Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
43v

Doldisarna i de svenska ungdomslandslagen – belgisk U-landslagsmålvakt och två Bayern München-mittfältare

Foto: Bildbyrån/Bayern München

En målvakt som kan välja mellan Belgien och Sverige, en mittback i en chilensk storklubb, och en från Luxemburg och en från Tyskland i Bayern München.
Det är några av spelarna som kan representera Sverige på landslagsnivå på herrsidan. 

Under 2017 användes totalt 29 spelare tillhörande utländska klubbar i de svenska pojkungdomslandslagen. De flesta av dem flyttade utomlands när de var 15-16 år eller äldre, men några med svenska pass har också vuxit upp i andra länder. 

Det med mest känt efternamn är Kalle Björklund. Uppvuxen i Spanien, tillhör Torres Levante i spanska fjärdedivisionen, svensk P99-spelare, och son till forna A-landslagsspelaren Joachim.

- Vi har känt Kalle under en längre tid och han har varit hemma under somrarna, tränat lite med Blåvitt och sådär, men det är först nu vi tycker han är kvalificerad att vara med i våra landslag, säger P99-landslagets Tomas Turesson.

- Han har tagit jättestora kliv under de senaste åren i Spanien.

En annan spelare som har vuxit upp utomlands och som Turesson tog ut på ett landslagsläger var Philippe Questel från belgiska Tubize, men där gick de inte vidare med spelaren. 

- Vi har ett ganska stort nätverk med människor (som scoutar), framför allt inom Sverige men även externt. 

- Och vi får mängder av tips. Framför allt de som finns i Sverige, men det händer ibland att det ploppar upp utomlands. Sen surfar man och letar efter sina egna spelare som spelar utomlands, och så kan det dyka upp någon annan spelare med svenskklingande namn. Då kollar man upp det. 

Även P01-landslaget har använt sig av flera spelare uppväxta utomlands. Den mest kända är Ryan Johansson, som hade spelat för Luxemburg men även kunde spela för Irland. Fotbollskanalen har tidigare skrivit om Johansson som numera gör U-landskamper för Sverige och startar matcher för Bayern Münchens U17-lag. 

I Bayern Münchens U17-lag finns en annan mittfältare med svenskt pass: Kolja Oudenne Thorén, som växte upp i Tyskland men har testat med Sverige. 

- Han har varit med och deltagit på landslagsläget i Sverige, han var med i Future Team och gjort Future Team-landskamper, säger P01:ornas förbundskapten Roger Franzén. 

Franzén har även tagit med Joachim Imbrechts på landslagsläger på Bosön. Imbrechts fick i höstas A-lagskontrakt med Royal Charleroi, trots att han bara är 16 år, och har en svensk mamma som jobbar i Belgien. 

- Han har gjort landskamper för Belgien och har möjlighet att göra landskamper för Sverige. Till syvende och sist handlar det om vilket val spelaren vill göra. 

Även Jakob Hermansson (belgiska Royal Union) har varit med P00-landslaget vid ett tillfälle, och i dagsläget finns det två spelare med svenska rötter födda 1999 som spelar för andra länders U-landslag: Diego Ohlsson och Magnus Mattsson.

Ohlsson tillhör den chilenska storklubben Colo Colo där han gjort ett par tävlingsmatcher med A-laget. Han togs i höstas ut till Chiles U20-landslag. Mattsson spelar i danska Silkeborg, och har gjort en match i Superligaen och flera U19-landskamper för Danmark.

Publicerad 2018-01-18 kl 08:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons