Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

DOKUMENT: Epoken Hamrén - från dans och medaljlöfte till Zlatan, kritik och ödesmatch

Sverige (herr)

NICE. För sex och ett halvt år sedan blev Erik Hamrén svensk förbundskapten.
Då lovade han Zlatan Ibrahimovic en mästerskapsmedalj.
Nu står han inför sin viktigaste och kanske sista landskamp.
Fotbollskanalen har gjort ett dokument om Hamréns tid i landslaget.

Foto: Scanpix/SVT

I oktober 2009 berättade Lars Lagerbäck att han slutar som förbundskapten. Lagerbäck hade fört Sverige till fem raka mästerskap, men missade VM i Sydafrika 2010 och var kritiserad. Framför allt ansåg många att förbundskaptenen och dennes spelfilosofi var för tråkig.

Genast började jakten med att hitta en ny förbundskapten. Den dåvarande ordföranden i Svenska Fotbollförbundet Lars-Åke Lagrell hade ansvar för rekryteringen och en månad efter Lagerbäcks besked meddelade Lagrell att valet föll på Erik Hamrén. En tränare vars främsta meriter var dansk mästare med Ålborg 2008 och norsk mästare med Rosenborg 2009.

Annons

När Hamrén presenterades som svensk förbundskapten var han anställd i Rosenborg och parterna kom överens om att tränaren skulle ha dubbla jobb till och med den 31 augusti 2010.

- En mycket stor majoritet av vår styrelse hade Erik som förstanamn redan i den första diskussionen och det styrde oss rätt mycket. Vi försöker att lyssna på våra ledamöter och Erik var ett namn som de flesta hade, sa Lagrell.

En dag efter att Hamrén presenterades som svensk förbundskapten gästade han SVT:s program Skavlan. Där dansade han bugg med norske juristen Eva Joly och berättade hur han ingjuter mod i sina spelare - samma mod som fick honom att få sin hustru på fall.

Hamrén hade glimten i ögat genom hela intervjun, även när fotboll kom på tal. Dubbleringen av tränarsysslan i Rosenborg och landslaget tog han med en klackspark.

Annons

– Rosenborg ville inte släppa mig, jag är för bra, sade han med ett skratt.

Flera av landslagsspelarna gick ut i media och sa att de ville ha en förändring av det svenska spelet, att de ville använda sig av en mer attraktiv fotboll och det var något förbundet hade i åtanke när Hamrén fick jobbet.

– Självklart har vi haft samtal om spelet, men det får Erik Hamrén berätta om själv. Jag vill inte att det ska uppfattas som kritik mot Lasse, sa Lagrell.

Hamrén var själv tydlig med att han ville spela en attraktiv fotboll och pratade om mod och shining. Majoriteten av folket och även de flesta krönikörerna var lyriska till valet av förbundskapten.

"Erfarenheten av utlandet, framgångarna och att han ofta är spelarnas man talar för den förre AIK- och Öis-tränaren. Tror även den fotboll han står för - lite för enkel för Danmark, lite för invecklad för Norge - är perfekt för att ta Sverige vidare", skrev Fotbollskanalens Olof Lundh.

Annons

"För att citera en gammal guldtränare: Nu kör vi! Äntligen. Erik Hamrén", skrev Expressens Mats Olsson.

"Om inte Erik Hamrén förändrats fullständigt håller jag ödmjukheten som främsta egenskap. Han vågar stå för såväl kunskap som okunskap, det är en god egenskap", skrev Mats Härd på Göteborgs Posten.

Innan Erik Hamrén tackade ja till att bli förbundskapten hade han pratat med Zlatan Ibrahimovic. Enligt Lars-Åke Lagrell var ett av Hamréns krav att han skulle prata med de ledande spelarna.

– Vi har hållit Zlatan informerad, och han har inte reagerat negativt, sa Lagrell.

Därför blev många förvånade när Hamrén fyra dagar efter framträdandet i Skavlan presenterade sin första trupp. På en presskonferens i Malmö Arena var det två saker som stack ut:

* Zlatan Ibrahimovic var utanför truppen och förbundskaptenen berättade att den svenske anfallsstjärnan var mycket tveksam till att spela i landslaget.

Annons

* Marcus Allbäck satt på podiet och presenterades som Hamréns assistent i den första landskampen som var mot Italien.

Fyra dagar senare åkte Svenska Dagbladets dåvarande reporter Johanna Garå till Barcelona och intervjuade Zlatan Ibrahimovic. Den svenske stjärnan berättade att han inte tagit något beslut om framtiden i landslaget och var då mycket skeptisk till att Allbäck var med som Hamréns assistent.

- Jag vet inte om det blir seriöst. Allbäck har aldrig varit tränare, han är fortfarande aktiv, sa Ibrahimovic.

Ingen Zlatan i Hamréns första trupp men med var hela sju spelare från U21-landslaget som ett halvår innan hade imponerat i EM på hemmaplan. Mattias Bjärsmyr, Mikael Lustig, Marcus Berg, Rasmus Elm, Gustav Svensson, Pontus Wernbloom och Ola Toivonen stod för ett slags generationsskifte. 

Annons

Erik Hamréns första match som förbundskapten slutade med en 0-1-förlust mot Italien, men trots det tyckte han att det såg lovande ut och menade att spelarna visade mod och utstrålning.

En månad efter förlusten stod det klart att Marcus Allbäck skulle fortsätta vid Hamréns sida med titeln Players Manager, en länk mellan förbundskapten och spelarna. Nu började förberedelserna inför EM-kvalet och Hamréns landslag besegrade Wales, Bosnien, Vitryssland och Skottland i träningsmatcher.

I maj 2010 kom Hamrén överens med Rosenborg om att han från och med den 1 juni skulle bli förbundskapten för det svenska landslaget på heltid. Kort därefter fick han ett drömbesked. Zlatan Ibrahimovic berättade att han fortsätter i landslaget. Erik Hamrén hade åkt till Malmö och träffat Zlatan och enats om ett samarbete. Ibrahimovic fick löften om att vara lagkapten, ta ansvar för de yngre spelarna och vara en nyckel i ett 4-3-3-system.

Annons

- Erik går in i det här för att vinna, han har samma mentalitet som mig, han har även lovat mig en medalj. Nu börjar en ny resa och jag vill vara med från början. Spelsystemet känns mer internationellt än det svenska 4-4-2, jag har en fördel av 4-3-3 eftersom jag spelar så i Barcelona, och även spelat så i Ajax, sa Zlatan. 

- Zlatan kommer att bära bindeln och vara ledaren på planen. Anders Svensson kommer att avlasta med att ta hand om medierna och allt annat runt omkring, sa Hamrén.

Zlatan var med när Sverige i september fick en utmärkt start på EM-kvalet med 2-0 hemma mot Ungern. Tvåmålsskytt i sin debut som startman i en kvalmatch: Pontus Wernbloom. Och av bara farten besegrades San Marino med hela 6-0. Det blåste positiva vindar kring det svenska landslaget och Hamrén hade fått en fin start.

Annons

I oktober väntade världstvåan Holland på bortaplan, ett lag som inte förlorat en tävlingsmatch på hemmaplan på tio år, men Hamrén tänkte inte åka till Amsterdam och ändra spelstil till mer defensivt utan Sverige skulle gå för tre poäng.

- Det är ingenting jag bara säger, jag tror verkligen på seger, sa han.

Friskt vågat, men matchen i Amsterdam slutade med Hamréns första hårda smäll. Holland vann med hela 4-1. Sveriges förbundskapten var besviken, inte minst med det andra insläppta målet som kom till efter ett svagt inkast av Behrang Safari.

- Vi kan inte ge bort ett mål till 2-0 när vi har inkast. Mest besviken är jag ändå att vi var för fega, sa Hamrén.

Många upplevde att förlusten mot Holland tog hårt på Hamrén, och att han som pratat så mycket om mod nu gick ifrån det själv.

Annons

Anders Svensson som då var vice lagkapten har i dag slutat spela fotboll. Nu är den förre mittfältaren Sveriges meste landslagsspelare genom tiderna och i maj 2014, när han hade lagt skorna på hyllan, valde han att vara med i Olof Lundhs podcast och gick då hårt åt Hamrén.

- Han kom in med en väldig energi och ville förändra och ville visa mod och att vi måste försöka. Det blev en jävla smäll mot Holland på bortaplan och efter det så tycker jag att det här entusiastiska och det här nya försvann mer och mer och att det hette att vi inte får göra misstag och att vi blev straffade, sa han.

- Det har blivit mer och mer fokus på hur vi ska försvara oss mot lagen vi möter. Vi gör fler mål än tidigare och det är vad Erik velat, men jag tycker att den filosofin han kom in med har försvunnit och man har gått tillbaka till det som det var tidigare där man spelar på motståndarnas misstag.

Annons

Aftonbladets krönikör Simon Bank var positiv när Erik Hamrén anställdes men även han svängde efter smällen i Amsterdam. Så här säger han i dag när han ser tillbaka:

- Hamrén pratade om att vi är lika bra som Holland. När den tunga smällen kom, opinionen började darra och Hamrén själv började darra så tror jag att det är en allmän bild att man inte längre såg en förbundskapten som trodde på någonting utan som tappade sin auktoritet. När han då började ta flera steg tillbaka så var dörrarna öppna för all form av kritik och sedan var hjulen igång, säger Bank.

- Hamrén övergav sin egen linje och började vackla. Man blev så avslöjad i Holland och då öppnades dörren till kritik. Det började blåsa och man fick en ännu större osäkerhet från Hamréns sida. Fler olika val, det roterades mer, det var den ena modellen ena dagen och den andra modellen andra dagen. Det är så det funkar med alla opinioner och populism, att om man får vädring på att någon är osäker så huggs det mycket mer.

Annons

Vad betydde det för spelarna att Hamrén tog kliv tillbaka med tanke på att de ville förändra spelsättet när Lagerbäck slutade?

- Jag tror att de blev besvikna. Jag tror att om han hade hållit i sin linje så blir den så oerhört mycket svårare att kritisera hårt. Om du har en linje du tror på fullt ut så kan kritiken stanna vid att vi tycker olika. Men i det här fallet så kunde kritiken också öppnas för att "vi vet inte ens vad du tycker." Det är en svaghet och jag tror att spelarna påverkades av det. Jag tror att det fanns en besvikelse hos spelarna att vi var ju överens om att vi skulle testa det här spåret men sedan övergavs det spåret ganska snabbt.

Tillbaka till EM-kvalet. När det i mars 2011 var dags för nästa match efter smällen mot Holland så var Sverige snabbt tillbaka på vinnarspåret. Moldavien besegrades med 2-1 på hemmaplan och 4-1 borta innan det blev hela 5-0 mot Finland.

Annons

Hamréns landslag åkte bara på en till förlust i kvalet, 1-2 borta mot Ungern, och i den sista omgången besegrades Holland med 3-2 i en måstematch på Råsunda. Ola Toivonen ersatte avstängde Zlatan Ibrahimovic och blev stor hjälte när han sköt Sverige till EM. För Hamrén betydde det att han direkt tagit Sverige till ett mästerskap och att han var ett steg närmare målet om att ta en medalj.

- Helt underbart. En fantastisk insats. Vi hade till och med fler målchanser än de hade, det hade jag inte räknat med. Jag känner otrolig glädje och stolthet, sa Hamrén.

Förberedelserna inför EM-slutspelet i Polen/Ukraina gick perfekt. Sverige startade 2012 med att besegra Kroatien, Island och Serbien i träningslandskamper. Men väl i Kiev tog det inte lång tid innan äventyret var över.

Öppningsmötet med värdnationen Ukraina slutade med en 1-2-förlust och i den efterföljande matchen mot England blev det 2-3. Sverige var utslaget redan innan den sista gruppspelsmatchen och Hamrén var nu kritiserad av stora delar av svenska folket och även av de flesta krönikörerna, främst för laguttagningen mot Ukraina och att man inte klarade av att stänga matchen mot England som man ledde med 2-1.

Annons

- Spionen Peter Wettergren hade varnat för Ukrainas jättestarka högerkant men då går Sverige och spelar med Ola Toivonen på sin vänsterkant och säger upp den defensiven. Det var en form av naivitet, precis som kvalmatchen mot Holland på bortaplan, som med facit i hand förstörde hela EM. De gick på den smällen i första matchen, återigen på naivitet och att man svängde hit och dit med sina linjer, säger Simon Bank.

Efter uttåget tvingades Erik Hamrén svara på kritiska frågor och då sa han så här om misslyckandet i mästerskapet:

- Självklart har jag tagit beslut jag inte borde, jag måste kunna säga det. Men det känns fel att gå in på de bitarna. Vill ni hänga någon är det jag. Häng mig då. Jag tar ansvaret för det vi gjort, sa en besviken Hamrén.

Men den svenske förbundskaptenen skakade snabbt av sig besvikelsen och såg positivt på framtiden.

Annons

- Timmarna efter Ukraina kände jag att jag skiter i det här. Jag kan göra något annat i livet som ger mer. Men när jag träffade spelarna på morgonen ändrades det snabbt. Då kände jag att vi är på rätt väg dit jag vill att vi ska komma, sa Hamrén och bad det svenska folket och sin arbetsgivare Svenska Fotbollförbundet om tålamod.

– Jag tycker det finns hopp för svensk fotboll även om det kanske tar en stund att få till det som jag önskar. I Ålborg tog det 3,5 år innan jag fick det som jag önskade. Sedan var vi bäst tre halvår i rad. I Rosenborg tog det tio månader för där hade vi lite större resurser. Men på klubbnivå kan du också köpa och förstärka med spelare. Det är lite svårt på landslagsnivå. Det tar tid. Jag hoppas få tid och möjlighet att jobba här också. Jag känner starkt att vi har möjligheten, sa han.

Annons

Det hjälpte alltså inte att Frankrike besegrades med 2-0 i den sista gruppspelsmatchen. Sverige fick lämna Ukraina. Och Erik Hamrén hade fullt stöd av förbundsledningen - trots misslyckandet i EM.

– Ja det har jag verkligen. Vi har förlorat två matcher och har verkligen inga marginaler med oss. Tre halvlekar utan tur, det är inte Hamréns fel. Det är ingen tvekan om att Erik Hamrén kommer att leda det svenska A-landslaget på vägen mot Rio och nästa mästerskap, sa Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Vägen mot Rio och VM 2014 startade tre månader efter hemresan från Ukraina. Olof Mellberg hade tackat för sig och Erik Hamrén valde att satsa på Jonas Olsson och Andreas Granqvist som mittbackar när kvalet drog igång. Kazakstan besegrades med 2-0, men laget fick kritik för sitt spel och blev utbuat av publiken.

Annons

När Erik Hamrén tre veckor senare tog ut truppen till mötena med Färöarna och Tyskland ställde han sig vid podiet i ett rum på Råsunda och höll ett långt tal riktat till de svenska fansen. Förbundskaptenen förklarade sina val och vädjade om fortsatt stöd från supportrarna.

- Det som är viktigt och som jag vill tala om för er är att oavsett prestation för dagen gör vi allt vi kan för att vinna matchen. Ni svenska fans, ni svenska fotbollssupportrar var fantastiskt bra i EM-kvalet. Ni stöttade oss i varje match och då kände vi: "Grymt!".

– Ni svenska fans var enorma under EM-slutspelet och stöttade oss under motgång. Och tillsammans fick vi en fantastisk match mot Frankrike. Vi behöver ert stöd nu i VM-kvalet. I medgång och i motgång behöver vi ert stöd. Tillsammans är vi starka. Tillsammans är vi jävligt starka, utbröt Hamrén.

Annons

Men det krampaktiga spelet fortsatte mot Färöarna och efter att ha legat risigt till lyckades Sverige till slut vända 0-1-underläge och vinna med 2-1. Bara fyra dagar senare väntade Europatrean Tyskland på bortaplan.

Efter 61 minuter var Sverige utspelat och låg under med 0-4. Men efter en fantastisk insats i 32 minuter och med mål av Zlatan Ibrahimovic, Mikael Lustig, Johan Elmander och Rasmus Elm (i den 93:e minuten) hämtade laget upp till 4-4 i en match som fick rubriken: Bragden i Berlin.

- Vissa vill kalla det en bragd. Jag vill kalla det ett mirakel. Jag har nog aldrig varit med om att bli så utspelad som vi var i den första halvleken, sa Hamrén.

- Ska man vara en grupp som vinner, då måste man vara en grupp där man accepterar att starta på bänken. Jag vill att man ska vara världens bästa avbytare.

Annons

Efter EM-uttåget hade Erik Hamrén fått landslaget på rätt väg igen. Resultatmässigt. För spelet hade en del att önska och relationen mellan förbundskapten och media var inte som den var innan EM i Polen/Ukraina.

I november 2012 invigdes Friends Arena och då besegrade Sverige England med 4-2 efter att Zlatan Ibrahimovic haft stor show och gjort samtliga fyra mål. Efter slutsignalen frågade TV4:s Patrick Ekwall Hamrén om hur mycket han kände att segern var ett verk av laget och hur mycket han kände att det var ett verk av Zlatan Ibrahimovic. Då tappade förbundskaptenen humöret. 

– Det är löjligt att hålla på med det. I ett lag är det elva spelare som jobbar hårt för varandra. En spelare kan inte göra någonting, men han är en världsspelare och det visar han i dag med fyra mål. Men han kan inte göra det ensam, sa han.

Annons

Ekwall svarade:

- Det är nästan så att vi tror det.

Något som inte uppskattades av Hamrén.

– Okej, det är dålig respekt mot de andra där ute på planen. Det är riktigt dålig respekt mot de andra som jobbar där ute. Det är världsklass, men de andra gör ett jävla jobb också, sa han.

VM-kvalet fortsatte 2013 men det blev ingen drömstart på det nya året. Landslaget blev utbuat efter 0-0 hemma mot Irland.

- Självklart är jag besviken på att vi inte kan ta de tre poängen som vi hade som ambition. Som helhet kom vi inte upp i den nivån vi önskar rent spel- och passningsmässigt, sa Hamrén.

Nu försökte Hamrén få 35-årige Olof Mellberg att göra comeback. Förbundskapten berättade i media att han lyssnat av med mittbacken flera gånger, och därför tvingades Jonas Olsson och Andreas Granqvist, som Hamrén valt att satsa på, svara på en mängd frågor om hur det kändes att deras coach ville ha in en spelare som ett år tidigare slutat i landslaget.

Annons

- Det sporrar väl en till att försöka göra det bättre. Det är klart att vi inte har varit nöjda med vårt spel, sa Olsson som sa "inga kommentarer" på frågan om han ville att Mellberg skulle göra comeback.

Men Olof Mellberg tackade nej och Olsson och Granqvist fick fortsatt förtroende mot Österrike på bortaplan. Mittbackarna gjorde en svag insats när Sverige åkte på en tung 1-2-förlust.

- Vi gör ett grovt misstag när de gör 1-0 och vid 2-0 är det dåligt försvarsspel. Jag tycker att vi reser oss, men effektiviteten är inte det den ska vara, sa Hamrén efter matchen mot Österrike.

Det grova misstaget Hamrén pratade om svarade Jonas Olsson för. Olsson hade startat i samtliga fem VM-kvalmatcher, men efter den svaga insatsen mot Österrike valde Hamrén nu att ändra mittbackspar.

Annons

Per Nilsson var den som fick chansen att starta när Färöarna besegrades med 2-0. I slutet av matchen fick Andreas Granqvist rött kort och i mötet med Irland gick Mikael Antonsson in bredvid Nilsson. Sverige tog en väldigt viktig 2-1-seger i Dublin och det nybildade mittbacksparet med Antonsson och Nilsson fick fortsatt förtroende mot Kazakstan.

Zlatan Ibrahimovic gjorde matchens enda mål redan i den första minuten och drömmen om VM i Brasilien levde. Seger hemma mot Österrike var ett måste för att sluta tvåa i gruppen och ta en playoff-plats.

Seger var ett måste för båda lagen och efter 85 minuter stod det 1-1. Då slog Kim Källström en perfekt passning till Zlatan Ibrahimovic som tog med sig bollen och tryckte snyggt in 2-1. Sverige var klart för playoff.

Blågult förlorade den sista gruppspelsmatchen med 3-5 mot Tyskland och lottades sedan mot Portugal i playoff.

Annons

Den första matchen gick i Lissabon. Sverige fick försvara sig och gjorde det bra, men med åtta minuter kvar avgjorde hemmalaget och inte helt oväntat var det Cristiano Ronaldo som blev hjälte. VM i Brasilien levde fortfarande och nu var det dags för retur på Friends Arena.

När Ronaldo gjorde matchens första mål såg det tungt ut, men Zlatan Ibrahimovic tände hoppet genom att göra 1-1 och 2-1. Arton minuter återstod. Sverige behövde ett mål till. Friends Arena kokade. Hamrén manade på sina spelare som svarade med att gå framåt, men då kontrade Ronaldo sönder hemmalaget och gjorde två mål till och sköt Portugal till VM.

- Just nu är det bara sorg. Det är en stor besvikelse. Vi gör det bra i andra halvlek och visar moral som kommer igen. Usch, man har haft bättre dagar på jobbet, sa Hamrén som hade använt 32 spelare i VM-kvalet vilket var nio fler än i EM-kvalet 2010/2011.

Annons

Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh riktade precis som Simon Bank och andra krönikörer och experter kritik mot Hamrén. Så här säger Lundh i dag när han ser tillbaka på kvalet och VM-missen.

- På något sätt var det som om Hamréns avsaknad av en röd tråd sken igenom under kvalet efter EM sommaren 2012. Ta bara hur han hanterade Anders Svensson som var tongivande när han väl fick spela under EM, han fick inte starta förrän det var kris hösten 2013 och var bidragande till att man vann tre raka matcher i Dublin, Astana och på Friends Arena. Sedan fick han inte starta mot Portugal. Dessutom hade Hamrén svårt att hitta försvarsspelare som kunde hitta rätt och det är klart att mittbackarna hade del i de insläppta målen men spelet var också sådant att de ofta blev lämnade i svåra lägen, säger han.

Annons

Två veckor efter förlusten mot Portugal och den missade VM-platsen förlängde Erik Hamrén kontraktet över EM i Frankrike 2016.

- Vi är väldigt, väldigt nöjda med Eriks arbete som förbundskapten. Med lite flyt hade vi kunnat vara på VM-lottning de här dagarna. Vi är väldigt glada att vi kan meddela och presentera att vi har gjort upp med Erik om fortsatt samarbete, sa Karl-Erik Nilsson.

- Jag lyssnade på Zlatan, för att han är kapten, men också för att höra om hans egen motivation. Och han sa att han var lika motiverad som inför Portugal. Det ska bli riktigt, riktigt spännande. Ju mer jag fick fundera så kände jag att det är det här jag vill göra. Min dröm har varit att få ta en medalj med landslaget. Den drömmen lever fortfarande kvar, sa Hamrén.

Olof Lundh säger att Hamrén till viss mån räddades av en höst där man trots allt slog Irland borta, Kazakstan borta och ett uppåtgående Österrike för att bli tvåa bakom Tyskland, men också av andra skiften i svensk fotboll:

Annons

- Delvis handlade det om att Karl-Erik Nilsson var så ny som ordförande efter Lars-Åke Lagrell och att han inte varit särskilt visionär eller modig. Att gå vidare med Hamrén var ett säkert val som inte behövde leda till några större stökigheter. Dessutom haltade Nilssons samarbete med dåvarande generalsekreteraren Mikael Santoft och det gjorde att det inte fanns något riktig kraft inom förbundet för att skifta förbundskapten efter ett kval som kunde skyllas på otur i lottningen med Portugal, men man borde från förbundets sida utvärderat noggrannare.

- Erik Hamrén hade även triumfkortet i att Zlatan Ibrahimovic även stod bakom att han skulle fortsätta och dessutom fanns förbundets fotbollschef Lasse Richt också med i processen och han och Zlatan var tajta. Sedan säger det en del att det var just Zlatan som Hamrén ringde innan han bestämde sig för att köra vidare.  

Annons

Till EM-kvalet 2014/2015 hade Uefa gjort ett nytt upplägg och från att 16 lag tidigare gått till EM var det nu 24. Enklare att ta sig till mästerskapet i Frankrike alltså.

Eftersom Sverige var utanför sommarens VM och EM-kvalet inte började förrän i september så ville Erik Hamrén testa spelare och system i träningslandskamperna mot Turkiet, Danmark och Belgien.

Efter en dragkamp med Bosnien var Muamer Tankovic en av flera nya som var med mot Turkiet, och mot Danmark testades 4-3-3 för första gången. Sverige gjorde hela sex byten i båda matcherna som slutade 1-2 mot Turkiet och 0-1 mot Danmark. 

Mot Turkiet fick fyra mittbackar speltid, men mot Danmark och Belgien fick endast Mikael Antonsson och Andreas Granqvist förtroendet. Per Nilsson hade nu hamnat på bänken.

Annons

Det blev 0-2 mot Belgien som skulle spela VM, men nu var Hamrén mer nöjd med det nya spelsystemet än vad han var efter mötet med Danmark.

- Organisatoriskt sett gör vi det mycket bra. Jag tycker vi är på rätt väg. Det har varit två matcher att testa. Det är i höst det gäller när EM-kvalet drar igång, sa den svenske förbundskaptenen som trots den missade VM-platsen ändå åkte till Rio, som expert för SVT.

Österrike stod i september för motståndet i den första kvalmatchen. Fyra dagar tidigare hade Zlatan Ibrahimovic slagit det svenska målrekordet när han gjorde båda målen i genrepet mot Estland som slutade 2-0.

Sverige hade aldrig besegrat Österrike i Wien. Den trenden bröts inte, lagen spelade 1-1, efter en kvittering av Erkan Zengin, och Erik Hamrén var nöjd med en poäng.

Annons

- Vi visade bra moral och visade att vi kan hämta upp ett underläge, sa han.

1-1 blev det även i den andra gruppspelsmatchen där Ryssland stod för motståndet. Återigen hämtade Sverige upp underläge, och Hamrén var ännu en gång nöjd med en poäng.

- Med tanke på att vi hamnar i tidigt underläge igen, med tanke på förberedelserna och problemen (läs skadorna) vi haft så är jag jättenöjd med en poäng, sa han.

Två poäng efter två omgångar där de största konkurrenterna till EM-platserna stått för motståndet. I den tredje gruppspelsmatchen besegrades Liechtenstein enkelt med 2-0 på Friends Arena innan det var dags för Sveriges tredje 1-1-match. Den här gången mot Montenegro, men nu var inte Erik Hamrén lika nöjd med en poäng.

- Jag är väldigt, väldigt besviken att vi inte vinner den här matchen med tanke på att vi var i ledningen och hade ett antal chanser och att vi sen åker på en tveksam straff och en tveksam avblåsning på ett mål, sa han.

Annons

Det svenska landslaget tog flyget från Podgorica till Marseille för att spela årets sista landskamp. Frankrike stod för motståndet och vann med 1-0 i träningsmatchen på Stade Velodrome. 

Det blev bara två segrar under hela 2014. Sverige vann en träningsmatch mot Estland och besegrade Liechtenstein i EM-kvalet. Årets poängskörd, den lägsta sedan 1984. 

- Resultatmässigt är det inte ett bra år, men man får titta på vad vi har försökt jobba med. På våren testade vi lite och resultaten blev lite dåliga men defensiven har blivit bättre av våra test. Tävlingsmässigt är det okej, hade vi vunnit mot Montenegro hade jag varit jättenöjd, nu är det okej. Men tittar man på hela året så har vi vunnit för få matcher, summerade Hamrén 2014.

När EM-kvalet fortsatte i mars 2015 hade Hamrén gått tillbaka till 4-4-2. Isaac Kiese-Thelin spelade som en av två anfallare och med sig i truppen hade han två kompisar från U21-landslaget i form av Filip Helander och Robin Quaison. De fick se Zlatan Ibrahimovic göra båda målen när Moldavien besegrades med 2-0 och Sverige tog tre viktiga poäng. Som mittbackar valde Hamrén nu att spela med Andreas Granqvist och Erik Johansson och i den 93:e minuten fick Granqvist sitt andra gula kort.

Annons

- Det irriterar mig att vi inte får möjlighet att spela det mittbacksparet i nästa match, sa Hamrén.

Med Granqvist avstängd tog Alexander Milosevic platsen bredvid Erik Johansson mot Montenegro. Erik Hamrén fortsatte med 4-4-2 men den här gången satt Kiese-Thelin på bänken och nu startade Marcus Berg bredvid Zlatan Ibrahimovic.

Berg gjorde ett mål och Ibrahimovic två när Sverige vann med 3-1 och gick upp på tolv poäng, fyra före Ryssland.

Fyra omgångar återstod och nu väntade två ödesmatcher. Först borta mot Ryssland och sedan hemma mot Österrike.

Det svenska U21-landslaget hade under sommaren tagit EM-guld, men ingen av spelarna tog plats i Hamréns startelva. Oscar Lewicki och Abbe Khalili var dock med i truppen för första gången. På bänken fick de sällskap av två andra U21-hjältar - Milosevic, som startade mot Montenegro, och Isaac Kiese-Thelin.

Annons

Sverige föll tungt med 0-1 efter ett ryskt mål sent i den andra halvleken. Det betydde att Sverige hade en poängs försprång mot Ryssland inför Österrike-matchen.

- Första halvlek var helt okej defensivt, även om vi gjorde några misstag även där. Men framför allt är vi riktigt dåliga offensivt, det var alldeles för få som ville ha bollen när vi vann den. Självklart att vi behöver vinna matchen mot Österrike nu, sa Hamrén.

Hemmaplan skulle ge fördel, men ändå det blev nattsvart. Efter en svag insats förlorade Sverige med 1-4 och publiken på Friends Arena buade ut spelarna. 

- Vid två tillfällen släpper vi till mål för enkelt. Två inkast leder till baklängesmål, först straffsituationen och sedan till det andra målet, sa Erik Hamrén som dock var nöjd med de första 37 minuterna (trots två insläppta mål), sa Hamrén.

Annons

- Men efter 0-2 tycker jag vi tappar huvudet, fortsatte han.

Efter två segrar i de avslutande gruppspelsmatcherna, 2-0 mot både Liechtenstein och Moldavien, var Sverige klart för playoff och lotten föll på Danmark.

Erik Hamrén höll Danmark som favorit på grund av att de var bättre rankat och Sverige trivdes som underdog. Emil Forsberg och Zlatan Ibrahimovic såg med varsitt mål till att det blev 2-1 på hemmaplan och i retur visade Zlatan återigen vägen. Med ett mål efter en hörna och ett på en fin frispark sköt lagkaptenen Sverige till EM i Frankrike.

- För första gången fick Hamrén landslaget att uppträda som det gjorde under Lars Lagerbäck och med en solid laginsats så tog man sig till ett EM-slutspel där 23 landslag fick plats utöver värdnationen och det hade varit ett rejält bakslag att missa det, säger Olof Lundh.

Annons

Sverige lottades in i samma EM-grupp som Irland, Italien och Belgien. En tuff lottning för Hamrén och han hade bara fyra träningslandskamper på sig för att få ihop ett slagkraftigt lag.

I mars blev det 1-2-förlust borta mot Turkiet och 1-1 hemma mot Tjeckien. Då testade Erik Hamrén en del spelare och släppte bland annat fram 21-årige mittbacken Victor Nilsson Lindelöf som hade gjort det bra i klubblaget Benfica. 

- Det som var positivt var att vi skapade ett stort antal målchanser, men det vi måste förbättra är effektiviteten. I EM kommer vi inte att få lika många chanser och då krävs det att man är effektiv. Om man ska gå långt måste man sätta sina chanser, sa Hamrén.

I maj samlades EM-truppen i Stockholm där man förberedde sig i några dagar innan laget reste vidare för ett läger i Båstad. I de två sista matcherna inför mästerskapet blev det 0-0 mot Slovenien och 3-0 mot Wales efter mål av Emil Forsberg, Mikael Lustig och John Guidetti.

Annons

- Nu är jag glad. Jag fick många positiva besked. Som helhet gör vi det väldigt bra, sa Hamrén efter segern mot Wales.

Sverige var redo, stämningen i laget var bra och alla spelarna var skadefria. Tre dagar efter genrepet reste truppen till Frankrike och till hotellet i Pornichet. 

I den första matchen väntade Irland och på förhand hade det spekulerats om två öppna platser i startelvan - en mittback och höger mittfältare. Valen föll på Lindelöf och Sebastian Larsson.

Sverige gjorde en svag insats i 50 minuter och låg då under med 0-1. Men man kom tillbaka starkt och lyckades kvittera efter att Zlatan Ibrahimovic skjutit bollen i huvudet på Ciaran Clark och in i mål.

- Irland gör det de är bra på. Vi har svårt att få igång det egna spelet. Det var ingen som direkt jublade i omklädningsrummet efter matchen. Både vi och Irland kände nog att det var denna match som på förhand var enklast att ta tre poäng i, sa Hamrén
Annons

Därefter väntade Italien som hade överraskat och besegrat Belgien med 2-0. Erik Hamrén valde att bänka Marcus Berg trots att han två veckor tidigare, under lägret i Båstad, sa att anfallaren gick före Guidetti som nu fick starta.

- Varför sa Erik Hamrén så? Jag har inget tydligt svar på det. Om det hade varit en annan tränare som man hade vetat var man hade så hade man kunnat förklara det med att det var viktigt för honom att ge Berg en förtroendeförklaring. Men den förtroendeförklaringen var ingenting värd sen. Den hade varit logisk och rimlig om det hade varit så att Berg hade förtroendet som han har haft nu det senaste halvåret och om han hade haft det även mot Italien. Men det hade han bevisligen inte och då blir det en gåta att förstå exakt varför han gjorde så, säger Simon Bank.

Spelmässigt gjorde Sverige en bättre match mot Italien än mot Irland men ändå blev det en tung 0-1-förlust efter ett sent mål av Eder. Efter två omgångar hade Erik Hamréns lag en poäng men inte ett enda skott på mål. 
Annons

- Mot Irland blev Sverige obegripligt nog överraskad av att Irland spelade irländskt med Roy Keane på bänken, med Martin O'Neill som tränare och med Jonathan Walters och Shane Long i anfallet. Så klarar man inte av att läsa vad det var man skulle möta för något, och kom helt fel in i den här turneringen också, precis som för fyra år sedan. Det man sa att man inte skulle göra, säger Simon Bank.

- Andra matchen svänger man igen och är tillbaka till den traditionella tryggheten i stället. Den matchen är kollektivt väldigt väl genomförd. Om någon innan matchen hade sagt att ni får en match som är 50/50 spelmässigt mot Italien. Sverige får anfalla med Zlatan Ibrahimovic och Italien får anfalla med Eder och Graziano Pellè. Hade man tagit de oddsen då? Ja det är klart att man hade gjort.

Nu väntar en ödesmatch mot Belgien. Sverige måste vinna för att ta sig vidare till slutspel och för att Hamréns löfte om en mästerskapsmedalj ska kunna bli verklighet.
Annons

Det är den sista gruppspelsmatchen. Det är Erik Hamréns viktigaste landskamp och kanske även hans sista. Om laget åker ur har förbundskaptenen gjort sitt i det svenska landslaget och samma sak gäller även för Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson som alla slutar i Blågult efter mästerskapet.

- För Erik Hamréns eftermäle är matchen mot Belgien utan tvekan den viktigaste. Om han skulle leda Sverige till en åttondelsfinal eller till och med längre i EM så skulle ha räta upp sin position. Hur mycket beror på framgångarna som dock alltid kommer att vara i skuggan av Zlatan som trots allt tillhört en av världens bästa under Hamréns tid i landslaget, säger Olof Lundh.

- Blir det respass kommer minnet vara en förbundskapten som lovade ett offensivt spelande landslag och drömde om mästerskapsmedalj när han tillträdde, men där verkligheten var att landslaget stöp i gruppspelet i bägge mästerskapen och uppträdde allt annat än offensivt och spelande. Och att han knappt verkade tro på sin egen spelidé efter smällen mot Holland 2010 och därefter famlade efter en identitet. För även om han fick upp Zlatan på en helt annan nivå i landslaget så räckte inte det för att göra tillräckligt sportsligt avtryck.
Annons

När Simon Bank ska sammanfatta Erik Hamréns tid som förbundskapten blir det, precis som från Olof Lundh, en hel del om Zlatan Ibrahimovic och om en tränare som gav upp sina idéer.

- Oavsett hur det går mot Belgien tror jag att det finns två saker som man kommer att komma ihåg med Hamrén när man summerar. På plussidan är det att han faktiskt är den förbundskaptenen som släppte Zlatan fri. På ont en del men väldigt mycket på gott. Han gav sitt lag till Zlatan och fick väldigt mycket tillbaka för det. Den andra delen är att just det där är det enda jag har att säga om Erik Hamrén, säger Bank.

- Om man ska sammanfatta de tydliga och genomgående dragen i hans ledarskap så är det väldigt svårt att hitta det. Det är väldigt svårt att hitta en struktur. Är han den lite naive gladfotbollscoachen som trodde på Sverige som en europeisk stormakt spelmässigt eller är han en organiserad, strukturerad och realistisk tränare? Svaret på det är att han har varit både och, och då är det en väldigt stor fara att man blir varken eller och ingenting. Jag tror att han tappade sin auktoritet väldigt mycket när spelarna inte visste exakt vem han var, vad hans ideologi stod för. Till slut hamnade man i att Erik Hamréns ideologi var Zlatan Ibrahimovic men inte så mycket mer än så.
Annons
Publicerad 2016-06-22 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto