Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Doldis en av hjärnorna bakom blågula triumferna - möt Christoffer Bernspång

Sverige (herr)

DOHA/STOCKHOLM. Internt hyllas han som en nyckelperson i herrlandslaget och han har varit en del av flera framgångsrika blågula landslag.
Möt doldisen Christoffer Bernspång, som för Fotbollskanalen ger en inblick i det maskineri som lett fram till Blågults succé under Janne Andersson.

Foto: Bildbyrån

2011 tog Sveriges damlandslag brons i VM, 2013 gick Sveriges damlandslag till EM-semifinal, 2013 tog Sveriges P17-landslag VM-brons, 2015 vann Sveriges U21-landslag EM-guld, 2018 gick Sveriges herrlandslag till VM-kvartsfinal och 2019 kvalificerade sig Sveriges herrlandslag till EM 2020.

Det är en stor del av alla Sveriges framgångar på landslagsnivå de senaste åren. En gemensam nämnare? Videoanalytikern Christoffer Bernspång, 39.

Själv vill ligga han lågt kring sin betydelse men flera av hans kollegor lyfter honom till skyarna och den tränare som en gång i tiden ”upptäckte” Bernspång använder stora ord om analytikern. Det är U21-landslagets tidigare förbundskapten Håkan Ericson, som ledde Sverige till det där osannolika EM-guldet för fem år sedan och som känt Bernspång i mer än 15 år. 

Annons

- Han har tagit alla chanser, på alla nivåer som han kommit upp på, säger Ericson och fortsätter:

- Tittar man på det han varit med om vad gäller antal mästerskap och framgångar i mästerskapen så har han varit med om väldigt mycket. Sen är han en pusselbit av allt annat. Men om man är en del av många olika framgångsrika pussel så kanske det också handlar om att det finns en gemensam faktor någonstans. Han har en stor del i framgångarna.

***

Christoffer Bernspång växte upp i Luleå. Där sysslade han bland annat med fotboll, men spelarkarriären lyfte aldrig till några större höjder.  

- Jag var helkass, beskriver han själv.

Redan som 19-åring valde att han lägga skorna på hyllan. Men fotbollsintresset fanns kvar och under tiden som han funderade över vad han ville göra i livet dök det upp en möjlighet till utbildning som han inte ville missa. 2003 startade nämligen Örebro Universitet, i samarbete med Svenska Fotbollförbundet, upp en tvåårig fotbollstränarutbildning på akademisk nivå.

Annons

Bernspång ansökte om en plats och blev antagen. Men väl på plats i Örebro fick han sig en rejäl tankeställare.

- Jag kom dit och insåg: allt jag kan om fotboll är på en supporternivå. Då hade jag inte jobbat som tränare eller någonting. Så jag fick inse: ”Fan, jag kan ingenting”. Det var bara att nollställa och försöka lära mig saker, berättar han.

Och det var just på universitet i Örebro som Bernspång lärde känna Håkan Ericson. Han var nämligen instruktör på utbildningen, ansvarig för det fotbollsmässiga innehållet.

- Utbildningen gav en oerhört bra teoretisk grund, att få lära sig saker dels av Håkan men också av de andra kurskamraterna. De flesta hade mycket större erfarenhet av att vara tränare.

Utbildningen ledde också till att Bernspång introducerades för jobbet som analytiker. Under år två läste eleverna en fempoängskurs i spelsystem och taktik, vilken innehöll en veckas arbete med analys. Då hade EM för herrar i Portugal precis avgjorts och Håkan Ericson hade samlat på sig videos från samtliga matcher i turneringen. Han delade in klassen i olika grupper och tilldelade varje grupp ett lag som de skulle analysera och göra en presentation av med hjälp av inspelningarna.

Annons

- Vi fick Tjeckien, berättar Bernspång.

Gruppen grottade ner sig i Jan Koller och co., plockade ut viktiga pusselbitar och presenterade sedan tjeckernas spelsätt.

- Då slog det mig hur starkt pedagogiskt verktyg det är att använda videon, om man gör det på ett vettigt och korrekt sätt. Och jag insåg att jag hade ganska lätt att lära mig hur mjukvaran fungerade. Vi i vår grupp fick ihop våra grejer och sen fick jag hjälpa någon av de andra grupperna så att de fick ihop sina grejer.

Plötsligt öppnades det upp en ny dörr för Bernspång, vilken gav honom möjligheten att jobba med elitfotboll för första gången.

- Örebro SK fick nys om att vi på skolan hade tillgång till den där mjukvaran. Det var i den vevan som ÖSK hade blivit tvångsnedflyttat till superettan så de hade väl inte jättestora resurser. De såg en chans att få lite hjälp med de här bitarna, så de kontaktade några av våra lärare. Därefter fick jag och en kille till frågan om vi var intresserade av att hjälpa ÖSK under en vår. Det tyckte vi var spännande. För jag hade ingen erfarenhet av att jobba i en fotbollsklubb och i synnerhet inte på elitnivå.

Annons

Mot slutet av utbildningen satte sig Håkan Ericson ner med alla sina elever och Bernspång ser tillbaka på just det utvecklingssamtalet som delvis avgörande för hans karriär.

- Jag minns så väl att han sa: ”Du måste vara beredd att satsa på det här i tio år nu och skaffa dig erfarenhet, innan du kan utvärdera om det här kan bli ett yrke för dig eller inte. Du brinner för det här och tycker det är roligt men du måste skaffa dig praktisk erfarenhet”. 

Bernspång ser genuint tacksam ut när han berättar om Ericsons ord.

- Jag är väldigt glad över att han tog upp just det tidsperspektivet med mig, tio år. Jag var 25 år och och då känns ju tio år gigantiskt långt. Men hade han inte gett mig en så lång tidshorisont hade jag kanske tyckt: ”Nu har jag hållit på i två år och det har inte hänt någonting”. Då kanske jag hade tröttnat och släppt tanken på att det skulle kunna bli ett yrke. Men jag hade hela tiden de där tio åren i huvudet

Annons

Även Ericson minns budskapet som han ville framföra till sin elev.

- Jag märkte att han brann och när man brinner så mycket för något är det lätt bli för ivrig och tycka att det går för långsamt. Det är lite så med den nya generationen, att det ska hända så otroligt mycket på ett halvår. Man jag som gått den långa vägen själv som tränare vet att det är ett antal hundår som man ska gå igenom, säger Ericson och fortsätter:

- Det händer mycket på vägen och man måste visa att man är uthållig. Man måste förtjäna ett förtroende hos folk, både hos spelare och tränare. När man inte varit en stor spelare själv så får man kämpa ganska mycket. Då gäller det att ha en längre horisont, njuta av arbetet man gör under tiden och inte bara sikta på positioner så snabbt som möjligt. Till slut får man de positionerna. Det där kände jag att han tog till sig på ett väldigt bra sätt.

Annons

Ett år efter utbildningens slut ringde så Bernspångs telefon. Håkan Ericson, då anställd hos Svenska Fotbollförbundet, var på andra sidan luren. Han berättade att förbundet bestämt att varje ungdomslandslag skulle få tillgång till en analytiker vid ett tillfälle varje år, och att en av två analytiker (på 25 procent) sagt upp sig från sin tjänst. SvFF hamnade i ett pressat läge, Ericson föreslog att han kunde höra sig för med gamla studenter och kontaktade sedan Bernspång.

- Givetvis var jag intresserad, säger analytikern.

Under sitt första år med de blågula landslagen åkte Bernspång i väg på tre olika samlingar, fördelat på tre olika lag. Därefter rullade det på med uppdrag för analytikern, men det skulle dröja innan han fick jobba hos SvFF på heltid. Innan dess var han bland annat ungdomstränare i Boden och 2009 hamnade han i Hammarby. I Bajen fick han sin första heltidsanställning, sex år efter att ha börjat utbilda sig. Bajens dåvarande tränare Tony Gustavsson är en tidigare kurskamrat från Örebro universitet till Bernspång.

Annons


Bernspång med damlandslaget 2012. Foto: Bildbyrån.

Efter ett år i grönvitt lämnade han klubben och 2010 fick han sitt första uppdrag för damlandslaget. Bernspång följde med till Algarve cup.

- På vägen hem frågade Thomas Dennerby (dåvarande förbundskaptenen): ”Du, tror du att du skulle kunna fortsätta att jobba med oss under året?”.

Det hela ledde fram till en intensiv period innehållandes arbete med ett VM-kval, en play off-runda och ett VM-slutspel 2011. Men Bernspång var fortfarande inte anställd hos SvFF, utan fick ersättning för varje enskilt uppdrag.

- Efter 2011 sa jag: ”Jag har ju varit borta i över 100 dagar nu i år, arvoderat”. Sen blev jag anställd från 2012 och framåt.

Därefter har analytikern jobbat med en rad olika landslag. Bland annat var han en av ledarna i Håkan Ericsons guldstab under U21-EM 2015. Vintern innan VM 2018 fick han så frågan om att bli en del av herrlandslagets stab, och tackade ja. 

Annons

- Någonstans hade jag ju haft tanken i bakhuvudet, att jag jobbat med landslagen i alla de olika åldersgrupperna i någon form och att det då vore roligt att någon gång få jobba med herrlandslaget också. Det är klart att jag blev glad och stolt när jag fick chansen. 

En framgångsrik karriär som analytiker har han jobbat till sig, men huvudpersonen själv är ärlig med att det inte var någon självklarhet att saker och ting skulle bli vad de blivit.

- Det var det verkligen inte. Det var ju lite slump och bananskal, kan man säga.

Tänker du ibland på vad som kunnat bli annorlunda?
- Ja, det är klart. Och då känner jag att jag är väldigt priviligerad. Jag har haft stolpe in vid de tillfällena som det har behövts.

Men du kanske hade skjutit stolpe in någon annan gång i ett annat läge ändå?
- Ja, man vet ju aldrig hur det hade blivit. Men att Håkan (Ericson) till exempel valde att ringa till just mig och fråga om jag var intresserad när förbundet behövde hjälp… och att Tony Gustavsson gav mig chansen i Hammarby, även om det bara blev ett år där. Jag fick ju chansen att få in foten på elitnivå där. Det har varit väldigt mycket slump och lite tur. Jag har lyckats hamna på rätt ställe vid rätt tillfälle.

Annons

Håkan Ericson menar att Bernspång har haft förmågan att alltid ta vara på de chanser som dykt upp för honom.

- När man slinker in på det där lilla bananskalet, det är då det gäller att leverera. Han har tagit alla chanser, på alla nivåer som han kommit upp på, säger Ericson och fortsätter:

- Tittar man på det han varit med om vad gäller antal mästerskap och framgångar i mästerskapen så har han varit med om väldigt mycket. Sen är han en pusselbit av allt annat. Men om man är en del av många olika framgångsrika pussel så kanske det också handlar om att det finns en gemensam faktor någonstans. Det han bidrar med i form av att kunna utvärdera saker på ett konstruktivt och mer neutralt sätt tror jag betyder mycket för utveckling och spelare som är intresserade av sin egen utveckling. Då kan de få saker svart på vitt. Han har en stor del i framgångarna.

Annons


Bernspång och ledarstaben runt P17-landslaget jobbar under VM 2013. Foto: Bildbyrån.

När Ericson tog hand om Bernspångs klass på universitet i Örebro insåg han snabbt att många av de som kommit in på utbildningen var oerfarna. För vissa räckte det med att ha spelat fotboll, eller varit tränare i något år, för att bli antagna.

- Jag märkte hur många som brann för det, men jag förstod också att alla inte skulle bli tränare i sin fulla utveckling, berättar Ericson.

Bernspång var en av de som stack ut för den dåvarande läraren.

- Christoffer visade redan från start att han är en person som inte gör någonting till 98 procent. Han gör allt till 110 procent.

- Det är som när man får frågan om spelare och vilka som är de största talangerna. De största talangerna är de som har störst drivkraft, de som är beredda att göra jobbet. Han förstod tidigt in på utbildningen att han behövde börja från ruta ett och det är inte många som har det modet att tänka så. Vissa kanske stretar emot istället och tycker: ”Jag kan det här, det där behöver inte jag kunna”. Men han förstod direkt och gick framåt väldigt snabbt. Han var väldigt nyfiken. Då blir man ofta bra. När han fick uppgifter gjorde han de uppgifterna till 100 procent och han gjorde research på olika håll och kanter. Jag såg nog tidigt att han skulle kunna bli riktigt bra.

Annons

Under U21-EM 2015 var Bernspångs insatser en betydande pusselbit i det lagbygge som tog hem guldet, menar Ericson.

- Alla hade en roll och kunde den till 100 procent. Det var lite roligt för vi kunde sitta och ta en lunch men sedan försvann alla på sitt håll och då visste alla precis vad som skulle göras. Christoffer var en jätteviktig pusselbit, säger Ericson om det som han upplevde som ett väldigt sammansvetsat team.

U21-landslagets tidigare förbundskapten är mäkta imponerad av sin tidigare adepts arbetskapacitet.

- Han lämnar ingenting åt slumpen. Han säger inte att han har koll på någonting som han inte har koll på bara för att märkas. Sen har han förmågan att jobba väldigt hårt. Man jobbar ju enormt många timmar i det tysta utan att få någon publicitet i det jobb han har. Men det är inte det som är hans drivkraft, det är att göra allt så professionellt och optimalt som möjligt. Plus att han har ett tekniskt kunnande och ett fotbollsöga som gör att han ser väldigt många detaljer som inte gemene man gör. 

Annons

- Analytikerna sitter ofta halva, eller ibland hela, nätterna för att få klart en rapport till nästa dag och det kanske inte är så många som märker av deras jobb. Det krävs en viss människotyp för att kunna vara så lojal. Där är Christoffer urtypen av en sådan person, säger Ericson.

Svenska Fotbollförbundet har också överlag haft stor nytta av den klass på Örebro universitet som Bernspång gick i, och som Håkan Ericson var ansvarig för. Faktum är nämligen att två av analytikerns kurskamrater från den tiden också är heltidsanställda hos förbundet: Ulf Kristiansson (U23-förbundskapten) och Andreas Janmyr (analytiker).

Tillsammans med just Kristiansson har Bernspång format den analysavdelning som finns hos förbundet i dag.

- De två ligger egentligen till grund för allting. De har byggt ett fantastiskt kodfönster som gör att man får väldigt mycket statistik runt matcherna, säger Ericson och berättar hur Bernspång blev en del av hans stab i U21-landslaget:

Annons

- Det kändes ganska länge som att varje landslag jobbade för sig självt i de här delarna, så efter några år i U21 kom vi fram till att vi behövde göra något gemensamt kring frågan. Så att vi skulle kunna skapa utvärderingar kring hur olika säsonger sett ut och så vidare, för att hitta eventuella likheter mellan lagen och så. Där taggade Christoffer till. 

Han fortsätter:

- Då insåg vi att vi behövde ha honom i U21, så att vi kunde utvärdera matcher på annat sätt än bara att det blev 1-0 eller 0-1. Vi började ta del av hans siffror på ett helt annat sätt. Sen är han så pass fotbollskunnig att han ofta var med oss i träningsplaneringar och i diskussioner om laguttagningar. Han kom med väldigt mycket värdefull input när vi tittade bakåt på hur en match sett ut. Han var en väldigt stor del i vår framgång med U21-landslaget.

Annons

JANNE ANDERSSON om Bernspång:

"Christoffer är jätteduktig. Både han och scouterna är väldigt duktiga. Jag känner mig helt trygg i deras arbete. Det är skönt när man har min roll och jag inte kan vara inne och peta i allt att då kunna släppa vissa delar. Jag vet att de gör det så bra så jag behöver aldrig vara orolig. Jag får saker och ting presenterade för mig på rätt sätt".

"Christoffer har en stor rutin och han har en enorm arbetskapacitet. Under mästerskap sitter de ju otroligt många timmar varje dag. Och så kanske allt mynnar ut i att vi stryker det mesta. Så det är ett otacksamt jobb ibland, men inte desto mindre så fattar han det också. Vi har ett fotbollsgäng, där jag, Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten), Mats Elfvendal (assisterande/målvaktstränare), Christoffer och Lasse Jacobsson (scout) sitter från det till att vi vaknar fram till att vi går och lägger oss. Vi jobbar och snackar om det vi gör på olika sätt. Där har Christoffer en jätteviktig roll".

"Vi har som grundinställning att de (Bernspång plus ansvarig scout) får presentera mycket för oss, för det är bra. Då behöver inte jag sitta och titta på tio hela matcher, utan jag tittar lite. Då vet jag att de presenterar det som är bäst och sen börjar vi skära i det. Vi har som inställning att vi inte ska ha med något i en genomgång (för spelarna) som inte är HELT säkrat. Det får inte vara så att vi presenterar något som: ”Ibland är det såhär, och det kanske kan vara såhär”. Då tar vi inte med det. Därför hittar vi bara det vi är helt övertygade om, och spelarna ska kunna lita på att det vi visar och säger ska stämma. De ska ha den tilltron till oss". 

Så vad gör Bernspång som analytiker för herrlandslaget? Han har stenkoll på Sveriges egna spelsätt, och utifrån det synar han de minsta av detaljer i motståndarnas spel. Han, tillsammans med ansvarig scout, står för det stora grundjobbet vad gäller att hämta in och paketera information inför en landskamp.

- Vi har landat i ett ganska tydligt arbetssätt som jag tycker fungerar bra och som jag trivs med. Jag jobbar väldigt nära de tre scouterna, och de har sina respektive motståndare som de följer intensivt. De reser och tittar på de flesta matcherna på plats. Därigenom får de någon form av uppfattning och känsla baserat på det, berättar Bernspång. 

- Sen ser jag alla matcher i vår kvalgrupp på video och bryter ner de matcherna på det sättet vi vill bryta ner dem. Då identifierar jag ett antal olika klipp längs med vägen, klipp som jag tycker beskriver på ett tydligt sätt vad det är för lag vi ska möta. Och det gör jag utifrån vårt spelsätt och de styrkor vi har. Det ligger alltid längst fram i tankarna. Sedan tittar jag på motståndaren, genom vårt sätt att spela.

Han fortsätter:

- Det är viktigt att jag har god kännedom om vårt spel, vad vi är bra på och vad vi har problem med. För det är det som ger svar på vad som är relevant att titta på hos en motståndare. Allt ska relatera till oss.  

Bernspång beskriver sig själv som en ”service provider” åt förbundskaptenen Janne Andersson och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren.

- Jag ska ju på något sett se till att de kan lägga majoriteten av sin tid på att göra det som de är allra bäst på. Om jag tillsammans med scouterna kan se till att Janne och Peter inte behöver sitta och sträckkolla åtta matcher med Färöarna, så att de kan ta den tiden det tar till att göra andra saker, så är ju det upplägget det mest optimala. Jag känner att de ger ett väldigt stort förtroende till den processen som jag och scouten genomför. 

Bernspång och ansvarig scout träffas en vecka innan de presenterar vad de kommit fram till för Andersson och Wettergren.

- Då knådar vi till informationen och på något sätt hittar vi då en röd tråd och en riktlinje kring vad som är mest relevant. Någonstans är det en väldig trygghet att veta att vi alltid är två personer som sett matcherna och att vi gjort det från lite olika perspektiv. För den värsta fällan du kan gå i är den om du hamnar i ett bias-läge där man har en förutfattad mening om hur något ska vara eller att något händer tidigt i en match och du fastnar vid det. Då kan man låsa sig vid en tanke om att: ”Det är så här de spelar”. 

- Det är min största rädsla hela tiden, att jag på något sätt ska låsa mig vid någonting och sen upptäcka att det var fel, att jag låst mig för tidigt kring ett givet mönster. Men när vi är två personer som tillsammans bearbetar materialet så skapas en process där vi resonerar och diskuterar. Vi vänder och vrider på det. Det är en skön känsla att veta att allt inte är avhängigt på hur jag sett det eller upplevt det. I den processen verifierar vi saker, justerar saker och korrigerar saker så att vi landar någorlunda rätt. 

Tillsammans med Andersson, Wettergren och Maths Elfvendal går Bernspång och scouten sedan igenom ett grovmaterial, och därefter skalas det ner ytterligare innan spelarna får ta del av videosekvenser och tankar från ledarstaben. 

Hur processen går till från början till slut? Inför en match analyserar Bernspång vanligtvis de åtta-tio senaste matcherna som motståndaren spelat, och plockar ut klipp som beskriver olika delar i lagets spelsätt. När han gått igenom allt material sitter han ofta med över 1000 klipp. Inför exempelvis VM-premiären mot Sydkorea 2018 var den siffran uppe i 1700. Men av det han tar fram är det väldigt lite som de ansvariga tränarna tar del av. Analytikerns jobb är att hitta nyckelpunkter och gallra bort det som inte är viktigt. Bernspång berättar exempelvis att han och scouten Lasse Jacobsson landade i 64 intressanta klipp på Schweiz inför VM-åttondelsfinalen, men att de sedan sållade bort hälften innan de visade Janne Andersson och Peter Wettergren vad de hittat. Hur många klipp som sedan användes i det teoretiska arbetet med spelarna? 15-20 stycken, uppskattar Bernspång. 

Analytikern tar sig helt enkelt an ett enormt arbete inför varje match, med vetskapen att det är små korn av det som i slutändan ska bli avgörande i förberedelserna. 

- Ibland brukar jag se en liknelse med när du ska koka ihop en fond. Då börjar du med en jättestor gryta, du skickar i lite köttben, kanske rostade grönsaker, massa vatten, kryddor och allting. Det är massvis som du fyller grytan med. Sen får den stå och koka, och så jobbar du med grejerna. I slutändan får du det ”gottaste” kvar. Då kanske du får någon väldigt koncentrerad fond. Men då är den smakrik och god, och ger väldigt mycket. Det är någonstans så det är för oss.

Bernspång utvecklar:

- Konsten är inte att kunna presentera allt man vet eller att samla på sig information. Vi kan samla på oss hur mycket information som helst. Men vi gör allt jobb av en anledning. Det ska göra skillnad i matcherna. Vi ska kunna hjälpa spelarna. Då gäller det att verkligen koncentrera informationen, så att det inte blir 15 olika grejer för spelarna att ta in och hålla reda på. Då tror jag inte det kan göra skillnaden. Då blir det bara rörigt och då stänger bara spelarna av och skiter i det. Då är det bättre att vi bestämmer oss för någon eller några grejer som vi tror är det allra viktigaste utifrån vårt sätt att spela. Då behöver man processa en jäkla massa information för att komma fram till vilka grejer som är de rätta att trycka på. 


Bernspång under U21-EM i Tjeckien. Foto: Bildbyrån.

Under samlingar jobbar Bernspång mellan tio och 14 timmar varje dag. Tillsammans med övriga ledare i staben ser han över detalj efter detalj.

- Vi har ju ett arbetsrum där vi sitter, hela tiden. Vi äter väl frukost vid halv nio/nio-tiden och sen jobbar vi med avbrott för träning, mat och möten med laget. All tid däremellan, i stort sett, sitter vi i det där rummet och jobbar. Vi stöter och blöter. 

På träningarna filmar han ofta de taktiska bitarna, som staben sedan analyserar och jobbar vidare med. Under matcherna sitter Bernspång på läktaren, tillsammans med ansvarig scout. Scouten har radiokontakt med tränarbänken nere vid planen och Bernspång har i sin tur kontakt med kollegorna via dator. Han skickar text och bilder för att föra fram tankar kring spelet.

- Vi skickar ner en hel del grejer. Men det är lite svårt, för de har en bild av hur de upplever matchen nere på bänken men vi vet ju inte hur deras bild ser ut. Vi kan bara skicka saker om hur vi upplever det uppifrån. Det systemet som Fifa initierade till VM i Ryssland möjliggjorde att skicka ner stillbilder till bänken och vi har tagit fasta på det. En stillbild som man väljer ut är på ett sätt lättare att tolka för mottagaren, än om det är ett klipp där det händer massa saker. Det är inte lika givet att mottagaren förstår att det man vill säga handlar om ”den ytan” eller att det är ”den spelaren som agerar si eller så”. Det händer ju massa grejer i ett klipp där 22 spelare kanske rör sig samtidigt. 

- Så vi har hållit fast vid att skicka ner en stillbild för att kunna bli rakare i kommunikationen. Och efter matcherna när vi utvärderar det så är den generella känslan, över de matcherna som vi jobbat på det sättet med, att det vi skickat ner till bänken oftast blivit en bekräftelse på något som de uppfattat och som de känt där nere. 

Med stolthet i blicken fortsätter Bernspång:

- Vi har haft flera exempel där de efter matcher sagt: ”När ni skickade ner den bilden hade vi precis pratat om den situationen”, och så kunde de få se situationen på iPaden igen. Så känns det bra att jobba, att kunna bekräfta uppfattningen som de skaffat sig på bänken. Det visar att det är skickliga fotbollstränare som sitter där nere, som trots att de inte alltid har den bästa positionen för att uppfatta hur matcher artar sig och ser ut skaffar sig en bra koll. 

Analytikern jobbar också delvis individuellt med spelarna i landslaget. Han erbjuder alla spelare information om sina motståndare.

- Det finns någon som klart är intresserad av det. Som jag sitter med innan varje match och går igenom klipp på den spelaren som han ska spela mot. 

Den blågula ledarstaben vill gärna involvera just spelarna i förberedelserna inför en match.

- Vi sitter ju inte på alla svar. Spelarna med all sin erfarenhet ska man ha en jäkla respekt för. Det som de upplever på planen kan vi ju inte riktigt sätta oss in i. Vi kan inte säga: ”Så är det inte, så som du upplever det”, säger Bernspång och ger exempel på hur spelarna engagerar sig i taktiska och analytiska bitar: 

- Under VM så tror jag att det vid tre tillfällen, direkt efter att vi presenterat motståndaren för spelarna, som en spelare ropade sig till mig, frågade: ”Kan du ta fram det där klippet igen?” och bad Janne och Peter att stanna kvar.  

- Vid ett tillfälle var det också en spelare som bad två andra spelare om att stanna kvar. Då ville han titta på ett klipp igen, fråga: ”Hur löser vi det här?” och säga till de andra spelarna: ”Hjälper ni till på det här sättet, som ni gjorde i en annan match, då kommer det bli riktigt bra”.

Till stor del är det assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren som sköter de teoretiska genomgångarna och för fram taktiska budskap till spelarna. I den delen av förberedelsearbetet gör både Wettergren och spelarna ett stort intryck på Bernspång.

- Jag är oerhört imponerad, rent generellt, av spelarna som är på en så här hög nivå som ett A-landslag. Man ska komma ihåg att de ser klippen för första gången när vi visar dem. Då har vi suttit och sett samma bilder kanske 100 gånger och jag vet exakt vad jag ska titta efter. Det vet Peter också. Han, som är den som presenterar materialet för spelarna, har gått igenom allt jättenoga. 

- Men spelarna ser oftast klippet för första gången. Och den förmågan som de har, att de bara kan snappa upp vad vi är ute efter, vilka grejer det är som ska förmedlas och ta med sig allt ut när vi tränar och omsätta det i praktiken. Sen tar de med sig grejerna in i matcherna, och så sitter det. Det fungerar. Det finns en yrkesskicklighet i det hos Peter, att han har en förmåga att kunna presentera materialet. Där är Peter oerhört skicklig. 

Det räcker att prata med Christoffer Bernspång i några minuter för att förstå hur mycket han brinner för sitt jobb. Han utstrålar engagemang och passion.

- Det är det roligaste som finns att få hålla på med de här grejerna, säger han.

Känner du aldrig att det är otacksamt jobb?
- Nej, nej. Det är det som är hela grejen. Mitt jobb är att förbereda saker och skapa ett så bra underlag som möjligt för Janne, Peter och Mats, så att de känner sig trygga. Hela processen är inte till för min eller ledarnas skull, utan för spelarnas skull. Det är till 100 procent min ingång och inställning till det hela. Det har jag sagt till någon spelare också, det är ju aldrig så att vi har ett teoripass eller något innehåll i ett teoripass som är till för att vi ska visa: ”Kolla vad duktiga vi är, vi har gjort det här och tittat på det här”. Aldrig i livet. Den informationen som vi plockar ut, paketerar och förmedlar till spelarna är till 100 procent för deras skull. Så att de ska få en liten bättre chans att vara förberedda in mot matchen. 

Responsen som Bernspång får av sina ledarkollegor för arbetet han lägger ner är också väldigt positiv, förklarar han.

- Jag upplever definitivt att jag får uppskattning för det jobbet jag lägger ner och det jag kan hjälpa till med. Jag känner verkligen att jag får uppskattning. Och det är det som betyder något för mig.

Hur mycket ska du ta åt dig av det ni lyckats med?
- Väldigt, väldigt lite. Och det går inte att värdera eller fördela kredd på alla olika roller. För vi är många runt omkring laget som gör vårt absolut bästa varje dag för att ge så mycket support som möjligt. Om man ens går runt och tänker på vad ens eget bidrag är värt… då tror jag att man är snett på det. Det handlar om att göra det bästa man kan tillsammans. Gör man det så maximerar man laget och gruppens chanser att lyckas. Och det är det enda som är intressant för mig. 

Efter att Sverige blev klart för EM i november förra året twittrade Bernspång att det är ”en ynnest att få vara en liten del av tidernas bästa ledarteam”.

- Alla är väldigt, väldigt duktiga på sina respektive områden. Jag har jobbat med folk tidigare, i andra miljöer, som också varit jätteduktiga. Men jag tycker på något sätt att det här känns lite unikt. Det är väldigt mycket relaterat till Jannes ledarskap. Han ser alla, oavsett vilken roll eller funktion man har. Jag upplever att man känner sig lika viktig. Det är ingen som är viktigare än någon annan, på något sätt. Det är en väldigt tillåtande miljö. Alla är med, liksom. Det är inga grupperingar hit eller dit. 

- Sen är det fantastiskt trevliga människor, vilket gör att det är väldigt lätt att trivas. Det har skapats en jargong som är bra. Det blir vårt omklädningsrumssnack när vi träffas och sitter och jobbar. Det är en humoristisk och skön ton hela tiden, vilken är väldigt lätt att trivas i. För mig är det väldigt viktiga faktorer. När man känner så för sina kollegor, och spelarna också, så känner man alltid att man är beredd att lägga ner de där extra timmarna jobb om det krävs. 

Han fortsätter:

- När jag är på samling så njuter jag hela tiden. När vi kommer hem så saknar jag det. Sen börjar jag längta till nästa samling och räkna ner till det är dags igen. Det är precis så jag vill att det ska vara.


Ungdomsförbundskaptenen Christofer Augustsson och Bernspång under utvecklingslägret i Halmstad 2019. Foto: Bildbyrån.

Utanför samlingarna jobbar Bernspång vanliga kontorstider inne på SvFF:s kansli i Solna. Han trivs med mixen i arbetsupplägget och inne på kontoret jobbar han tätt med de andra analytikerna på förbundet. Även fysiskt.

- De (andra på kansliet) kallar det för att vi sitter i ”buren”, säger Bernspång och ler. 

- Vi bollar hela tiden idéer och tankar om hur man kan jobba. Om de andra har gjort något som de känner har landat ruggigt bra så säger de till, exempelvis. Vi hjälper och utvecklar varandra på det sättet.

Du som jobbar med att någonstans få ner motståndaren på ett ”papper”, hur ser du på att herrlandslaget lyckats slå så pass stora nationer som de gjort under Jannes ledning?
- Det handlar om en kombination av massa olika faktorer, men en viktig del är den tydlighet som Janne och Peter vill stå för. De grejerna som vi håller på med, de ska vara så rena, tydliga och genomtänkta som möjligt. Det ska inte vara några konstigheter. 

- Jag tycker det blir enkelt när Janne är lika tydlig med vad som förväntas av spelarna på planen och vad som förväntas av oss ledare utanför planen. Han är tydlig med: ”Det här gäller, så här beter vi oss”. För mig skapar det en väldig trygghet. Jag vet precis hur jag ska vara och hur vi ska jobba. Det är inga konstigheter. Jag behöver aldrig fundera: ”Ska jag göra si eller så?”. Det skapar en osäkerhet om det inte finns en tydlighet.

- Med de resurserna som vi har så har vi hittat en modell för hur man kan jobba med de här förberedelserna, vad gäller att bryta ner en motståndare, identifiera den viktigaste informationen och paketera den på ett sätt så att den går att ta till sig som spelare. Peter är skicklig på att förmedla saker teoretiskt men de är också bra på att iscensätta allt på träningsplanen. Där skapar de situationerna som man behöver förbereda sig på. När matchen väl börjar ska man helst ha hunnit korrigera det som man känt att man inte klarar av att göra. Då får man komma fram till: ”I så fall gör vi det på ett annat sätt”. Det där vill man inte komma på en kvart in i matchen, att det inte fungerar. Bara för att man pratat om en sak under teorigenomgångarna men tränat på något som inte kopplar ihop det. Det är också en viktig del, att saker och ting hänger ihop.

Analytikern berättar att han vid flera tillfällen kollat närmare på motståndare och känt: ”Oj, oj, nu blir jag imponerad”. Ändå har Sverige klarat av att mäta sig mot de lagen när domaren väl blåst i pipan.

- Jag tänker att det finns en enorm styrka i att få till det när man samverkar och jobbar tillsammans. I det arbetssätt som vi har, som bygger mycket på samhandling, finns det en enorm styrka.  

- Hela idén går ju ut på att få ett bra resultat. Det är alltid vårt tankesätt. Du frågade om jag var överraskad, men på ett sätt är jag inte det. För vi planerar ju för att få resultaten som vi fått. Sen har vi gjort ett jäkla jobb och så har det blivit bra. Då känner man: ”Ja, det här blev ju bra” och så gläds man över det. Sen tar man sig an nästa match.

Hur mycket vinner man en match i fotboll på förhand?
- Det är ruggigt svårt att säga. Men jag är helt övertygad om att man definitivt kan skaffa sig själv väldigt mycket större chanser att nå ett bra resultat om man gör förberedelserna bra. Sen kan man inte hitta på nya grejer varje gång. Man utgår alltid från ett tryggt och tydligt grundspel, men sen är du medveten om vissa saker hos motståndaren och någon gång görs små justeringar. Men det handlar framför allt om att förstärka olika saker i sitt eget spelsätt. Lyckas man med det har man stora chanser att uppnå resultat.

Under VM i Ryssland blev just sättet som Sverige kunde förbereda sig på en viktig pusselbit i segern mot Schweiz i åttondelsfinalen, menar Bernspång. Han berättar att den matchen sticker ut för honom och att ledarstaben pratat om det.

- Jag upplever att vi fick en väldigt tydlig bild av hur Schweiz spelade då. Vi hade identifierat en del ytor som vi tyckte var väldigt intressanta. Det var ju också lite speciellt, för i och med att vi vann vår grupp så fick vi rätt gott om tid för att träna och förbereda oss inför matchen. Det innebar att vi dels hade tid till att få fram relevant information men också ha någon ordentlig träning där vi kunde implementera de teoretiska bitarna på träningsplanen och verkligen jobba med de grejerna som vi förstod skulle bli viktiga.

Matchens enda mål gjorde Emil Forsberg, vars skott utifrån styrdes i nät.

- Men sättet som vi tar oss till avslutet sker via de ytorna som vi hade tänkt oss på förhand.

Då myser du på läktaren, när det händer?
- Ja, det gör jag.

Har du någon gång känt tvärtom, att: ”Shit, här är ett motståndarlag som gjort läxan vad gäller oss”?
- Jo, det har nog funnits någon sådan match.

Han fortsätter:

- Jag tror inte att vi är jättesvårscoutade. Jag har ju snackat med mina motsvarigheter i Spanien och de har sagt: ”Vi vet ju hur ni gör, men det är ändå svårt att ta sig igenom er. Vi vet precis hur ni gör”. Det är på något sätt ett gott betyg till spelsättet som Janne och Peter valt. Våra motståndare kan säga: ”Vi vet exakt hur ni vill spela”, för det är inte så många hemligheter, men ändå är det förbannat svårt att göra något åt det vi håller på med.

Går det att tänka sig in i det andra lagets hjärnor när man ser över sitt eget spel inför en match?
- Jag tror inte att man ska försöka vara för översmart. Man ska hålla sig till det man är trygg med och är bra på. För gör man det tillräckligt bra brukar det oftast bli svårare för motståndaren än om du ska krångla till det för dig själv och försöka hitta på grejer och luras. Risken är stor att man tappar delar av tydligheten som vi pratat om, som kanske är en av de viktigaste grejerna. Tappar du den då blir du inte ditt eget bästa jag. Det tror jag att man riskerar att förlora mer på än vad man har att vinna på det. 

- Inför matchen mot Sydkorea (i VM) så jagade ju Lasse Jacobsson sydkoreanerna lite. Det ställde till det lite för deras coach. Han var ju, som jag uppfattade det, så fast besluten att vi inte riktigt skulle få veta hur de skulle spela. Han försökte vara översmart och ställde ut ett 4-3-3 med deras stora forward som central forward och sedan ganska breda yttrar. Så de fick egentligen ingen kontakt. En av deras styrkor som vi hade pratat om innan var ju deras kombinationsspel. Men de blev ganska isolerade. 

- För coachen var det så viktigt att vi inte skulle ha koll på exakt hur de skulle spela, så han höll på att dribbla och försökte tänka ut något smart. Sen om det gjorde att de var bättre eller sämre, det vet jag inte.

Hur mycket kan man kräma ur ett svenskt herrlandslag. Det blev VM-kvartsfinal sist?
- Jag var ju med i U21-landslaget EM 2015, där John Guidetti innan turneringen sa: ”Vi går för guld”, när vi lyckades vinna guld. Den lärdomen jag fick av den turneringen är någonstans att det är väldigt dumt att begränsa sig till att tro att man bara kan gå vidare från gruppen eller liknande. Det är dumt att begränsa sig. Samtidigt kan man inte förvänta sig något. Bara för att vi gick till kvartsfinal i VM ska vi minst gå till kvartsfinal i EM, så kan man inte tänka. Det är helt nya matcher och förutsättningar.

- Står alla stjärnor rätt och vi gör allt rätt, då vet vi att vi kan vinna mot vilket lag som helst. Sen om vi gör det just den dagen när vi står där, det återstår att se.

Hur datadriven är du?
- Jag har generellt en kritisk hållning till all tredjeparts-data. Egentligen mest på grund av att det är så otroligt komplext vad gäller definitioner. Om någon presenterar en siffra så är inte min första tanke: ”Oj, wow, vilken intressant siffra”. Då tänker jag snarare: ”Hur har någon kommit fram till den? Vilka typer av situationer gömmer sig bakom den siffran?”. Jag vill veta hur de som fått fram saker definierat vad som är en passning och så vidare. Många grejer är så jäkla komplexa att kvantifiera i fotbollen och du kan göra det på så oerhört många sätt.

- Efter att vi kommer hem från en samling, då jobbar jag igenom matcherna och bryter ner dem i alla individuella spelares aktioner och så vidare. Då får jag ju fram en väldig massa data, som vi själva har definierat och då vet jag vad som menas med allt. Då känner jag att jag kan stå för det, mer än om jag plockar något från en extern part. 

Bernspång fortsätter:

- Det som händer nu inom fotbollen, med AI och alla grejer, är spännande och man måste följa det för att se vad som händer. Jag behöver vara på tårna. Jag tror inte att datorerna i dag kan tolka allt så som vi tänker oss det. Men förmodligen är det en tidsfråga innan vi hamnar där. Men jag tror inte att man kommer byta ut mig och bara ställa in en dator. För man kommer ändå behöva ta hand om datan.

Han menar att tekniska hjälpmedel bara leder en bit på vägen fram till succé.

- Jag tror inte att det finns någon hemlig lösning. Köp det här så vinner ni allt, liksom. Hade det varit så enkelt hade ju alla gjort det. Det funkar inte så. På något sätt, oavsett vilka tekniska hjälpmedel du har att tillgå, måste saker och ting utgå från att du har en bra idé om hur saker och ting ska analyseras och brytas ner. Det är där det avgörs. 

Om 10-20 år, kommer ditt jobb vara annorlunda då?
- Det är jäkligt svårt att sia så långt fram i tiden.  

- Det dyker upp nya grejer hela tiden. I stort sett alla företag säger: ”Vi har den bästa produkten”. Men hur kommer det sig att alla säger det då? Det är en marknad som så klart är attraktiv att vara på eftersom det florerar mycket pengar inom fotbollen.  

Bernspång blickar tillbaka till sin första ungdomslandskamp, 2007.

- Kameran vi hade då… vi spelade in på små band. Det var före HD-tid. Nu är det 5k som är på gång. Tittar man bakåt har det hänt så enormt mycket. Bara när DVD-spelaren kom tänkte man: ”Ouff, det här är ju hur mäktigt som helst”. Nu när man tittar på en DVD så känner man ju bara: ”Skämtar ni eller? Det är helkasst”.  

Han fortsätter:

- När man tittar i backspegeln och konstaterar hur snabbt teknikutvecklingen har gått så blir man ödmjuk inför att det är oerhört svårt att sia vad som händer från och med nu och framåt. Det går så oerhört fort.

Hur gör ni för att veta att ni fattar rätt beslut kring hjälpmedel, hänger med i utvecklingen och inte blir för konservativa?
- Jag tror att vi kan balansera det där genom att känna att vi baserar vårt arbete på en trygg och väl förankrad grund, som vi känner har hållit ganska bra över längre tid. Men för att inte riskera att hamna i en konservativ fälla som gör att man upptäcker: ”Oj, här har vi suttit i vår skokartong och så har hela världen förändrats och alla andra bara susat förbi oss” så gör vi studiebesök hos klubbar och har utbyten med andra nationsförbund. Det anordnas också väldigt många olika konferenser så vi försöker besöka någon eller några sådana event kontinuerligt. För att plocka upp nya trender, idéer och tankar.

Jämfört med stora klubbar ute i Europa eller andra, större, landslag har Sverige väldigt små resurser att tillgå när det kommer till analys. Men Bernspång är mer än nöjd med förutsättningarna som finns.

- Skulle vi bli bättre om vi var massa fler människor? Jag är inte så säker på det. Jag tror på att ha ett bra samarbete och goda relationer, så att man kan skaffa sig en ganska likvärdig bild av hur spelet ser ut och vad man ska göra. Det är enklare att komma överens och ha en gemensam bild om man är få, än om man skulle vara jättemånga. För det jobbet som jag gör i dag är jag väldigt glad över de resurserna som vi har i Sverige. Jag känner att vi gör ett väldigt bra jobb utifrån de resurserna som vi har. Vi får ut en hel del. 

Vad drömmer du om att göra i din karriär?
- Det är svårt att säga när man lever mitt i en dröm. Då är det svårt att drömma om något annat. Jag har inte haft en enda tanke på att jag skulle vilja göra något annat. Jag vill vara här och nu och njuta av chansen som jag fått. Det är mitt svar: jag lever mitt i en dröm.

Kommer du jobba med fotboll livet ut?
- Det vet man aldrig i den här branschen, men jag hoppas i alla fall att jag kommer ha möjlighet att jobba med fotboll så länge som jag känner att det är roligt och att jag trivs med det. Men det är inget jag vågar ta för givet.

Lockar det att testa på att vara tränare?
- Det är fascinerande med processen kring utveckling. Att se människor utvecklas. Men just nu känner jag inte att tränardelen lockar mig. Jag tycker att jag får tillräckligt mycket utlopp för det jag vill genom att prata fotboll och diskutera fotboll inne i vårt arbetsrum. Jag känner inte att det är något som fattas.

Du… Vad hade du gjort om du inte hade kommit in på utbildningen i Örebro?
- Ouff… det är en jäkla bra fråga. 

Bernspång avslutar:

- Ibland brukar jag skämta med mina kompisar om att jag hoppas att jag får fortsätta jobba med det jag gör, för jag kan ju ingenting annat. Så jag får vara glad över att jag fick den här chansen.  

- Nej, jag vet faktiskt inte alls vad jag skulle ha gjort. Tack och lov behöver jag inte fundera på det. 

FOTNOT: Intervjun gjordes under herrlandslagets januariläger i Qatar. Tanken var att reportaget skulle publiceras i samband med Blågults mars-samling, som blev inställd på grund av coronakrisen.

Publicerad 2020-04-26 kl 10:00

PETER WETTERGREN om Bernspång:

"Christoffer brukar, efter varje match, räkna ut hur många gånger vi varit inne i ”goal zone” och var sista passen slås ifrån när vi skapar målchanser. Det är något som är viktigt för oss framför allt i hur vi bygger vårt anfallsspel den sista tredjedelen, men också hur vi försvarar oss i sista tredjedelen. Var vill motståndet in? Hur kommer de in där? Hur ser det ut procentuellt? Hur mycket kan vi mota där? Vi använder det en del".

"Christoffers arbete betyder fantastiskt mycket för oss. Han är en oerhört viktig spelare för oss. Han är en duktig analytiker, han underlättar arbetet för mig och Janne väldigt mycket, han är självgående och vet exakt vad vi vill ha ut. Han ger också spelarna feedback. Scouten och Christoffer har till uppgift att klippa ut bilder till spelare. Så när vi presenterat laget har spelarna chansen att prata med Bernspång och så laddas bilder på spelaren de kommer möta upp i en app. Det finns ett antal spelare i vår trupp som vill se de bilderna. Den servicen ger vi spelarna. Där är Bernspång en nyckelperson".

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto