Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Division 2-klubbarnas upprop - känner sig förbisedda av SvFF: "Det handlar om respekt"

Sverige

51 division 2-klubbar har skickat in en skrivelse till SvFF.
De känner sig förbisedda av förbundet, och vill spela matcher.
- Under mina sämsta dagar upplever jag att man offrat division 2, 3 och motsvarande damserier för att driva Sef:s talan, säger Stefan Fredriksson, tf klubbchef i Ängelholms FF, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

I dag får endast yrkesidrottslag spela matcher på seniornivå i Sverige. Allsvenskan, superettan och ettan är sedan tidigare igång på herrsidan, medan klubbar i övriga serier väntar på att få dra igång sina säsonger. Nyligen kom endast besked om att barn födda 2002 eller senare får spela "enstaka matcher och tävlingar utomhus".

I division 2 råder det i dagsläget stor frustration över det. 

51 division 2-klubbar skickade i slutet av mars in en skrivelse till Svenska Fotbollförbundet om att de tycker att det skett en "snedvridning" i svensk fotboll under pandemin. Klubbarna vill börja spela matcher igen, samtidigt som de tycker att SvFF "prioriterat en viss del av den svenska fotbollsfamiljen, Sef-föreningarna", det vill säga klubbarna i allsvenskan och superettan, före bland annat division 2. 

Annons

Stefan Fredriksson, tf klubbchef i Ängelholms FF, är kritisk till SvFF. Han tycker inte att förbundet prioriterat bland annat division 2 under pandemin. Han tycker i stället att fokus lagts på elitlagen och att få tillbaka publik på matcher. 

- Pandemin har slagit hårt mot alla på ett eller annat sätt. Vi blev väl mer och mer irriterade över hur dialogen gick i det offentliga rummet, där vi upplevde att Svenska Fotbollförbundet på något sätt… Jag vill inte kalla det abdikerade, men tog ett steg tillbaka och lät Sef (Svensk Elitfotboll) föra fotbollens talan. När vi då gjorde en jämförelse som vi diskuterade runt finns det ett antal förbundsserier ner till division 3. Vi som spelar i division 2 och 3 hade rättigheten att träna, medan övriga förbundsserier spelade fullt normala träningsmatcher och kunde bedriva träningar. De kunde till och med spela U21-matcher vilket innebar att P19-spelare kunde matchas. Den stora frågan blev då: när får publik släppas in på Sef-matcher?, säger han till Fotbollskanalen. 

Annons

 Han fortsätter:

- Då tog det skruv hos många division 2-föreningar, där de undrade: var befinner sig Svenska Fotbollförbundet någonstans? Det har inte hörts ett ljud från dem sedan pandemin dök upp. Då gjorde vi en skrivelse för att egentligen ifrågasätta när de ska föra vår talan. Det handlar om respekt.

Just nu är planen att division 2-serierna ska dra igång i början av juni (4-6) och spelas med dubbelmöten, men ännu är det inte klart om det kan bli matchspel då. Däremot är det redan klart att kvalet från division 2 till ettan slopas i år för att möjliggöra för dubbelmöten under säsongen. I stället gäller rak uppflyttning för serievinnarna. 

Fredriksson menar att division 2-klubbarna inte fått vara med i beslutsprocessen kring att kvalet uppåt slopas under 2021. 

Annons

- Svenska Fotbollförbundet har gjort en enkät och jag har inte sett resultatet av den, men jag har förstått att de flesta division 2-klubbarna, eller de som jag pratat med, gör allt för att vi ska få en dubbelserie. Jag tror att förbundet har förstått det och att det är där gränsen nog går för vad vi tål. Vi kräver inte publik, det är inte det som det handlar om, utan vi vill bara spela fotboll på rättvisa villkor, säger han och fortsätter:

- Problemet här är att man bara fattar ett beslut att slopa kvalet utan att föra dialog med klubbarna. Jag säger ingenting om beslutet, det är inte det, utan det handlar om hanteringen kring division 2-klubbarna.

Fredriksson känner sig därmed lite uppgiven kring läget.

Under mina sämsta dagar upplever jag att man offrat division 2, 3 och motsvarande damserier för att driva Sef:s talan. Då gömmer man sig lite bakom det här med yrkesrollen och så vidare, men visa mig den division 1-spelare som lever på sin fotboll.

Annons

Syrianska FC:s ordförande Iso Gursac är inne på samma spår som Fredriksson.

- Vi är inte prioriterade för fem öre. Det här är inte en inomhusidrott eller kampsport. Man spelar utomhus, får träna och göra i princip allt. Vad är då vitsen med att man inte får spela matcher? Det är elva mot elva, plus tre domare, alltså 25 pers på 6000 kvadratmeter. Det är hur stort som helst. Jag läste även att 0,1 procent av smittan sprids utomhus. Om det stämmer är det ganska löjligt att vi blir begränsade på grund av det. Man mår ju sämre. Ungdomarna ser också fram emot tävlingsmomentet. Det är många som slutat, så det gör ju mer skada än nytta, säger Gursac till Fotbollskanalen. 

Gursac tycker också att dialogen varit dålig mellan klubbarna och förbundet.

- De tar beslut över våra huvuden. Även om vi kommer spela har de tagit bort kvalen utan att ens fråga, men om de inte tycker det är relevant kan de frysa alla seriespel och säga: "Vi kommer inte spela fotboll i år". Då vet vi det. De har den möjligheten också. Varför kör de över alla klubbar? Om allsvenskan kan spelas i december, så kan vi också spela till mitten eller slutet av november. Det finns konstgräsplaner, men de gör som de vill och det är inte förankrat hos klubbarna. 

Annons

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson är sin tur tydlig med att förbundet inte förbiser division 2 eller någon annan serie. Han menar att SvFF värnar lika mycket om alla serier och att förbundet kämpar för att alla serier ska kunna dra igång. Det har SvFF lyft på möten med bland annat Folkhälsomyndigheten. 

- I samtliga möten med företrädare för Folkhälsomyndigheten, regeringen och Riksidrottsförbundet lyfter vi alltid upp frågan om vikten för återstart för hela fotbollen. I slutfasen av april kom det ett positivt besked för ungdomar upp till 19 år, men vi väntar fortfarande på att få hela fotbollsverksamheten igång. Ingen föreningsledare inom svensk fotboll behöver tveka på det. Det framförs på varje möte och så sent som i går under ett möte med statsministern, säger Nilsson till Fotbollskanalen. 

Annons

Det är 51 klubbar som står bakom skrivelsen. Hur ser du på att de ändå känner sig nödgade att göra en skrivelse om detta till er?
- Det är väl bra att de väcker frågor om de känner att de inte fått svar på dem, men de behöver inte tvivla på detta. Vi har haft kontakt med flera av de här föreningarna under resans gång. De behöver inte tvivla på ambitionen. Den föreningen som jag är aktiv i heter IK Oddevold och spelar i division 2. Den föreningen som Håkan Sjöstrand är aktiv i heter Skiljebo SK och spelar också i division 2. Vi har det här hos våra egna föreningskamrater på hemmaplan, frustrationen över att inte komma igång och vi delar den frustrationen med hela fotbolls-Sverige, men det är inte Svenska Fotbollförbundet som bestämmer. Det gör Folkhälsomyndigheten och regeringen. Vi kan bara framföra svensk fotbolls oerhört tydliga önskan om att få komma igång, och den delar vi med de här klubbarna. 

Annons

Kunde dialogen med de här klubbarna ha varit bättre?
- Dialog, kommunikation och information är alltid svårt och upplever de här föreningarna att de inte får information trots att vi skickar ut mycket nyhetsbrev och det kommer väldigt mycket information, utan att deras huvudsakliga information kommer via media, så har vi något att titta på där. Det behöver vi föra en diskussion om med våra distriktsförbund också, säger han och fortsätter:

- Föreningarna i de lägre förbundsserierna på herr- och damsidan kanaliseras huvudsakligen via distriktsförbunden, men vi behöver föra ett resonemang om det. Jag för gärna fortsatt samtal med föreningarna på division 2-nivå om vi kan hitta bättre former för det. Med dagens teknik är det ganska enkelt att lösa kommunikation, men att tränga igenom ett stort informationsflöde är inte alltid så enkelt. Låt oss titta på om vi kan göra något där, men de behöver inte tvivla på vår ambition och vår önskan. 

Annons

Nilsson säger vidare så här om att kvalet mellan division 2 och ettan slopats:

- Det är helt enkelt en omöjlighet att hantera i den här pandemisituationen. Då står den frågan mot att kunna spela dubbelserier. Vi hoppas innerligt att vi fortsatt kan spela dubbelserier, men att dessutom kombinera det med kvalspel är inte möjligt inom ramen för kalendern som vi har att hantera. Just nu är det en stor oro för när vi kommer igång och vilka konsekvenser det får för seriespelet. Vårt fokus är dubbelmöten och då fick kvalet stryka på foten den här gången, säger han och fortsätter:

- Dialogen i det här fallet för vi med företrädare för de 24 distriktsförbunden, som i det här fallet, representerar föreningarna på den här nivån. Det är angeläget att vi hittar bra forum för samtal och informationsbyte mellan förbundet och distrikten och föreningarna. Låt oss återkomma kring hur vi kan hitta en bättre funktion i de delarna.

Annons

Tycker du att det är problematiskt att en del klubbar tycker att beslutet om kvalet tagits över deras huvuden?
- Vi har representativ demokrati i hela idrottsrörelsen och vi lyssnar in synpunkter som kommer från fotbolls-Sverige innan vi tar ett samlat beslut. I valet mellan att spela dubbelserie eller enkelserie och att de får konsekvenser för kvalet, så var den frågan entydig i de enkäter och frågor vi ställt ute i fotbolls-Sverige. Det var en entydig önskan om att prioritera dubbelmöten före kval. Vi har helt enkelt följt synpunkterna som kommit in samlat från fotbolls-Sverige. Sedan kan enskilda föreningar ha en annan uppfattning, och det har jag den största respekt för, men i det här fallet har vi lyssnat på majoriteten innan vi gick till beslut och majoriteten har skarpt förordat dubbelmöten i den mån det är möjligt. 

Annons

Nilsson menar vidare att målet just nu är att division 2 ska kunna dra igång i början av juni i år, men att det ännu är oklart om det blir så. Om det inte blir säsongsstart då finns det risk att det blir enkelserier under 2021.

- Om vi inte klarar den 5-6 juni blir det synnerligen besvärligt, säger han och fortsätter:

- Vi har förbundsstyrelsemöte på tisdag i nästa vecka och då kommer vi att titta på de senaste inkomna tankarna kring hur vi ska hantera seriespelet på den här nivån, men planen är nu att vänta så länge det går naturligtvis med förhoppning om att det ska bli lindrigare riktlinjer och att vi kan börja 5-6 juni. Då klarar vi dubbelmöten också. 

Svenska Fotbollförbundet svarade även, i slutet av april, på klubbarnas skrivelse. SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand undertecknade svaret och skrev bland annat att förbundet delar klubbarnas frustration i frågan gällande att förbundet också vill att det ska spelas matcher på alla nivåer i svensk fotboll. 

Annons

SvFF skrev också att förbundet, ihop med Riksidrottsförbundet, bedriver ett "intensivt påverkansarbete gentemot beslutsfattarna för att försöka få dem att inse att fotbollsutövande som genomförs på ett ansvarsfullt sätt utomhus inte bidrar till smittspridningen". SvFF förnekade samtidigt att förbundet prioriterar publikfrågan framför andra frågor, som när division 2 ska dra igång.

"Avslutningsvis vill SvFF framhålla att vi har förståelse för att det utifrån det rådande medielandskapet kan uppfattas som att elitföreningarnas situation och publikfrågan är prioriterad i dialogen med myndigheter och andra beslutsfattare. Vi hoppas dock att vi med detta brev lyckats förklara att vi vid dessa kontakter på intet sätt prioriterar någon del av svensk fotboll, utan tvärtom arbetar intensivt med att så fort som möjligt få komma igång med så mycket fotbollsverksamhet som möjligt", skrev förbundet. 

Annons

Fakta

Division 2-klubbarnas skrivelse till SvFF

Ett delat FotbollsSverige!

Denna skrivelse är en gemensam skrivelse från 51 st föreningar som representeras
i förbundsserierna Div II. Detta utgör 71 % av samtliga föreningar i Div II
Herrar.

Vi tillsammans vill med denna skrivelse uppmärksamma Styrelsen på konsekvensen
av de beslut som fattats i o m pandemin. Vi tillsammans vill också
uppmärksamma Styrelsen på den snedvridning som skett inom svensk fotboll
under pandemin. Se nedanstående bild;

Vi upplever det som om vårt eget Förbund, Svenska Fotbollsförbundet, med kraft
prioriterat en viss del av den svenska fotbollsfamiljen, SEF-föreningar. Att prioritera
yrkesutövare är förståeligt, men när frågan om U21 och publik prioriteras
före övrig fotboll i Sverige, är det direkt provocerande.

Vi inom Div II kräver ingen publik. Vi vill släppa ut 22 friska spelare på minst
6 000 m2 för att spela matcher, träna normalt och bygga lagkänsla. Som läget
är nu är risken för brist på motivation överhängande med konsekvens att spelare
och ledare slutar. Hur talangutvecklingen drabbas, kan vi bara gissa oss till. Var
skall SEF-klubbarna finna sina talanger framöver?

Vi Div II föreningar tillsammans vill få svar hur Styrelsen ställer sig den bild som
förmedlas och upplevs samt lämnar kommentar till det. Vi tillsammans måste
kunna förstå varför bilden ser ut som den gör. Den förståelsen finns inte, därför
denna skrivelse.

Vi Div II föreningar tillsammans vill att det tas fram förslag på åtgärder för att
tillåta normala träningar och spela matcher, inte bara ett förbud. Om det handlar
om protokoll som SEF-föreningar använder sig av, ge oss dessa förutsättningar!

Vänliga hälsningar

IFK Östersund - Grebbestad IF - Arameisk Syrianska
Berganäset AIK - Ahlafors IF - United IK Nordic
Bodens BK - Angered BK - Eskilstuna City
Notvikens IK - IFK Skövde FK - IFK Eskilstuna
Storfors AIK - IFK Tidaholm - Syrianska FC
Friska Viljor FC - FK Lidköping - Trosa-Vagnhärad
Gottne IF - Vänersborgs FK - Värmbols FC
FC Gute - Nordvärmlands FF - Smedby AIS
FC Järfälla - BK Forward - Mjölby AI
IFK Lidingö FK - IFK Kumla - Asarums IF
Kungsängens IF - Yxhults IK - IFK Karlshamn
FC Stockholm - Assyriska BK - Sölvesborgs GOIF
Enköpings FK - BK Astrio - BK Olympic
Skiljebo SK - Vinbergs IF - Eslövs BK
Eskilsminne IF - IFK Hässleholm - Höganäs BK
Kristianstad FC - Husqvarna FF - IFK Berga
IK Tord - Räppe IF - Ängelholms FF

FAKTA

SvFF:s svar till division 2-klubbarna

Inledningsvis vill Svenska Fotbollförbundet (SvFF) tacka för ert brev och engagemang
i denna för svensk fotboll otroligt viktiga fråga. SvFF delar er frustration och har
ingen annan önskan än att fotbollsmatcher på alla nivåer och i alla åldrar ska få
genomföras så snart som möjligt. Det ska givetvis ske på ett ansvarsfullt och
smittsäkert sätt, men det har svensk fotboll tillsammans visat att vi klarar av.

Som ni känner till är det framförallt Folkhälsomyndighetens (Fohm) föreskrifter och
allmänna råd samt den av regeringen beslutade begränsningsförordningen som
reglerar vilken fotbollsverksamhet som nu får fortgå, och i vilken utsträckning publik
får närvara på de matcher som trots pandemin får genomföras. SvFF bedriver därför
på egen hand och tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF) ett intensivt
påverkansarbete gentemot beslutsfattarna för att försöka få dem att inse att
fotbollsutövande som genomförs på ett ansvarsfullt sätt utomhus inte bidrar till
smittspridningen.

Sedan pandemin drabbade oss har SvFF deltagit vid två möten med Fohm. Det första
mötet ägde rum den 12 januari 2021 (efter att vi själva skickat en inbjudan och
påminnelser till myndigheten) och det andra mötet ägde rum den 12 mars 2021
(också det efter en inbjudan från vår sida och ett antal påminnelser).

Vid båda de ovan nämnda mötena har det varit en självklarhet för SvFF att påtala för
myndigheten att det finns förutsättningar att - trots pandemin - genomföra
fotbollsmatcher på alla nivåer och i alla åldrar på ett smittsäkert sätt och att
verksamheten måste få komma igång snarast.

Nedan finner ni ett textstycke som i olika lydelser funnits med i båda de
mötesinbjudningar som SvFF har skickat till Fohm.

"(...) Vid mötet vill vi också ta upp frågan om hur vi på ett smittsäkert sätt - utomhus
- ska kunna genomföra fotbollsmatcher på alla nivåer och i alla åldrar, dvs. även för äldre ungdomar (födda 2004 och tidigare) och vuxna (och inte bara i kategorin yrkesidrottare). Som vi redovisat tidigare kan vi på goda grunder påstå att de ungefär 1 400 fotbollsmatcher som spelades i genomsnitt per dag under säsongen 2020 inte bidrog till smittspridningen i samhället. Att tillåta sådana matcher - där deltagande lag naturligtvis fortsatt ska följa alla de övriga rekommendationer som omfattar idrotten - kommer främja viljan att träna, och därmed folkhälsan i stort, samt skapa engagemang, samhörighet och framtidstro. Om matchspel inte tillåts riskerar vi att förlora många lag och spelare, som kanske inte hittar tillbaka till fotbollen när väl restriktionerna lättat. Även här ser vi att vår kunskap om hur alla dessa matcher kan planeras och genomföras kan paras med er expertis för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en smittsäkrad säsongsstart 2021. (...)"

Vid båda mötena med Fohm har även frågan om de publikbegränsningar som råder
på våra fotbollsarenor diskuterats, men det har på intet sätt inneburit att andra -
minst lika viktiga - frågor har fått stå tillbaka.

När det gäller just publikrestriktionerna kan konstateras att regeringen redan den
20 november 2020 beslutade att det vid offentliga tillställningar, t.ex.
fotbollsmatcher, inte får förekomma fler än åtta besökare. Samma begränsning
gäller än i dag. Det är alltså inte så att de möten som under den perioden ägt rum
med Fohm har påverkat elitföreningarnas möjlighet att ta in publik på sina matcher.

Sedan i februari 2021 är det dessutom så att frågan om i vilken utsträckning publik
ska tillåtas på fotbollsarenorna runt om i landet ligger på regeringens, och inte
Fohm:s, bord. Trots det begärde SvFF i en inbjudan daterad den 19 mars 2021 ett
nytt möte med Fohm. Syftet med den mötesinbjudan - som ännu är obesvarad trots
påminnelser - är att återigen få möjlighet att diskutera med myndigheten hur vi så
snart som möjligt ska få tillåtelse att spela fotbollsmatcher på alla nivåer och i alla
åldrar. Det är en otroligt viktig fråga för svensk fotbolls framtid och vi delar er
frustration kring att inte kunna släppa ut 22 fullt friska spelare på en 6 000 kvm stor
fotbollsplan för att spela matcher.

I dagsläget är det som bekant endast tillåtet för yrkesutövande idrottare att spela
matcher och delta i tävlingar. Vad som avses med yrkesmässig idrott definieras
genom en av Fohm och RF gemensamt framtagen promemoria, vilken bifogas detta
svar. SvFF har löpande en dialog med RF om förutsättningarna för att inordna
ytterligare delar av vår tävlingsverksamhet, t.ex. div. 2, herrar, under den
definitionen. RF får dock redan i nuläget återkommande kontakter från bl.a. Fohm,
regionala smittskyddsenheter och kommuner som ifrågasätter om nu pågående
fotbollstävlingar uppfyller kravet på yrkesmässig idrott. En för vidlyftig tolkning av
begreppet yrkesmässig idrott riskerar att Fohm ytterligare skärper de restriktioner
som gäller inte bara för fotbollen utan för hela den svenska idrottsrörelsen, vilket vi
tyvärr har sett exempel på tidigare under pandemin. Betydelsen av att skyndsamt få
till en förändring av de nuvarande restriktionerna, som möjliggöra att vi kan komma
igång med hela vår tävlingsverksamhet, är dock något vi hela tiden påtalar för RF i
våra löpande dialoger med dem.

Beträffande SvFF:s nuvarande coronariktlinjer för spelare födda 2001 och tidigare,
och som inte omfattas av undantaget avseende yrkesmässig idrott, så möjliggör de
att gemensam träning kan bedrivas i för verksamheten anpassade grupper. Om
träning bedrivs utomhus är SvFF:s rekommendation att antalet deltagare anpassas
på ett sådant sätt att, vid sidan av den närkontakt som är en naturlig del av spelet,
trängsel undviks. Någon uttrycklig regel om att fotbollsträning endast får bedrivas i
grupper om åtta finns alltså inte.

Avslutningsvis vill SvFF framhålla att vi har förståelse för att det utifrån det rådande
medielandskapet kan uppfattas som att elitföreningarnas situation och publikfrågan
är prioriterad i dialogen med myndigheter och andra beslutsfattare. Vi hoppas dock
att vi med detta brev lyckats förklara att vi vid dessa kontakter på intet sätt
prioriterar någon del av svensk fotboll, utan tvärtom arbetar intensivt med att så
fort som möjligt få komma igång med så mycket fotbollsverksamhet som möjligt.

Publicerad 2021-05-11 kl 17:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto