Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Domarprofilerna fåordiga om skattehärvan: "Jag är väldigt förvånad"

Sverige

Skattehärvan bland svenska elitdomare har växt.
Men bland de som redan avslutat sin karriär finns ingen större vilja att ge sin syn.
- Jag har ingen kommentar till detta alls, överhuvudtaget, säger Anders Frisk till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Fotbollskanalen har i en rad artiklar berättat om det faktum att många svenska elitdomare, på både herr- och damsidan, valt att självrätta sina deklarationer för flera år tillbaka i tiden.

I samtliga fall rör det inkomster från Uefa som man tidigare inte tagit upp i sina deklarationer. Totalt har Fotbollskanalen kunnat visa på 13 domare som alla nyligen kommit på att de inte deklarerat korrekt, dessutom har Fotbollskanalen uppgifter på att Skatteverket nu inlett en utredning kring fler domare, som ännu inte självrättat.

Finns det en kultur i domarkåren? Och hur gjorde våra tidigare elitdomare som nu lagt pipan på hyllan? Fotbollskanalen har sökt många av de domare som dömt i mästerskap och i internationella klubblagsturneringar för att bland annat försöka få svar på de frågorna, men få har velat ge några mer utförliga kommentarer, och många har heller inte gått att nå.

Annons

Ingen av de domare som Fotbollskanalen har pratat med har i nuläget, enligt Skatteverket, skickat in några självrättelser för sina deklarationer. I normala fall kan man rätta man sina deklarationer maximalt sex år tillbaka i tiden.

Anders Frisk är en av de mest meriterade domarna vi har haft på herrsidan och utöver otaliga säsonger i de europeiska toppligorna så dömde han dessutom EM-finalen 2000.

- Jag vill inte kommentera mina kollegor överhuvudtaget. Det där får fotbollsförbundet rå om själva. Jag har helt lämnat den offentliga scenen och har ingenting att kommentera varken om domslut eller något annat, säger han till Fotbollskanalen.

Utifrån så kan man tycka att det framstår som en kultur. Håller du med om det?
- Nej, jag håller inte med om det. Jag känner inte alls till att det skulle varit en sådan kultur överhuvudtaget. Jag är väldigt förvånad själv.

Annons

Anders Frisk själv säger att han alltid gjort det rätt och riktigt gällande sina inkomster från Uefa.

- Jag har inga rättelser att göra kring mina inkomster efter att jag slutat, gällande mina inkomster från domarskapet över huvud taget.

Hur funkade det - får man en bruttosumma inbetald på sitt bankkonto helt enkelt och så får man ta upp det själv?
- Jag vet inte hur det är i dag, men på min tid fick man en check till sig, den gick man med till banken.

Sedan skulle man givetvis lämna in uppgifter om det här i deklarationen.

Martin Ingvarsson var Fifa-domare i 13 år och dömde 94 internationella matcher. Han är numera domarcoach för de svenska elitdomarna.

- Jag har gjort rätt, det har jag gjort. Men det är snart tolv år sedan jag slutade, säger han till Fotbollskanalen.

Ingvarsson förklarar att han är fokuserad på sitt nuvarande uppdrag och att han inte är så pigg på att svara på frågor kring det som Fotbollskanalen rapporterat om.

Annons

Informerar inte SvFF kring att man ska skatta på här pengarna? Mohammed Al-Hakim säger att det är många som gjort samma misstag och att han varit dåligt påläst på reglerna.
- Nu vill inte jag vara tråkig men jag är så jävla fokuserad på det sportsliga med domarna som jag coachar, och det som händer på planen. Vad gäller det som sker utanför har jag bestämt mig för att det är andra som får prata om det här från förbundet. Det är Stefan Johannesson som är min chef. Jag fokuserar på fotbollsbiten.

På frågan om han själv behövt skicka in några rättelser säger han:

- Det minns jag inte på det sättet. Men det är som jag säger: När det poppar upp grejer utanför fotbollen så har jag tänkt att nu är jag anställd som coach för att se till så att de ska döma så bra som möjligt. Jag är så fokuserad på den biten. Sedan när det gäller andra frågor så är det andra som får svara på det.

Annons

Jenny Palmqvist dömde bland annat i EM 2009, VM 2011 och EM 2013.

Hon säger först till Fotbollskanalen att hon är väldigt upptagen framöver på grund av herrarnas EM-slutspel och att det därför blir svårt att svara på frågor. Då hon får följdfrågan om det går att hitta ett annat tillfälle säger hon:

- Det här är ingenting som jag lägger mig i och jag kommer inte ge några kommenterar heller.

Hur gjorde du när du var aktiv domare?
- Jag kommer inte ge några kommentarer.

Inte kring hur du själv gjorde heller?
- Nej, jag håller mig utanför detta.

Men om du gjorde rätt så är det väl inte så svårt att svara på?
- Jag har alltid hållit mig undan media och kommer att fortsätta med det. Det är sådan jag är sådan jag alltid varit.

Martin Hansson, som bland annat dömde i VM 2010, å sin sida svarar inte på samtal den dagen han sagt sig vara tillgänglig. Därefter skriver han ett sms:

Annons

"Jag har inga kommentarer angående deras förehavanden avseende det området".

Hansson har inte gått att nå för följdfrågor.

Inte heller Peter Fröjdfeldt, Bosse Karlsson, Helen Caro (dömde tillsammans med Palmqvist de mästerskapen) eller Eva Ödlund (två VM och ett EM) har gått att nå för en kommentar.

Jonas Eriksson var länge Sveriges högst rankade domare och har dömt otaliga mästerskap och stora internationella klubblagsmatcher.

- Jag har tagit upp samtliga mina intäkter från internationella matcher för beskattning. Jag har inte behövt rätta något i efterhand, säger han. 

Finns det en kultur bland domarkåren kring hur man gör med Uefa-ersättningen?
- Jag skriver just nu en bok om mitt liv som domare. Där kommer jag att berätta mer. Just nu vill jag fokusera på boken och inte kommentera. 

Annons
Publicerad 2021-05-21 kl 10:10
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto