Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Durmaz uttalar sig efter domen mot 17-åringen - skänker skadeståndet till antimobbningsorganisation

Sverige (herr)

En 17-åring fälldes för olaga hot och förolämpning mot Jimmy Durmaz.
Nu uttalar sig landslagsmittfältaren - som skänker skadeståndet till en antimobbningsorganisation.
"Lagen och domstolarna har en stor betydelse för hur rasism och näthat kommer hanteras i framtiden", skriver Durmaz på Instagram.

6:14
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se TV4 Nyheternas livesändning om domen mot Durmaz i spelaren ovan.

Det var efter Sveriges 2-1-förlust mot Tyskland i VM i somras som Jimmy Durmaz möttes av hat och hot på sociala medier, efter att mittfältaren dragit på sig en frispark som Toni Kroos avgjorde på. Durmaz höll därefter ett uppmärksammat tal före en träning med landslaget, uppbackad av landslagstruppen i en gemensam manifestation mot rasism. 

- Jag är svensk och med stolthet bär jag vår tröja och vår flagga, sa Durmaz bland annat.

I mitten av januari blev en 17-åring åtalad för olaga hot och förolämpning mot landslagsmittfältaren. Under tisdagen hölls rättegången mot 17-åringen, som erkände det han åtalats för, men som nekade till brottsrubiceringen "olaga hot" med anledning av att han inte tyckte att han hade uppsåt då han egentligen inte stod bakom det han skrev. 

ANNONS

17-åringen fälldes än dock för olaga hot och förolämpning och dömdes till att betala 50 dagsböter à 50 kronor, men även 8 000 kronor i skadestånd till Durmaz.

Efter domen så uttalar sig nu Durmaz. 29-åringen meddelar att han skänker skadeståndet till organisationen Speak UP - som jobbar mot mobbing och kränkningar bland unga.

"Stort tack till alla som har stöttat mig och stått bakom mig. Lagen och domstolarna har en stor betydelse för hur rasism och näthat kommer hanteras i framtiden. Mitt budskap gällande den fällande domen ang hoten mot mig och min familj är att jag hoppas på vägledande rättpraxis som kommer bidra till ett samhälle där den här typen av beteende inte är accepterande mot någon! Det är en viktig markering som behövs i samhället och ute på nätet. Alla människors lika värde är något jag jobbar för och jag har valt att skänka hela skadeståndet till @speakupsweden som jobbar mot näthat", skriver Durmaz på Instagram.

ANNONS

Polisen har även utrett flera andra av de hotfulla och rasistiska kommentarerna mot Durmaz. En person har tidigare fått en straffvarning, medan en annan person har fått ett strafföreläggande att betala böter. 

Publicerad 2019-03-06 kl 14:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto