POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Distriktsförbunden och SvFF enade om Halmstadslägret 2020: "Jag är glad"

Foto: Bildbyrån.

Halmstad, Västergötland och Skåne har motsatt sig SvFF:s utvecklingsläger.
Men nu har de inblandade parterna kommit överens om en kompromisslösning för år 2020.
- Jag är glad att vi hittat en lösning, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i en kommentar på förbundets hemsida.

Distriktsförbunden i Skåne, Halland och Västergötland har under ett par år valt att bojkotta utvecklingslägret (tidigare elitlägret) i Halmstad. Detta eftersom de tre förbunden menade att selektering i tidig ålder inte har stöd i forskning.

Beslutet att inte delta på lägret ledde till att det gnisslade med SvFF, eller som förbundet utrycker det på sin hemsida: "vissa skillnader i synen på utvecklingslägren – och på processen inför dessa – har påverkat samarbetet kring lägren på ett otillfredsställande vis under de gångna åren".

I februari i år satte SvFF ned foten. Svenska Fotbollförbundet meddela att man "säkerställer" deltagare från alla distrikt. SvFF körde helt enkelt över distriktens ställningstagande att inte vara med.

- Genom att styrelsen nu har beslutat att SvFF tar över uttagningsprocessen om distrikten fortsatt väljer att ställa sig utanför, har vi säkerställt att alla spelare behandlas lika - att urvalet är fullständigt och att ambitionerna med vår spelarutbildningsplan kan fullföljas, sa Jörgen Eriksson, vice ordförande i SvFF, i en kommentar på förbundets hemsida.

Det var inte en lösning som riktigt föll i god jord hos distrikten och därefter hölls ett medlingsmöte mellan SvFF och Västergötland, Skåne och Halland.

- Det var ett väldigt bra möte, i god anda och vi är ju fotbollskompisar sedan länge allihop så det är inte så stora konstigheter. Vi hade en konstruktiv diskussion och nu är uppgiften att ta fram ett förslag till förbundsstyrelsen att hantera senare under våren, förmodligen under majsammanträdet. Det är tågordningen nu, sa SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen i april.

Nu har parterna också nått fram till en överenskommelse för år 2020, låter Svenska Fotbollförbundet meddela.

"I korthet innebär samarbetet att den urvalsprocess som distrikten har haft invändningar mot förändras och förtydligas. SvFF kommer att svara för urvalet av spelare till lägren, samtidigt sker, i linje med distriktens synpunkter, en förskjutning från "selektering" till "premiering." Distriktens uppgift blir att underlätta och skapa förutsättningar för urvalsprocessen", skriver SvFF på sin hemsida.

Claes Ohlsson, ordförande i Skånes Fotbollförbund, förtydligar och konkretiserar vad parterna nått fram till för lösning:

- Innebörden är i praktiken att vi driver vår verksamhet precis som vi har gjort de senaste åren och så som vi har planerat den. Det vi kommer att göra är att vi kalendermässigt kommer att se till så att aktiveter sker som möjliggör för Svenska Fotbollförbundet att plocka ut och premiera. Men ingenting i vår verksamhet går ut på att ta bort någon spelare, utan vi kommer att driva vår verksamhet precis som vi gör i dag. Sen kommer vi kalendermässigt möjliggöra för förbundet att hitta de spelarna man vill ska åka till Halmstad.

Ni selekterar inte, utan SvFF får premiera, om jag har förstått det rätt?
- Exakt. Det blir som vilken landslagsuttagning som helst, så de spelarna som inte får åka med till Halmstad är kvar i vår verksamhet.

Vad som däremot inte står klart är vad som kommer att hända efter nästa år, det vill säga 2021. Då ska nya idéer framföras i synen på vad som är den bästa vägen framåt för att få fram lovande spelare.

- Det ingår i diskussionen; att vi inom fotbollsrörelsen ska tillsammans fundera på hur man utformar talangutvecklingen, där Halmstad-lägret är en del i den verksamheten. Vi ska helt enkelt diskutera hur vi ska bedriva talangutvecklingen och vem som ska göra vad och så vidare.

Är ni nöjda med att ha kommit överens i den här långbänken?
- Ja, vi är nöjda i den meningen att vi kan driva verksamheten som vi planerat den och att vi kan gå framåt i processen, säger Claes Ohlsson.

Även Svenska Fotbollförbundet verkar vara nöjt med utgången.

- Jag är glad att vi hittat en lösning som gör att vi får en bra och effektiv hantering under nästa år. Det är viktigt att vi har dialog och debatt om viktiga frågor, men det är lika viktigt att vi också har förmågan att enas kring lösningar som leder framåt. Nu ger vi oss själva goda förutsättningar att genom demokratisk dialog komma fram till hur nästa steg för vår spelarutbildning, med start 2021, ser ut, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i en kommentar på förbundets hemsida.

Publicerad 2019-06-04 kl 19:29
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto