälpte dig?
- Så var det absolut. Vi har tränat på bra de här dagarna som har varit och jag har kommit in i gänget och inte minst fotbollsmässigt kommit in hur vi ska försvara och hur vi ska anfalla och där var vi matchen i åtanke då, väldigt tydliga och det var väldigt enkelt för mig att förstå.

Blev du förvånad när du förstod att du skulle starta?
- Det är klart att det inte var något jag hade räknat med, samtidigt har jag ju förstått att när jag kom med till den här samlingen för de egenskaperna som jag har och det var väl ingen hemlighet att man hade den här matchen i åtanke då, mest med mina defensiva som jag har. Så det var inget jag hade förväntat mig.

Kan du stressa upp dig innan en match eller är du lugn?
- Det är klart att jag blir nervös men jag försöker väl hålla mig ganska lugn. En sådan här match som är väldigt speciell försöker jag att se som vilken match som helst. Det är elva mot elva och gräset är grönt. Jag försöker ha den inställningen och hålla lugnet men visst finns det en nervositet.

- Det är svårt att jämföra de här motståndet med något annat faktiskt. Klart att de franska spelarna håller en hög nivå men jag tycker ändå att vi visar att det är elva mot elva och att det då inte spelar så stor roll utan det ska fungera som ett lag också och det tycker jag att vi visade. Vi är så klart besvikna över att inte få med oss något men vi visade ändå att vi fungerar som ett kollektiv.

Chanserna att fortsätta starta?
- Jättesvårt för mig att svara på utan det är upp till Janne. 

Se målen i matchen från Sporten-sändningen i spelaren ovan.

Publicerad 2016-11-12 kl 08:44

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER