Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Distriktsförbund går emot SvFF:s linje - kör säsongsstart som planerat: "Där avvek vi"

Sverige

SvFF har rekommenderat distriktsförbund att överväga att skjuta upp seriestarterna. 
Sveriges största distriktsförbund Stockholms FF kör på som planerat.
- Just nu känner vi att vi lutar oss mot den expertorganisation som finns och det är Folkhälsomyndigheten, säger distriktschefen Andrea Möllerberg till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Svenska Fotbollförbundet gav i förra veckan besked om att seriestarterna i division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer planeras äga rum i mitten av juni, samtidigt som serierna ska spelas som enkelserier till följd av coronavirusets utbrott. Samtidigt gav förbundet en rekommendation till alla 24 distriktsförbund om att överväga att skjuta upp seriestarterna, något vissa distrikt gjort, medan andra planerar att köra på som vanligt. 

Göteborgs FF har bland annat gett besked om att säsongen skjuts upp till tidigast 13 april, medan bland annat Hallands FF och Västergötlands FF har skjutit upp seriestarterna, som spelas som enkelserier, till i sommar.

Annons

Två av Sveriges största distriktsförbund Stockholms FF och Skånes FF har dock hittills valt en annan väg, att serierna ska spelas som planerat, även om regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat om förbud mot sammankomster med över 50 deltagare.

StFF:s distriktschef Andrea Möllerberg berättar för Fotbollskanalen att distriktsförbundet väljer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation i första hand, där rekommendationen i dagsläget är att "lokala arrangemang kan genomföras som vanligt". 

- Vi har haft en dialog med Svenska Fotbollförbundet och följer Folkhälsomyndigheten. Vi följer verkligen deras rekommendation och deras beslut som finns. Folkhälsomyndigheten gick ut ganska tydligt med rekommendationer om idrottsverksamheter och om att de ska fortsätta, säger hon till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Man såg att aktiviteter med gym, simning, sporthallar och liknande ska fortsätta, man rekommenderade utomhusaktiviteter och generellt sett att idrottsverksamheter ska fortsätta med matcher och cuper på lokal basis. Svenska Fotbollförbundet gjorde en tolkning av det och en viss justering av det efter samtal med oss 24 distrikt i Sverige. De gjorde då en riktningsförändring i sin rekommendation gentemot Folkhälsomyndigheten, vilket vi då på distriktsnivå fick ta i beaktning, då vi ändå styr över vår egen tävlingsverksamhet.

- Det vi gjorde då när vi gick igenom krisplanen och den rekommendation som Svenska Fotbollförbundet gav gjorde vi efter noga överväganden en bedömning att det bästa för fotbollen i Stockholm och det samhället vi har här är att fortsätta enligt plan, då vi inte såg att Folkhälsomyndigheten hade gjort någon ytterligare speciell rekommendation eller bedömning att fotbollsverksamheten skulle vara någon utpekad verksamhet som skulle öka smittspridningen, utan snarare att man vill att idrottsaktiviteter ska fortsätta.

Annons

StFF följer därmed, precis som Skånes FF, inte riktigt förbundets linje, även om man följt rekommendationen om att överväga en uppskjuten säsong. 

- Vi informerade Svenska Fotbollförbundet innan vi gick ut med vårt beslut i fredags och sa då att vi noga har övervägt det här, bollat olika saker och valt att följa Folkhälsomyndigheten i det spåret att de tycker att idrottsaktiviteter ska fortsätta. Där avvek vi lite från Svenska Fotbollförbundet och det gjorde Skåne också, som har följt samma linje som vi, medan Göteborg har skjutit på det en vecka, även om de inte hade så många matcher som drog igång innan. De har startdatum 13-14 april, som också är vårt startdatum, även om vi drar igång lite till helgen, säger Möllerberg.

Distriktschefen fortsätter:

- De stora distrikten har därmed valt att planera enligt tidigare plan och inte riktigt som Svenska Fotbollförbundet då tycker, men sedan överlåter Svenska Fotbollförbundet också besluten till distrikten, då det är väldigt olika i olika distrikt. Det blir då väldigt svårt för dem att gå in och styra det.

Annons

- Strukturen är också gjord så att tävlingsverksamheten är ett enskilt distrikts beslut, då det inte ska bli toppstyrt. Då får man också ha respekt för att de inte kan sätta sig in i alla detaljer om hur Stockholm, Dalsland eller Norrland ska göra. Jag tycker ändå att de gav sin rekommendation utifrån deras bästa bedömning, men när vi grävde oss ner i vår lokala verksamhet tycker vi ändå att läget är så stabilt att vi kan starta upp serierna. Däremot kan det bli så att det kommer ännu hårdare krav från myndigheterna att vi tvingas stänga ner om några veckor eller i morgon.

Därmed kan distriktsförbundet möjligen komma med ett nytt beslut framöver om att säsongerna skjuts framåt i tiden. 

- Självklart kommer Folkhälsomyndigheten komma ut med nya riktlinjer och rekommendationer beroende på hur läget utvecklar sig i Stockholm. Då kommer vi självklart titta på det beslutet. Just nu känner vi att vi lutar oss mot den expertorganisation som finns och det är Folkhälsomyndigheten i första hand.

Annons

Hur ser du på att SvFF har som rekommendation att överväga att skjuta upp serier när Folkhälsomyndigheten har en annan rekommendation?
- Det är svårt att säga, men det är klart att det blev en utmaning för oss i distrikten när man frångick det man kanske gjort innan och har följt Folkhälsomyndigheten. Det skapade en problematik för oss i hur vi skulle resonera, vilket kanske också i längden skapar en problematik för svensk fotboll, då vi kommer att göra väldigt olika i distrikten och deras tanke är att vi ska ha en stor samsyn i det här, men det är väldigt svårt, då vi är 24 distrikt som har väldigt olika förutsättningar. Jag kan se problematiken som uppstod, faktiskt. 

Stockholm är värst drabbat av coronaviruset i Sverige. Hur ser du på att distrikt, där viruset inte är lika utbrett, väljer att skjuta upp fotbollen till skillnad från StFF?

Annons
- Det finns en expertorganisation som heter Folkhälsomyndigheten och någonstans måste man ändå lita på dem. Jag tycker att de har gjort ett fantastiskt jobb med sin information och har varit tydliga med vilket budskap de har. De säger inte att fotbollsverksamheten är någon speciell verksamhet som kan utöka smittspridningen, snarare tvärtom. Utomhusaktiviteter är att föredra, säger hon.

Möllerberg fortsätter:

- Självklart att man gör vissa begränsningar med omklädningsrum, vattenflaskor och sådana saker, men Skåne som är Sveriges näst största distrikt gick också precis ut och sa att de gör precis som vi. Det är klart att det finns olika orosmoment ute i distrikten, men jag tycker ändå att vi måste kunna lita på expertisen och inte hitta på egna lösningar som sedan innebär att man kanske då tar för snabba beslut eller gör fel. 

Annons

Möllerberg menar även att förbudet mot sammankomster med över 50 personer inte har förändrat StFF:s inställning i frågan.

- Det första förtydligandet som kom (från polisen) är att varken spelare, ledare, funktionärer eller liknande räknas in i de här 50. De är inte med överhuvudtaget, det är bara publik. Sedan ska man koppla det till en yta och liknande, samtidigt som man utifrån den dialogen man haft vill att idrotten ska fortlöpa, säger hon och fortsätter:

- Jag förstår att det är otroligt svårt att göra jättetydliga direktiv, då det kan bli så enormt begränsande också. När de pratade i fredags och även i dag på presskonferensen pratade de mycket om det egna ansvaret, att det är upp till oss själva och att man ska stanna hemma om man är krasslig och inte ge sig ut och besöka mor- och farföräldrar. Alla de här sakerna sammantaget gör bedömningen att man, även för barn och ungdomar, ska fortsätta.

Annons

Hur har responsen varit från föreningar kring att ni väljer köra på som planerat?
- Det var först mer eller mindre ingenting som kom. Folk vill verkligen hjälpas åt att lösa detta och starta utifrån hur läget är nu och de rekommendationer som finns. När det här om 50 personer kom var det ett ganska otydligt beslut. Vad är det egentligen som gäller?

Möllerberg fortsätter:

- En del har fler än 50 personer på träningar, men då kan enskild träningsverksamhet inom förening fortsätta, men samtidigt finns det fotbollsplaner som fyra olika föreningar delar på och då är inte det en enskild förening. Det är mer sådana frågor, som handlar om att det finns en oro, men främst om hur man kan fortsätta bedriva verksamhet vad gäller träningar, träningsmatcher eller matcher. Det är mer sådana frågor än att man tycker att vi är duma i huvudet. Jag upplever att man i fotbolls-Stockholm är varma gentemot varandra och att man vill lösa detta för att kunna fortsätta. 

Annons
Publicerad 2020-03-31 kl 17:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto