Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE
43v

Efter danska strejken – kan även hända i Sverige: "Klara skillnader mellan erbjudande och krav"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Under måndagen gick det danska damlandslaget ut i strejk för att få till ett förbättrat spelaravtal.
Nu kan det även bli verklighet i Sverige då det nuvarandet avtalet gick ut i december.
- Det är klara skillnader när det gäller krav kontra erbjudanden, säger tidigare storspelaren Magnus Erlingmark som nu är generalsekreterare i spelarföreningen i Sverige till TV4.

Det danska damlandslaget gick under måndagen ut i strejk för att få till ett förbättrat spelaravtal. Under tisdagen kom även beskedet att EM-finalreprisen mot Nederländerna på fredag ställs in.

Tidigare storspelaren Magnus Erlingmark, som är generalsekreterare i spelarföreningen i Sverige, menar att det kan bli verklighet även för det svenska damlandslaget. Deras avtal med Svenska Fotbollsförbundet gick nämligen ut i december förra året.

- Det har förekommit förhandlingar sedan i april kan man säga, då vi har kommit in och försökt hjälpa tjejerna i samband med de här förhandlingarna om avtal. Det har varit trögt, det har det varit. Det har dragit ut på tiden. Det är vi båda överens om att det har gjort om men vi kommer förhoppningsvis att träffas snart igen och se om vi kan få fart på förhandlingarna, säger Erlingmark till TV4.

Erlingmark berättar att förbundets förslag är långt ifrån det som spelarna har lagt fram som krav för ett nytt avtal.

- Det är klara skillnader när det gäller krav kontra erbjudanden. Det skiljer en hel del än så länge men som sagt vi hoppas på att viska kunna hitta en lösning.

Vad vill spelarna ha för nya villkor?
- Förbättrade villkor generellt. Det handlar självklart om i jämförelse med killarna och så vidare. Det är bonusar och ersättningar bland annat. Som de säger spelar de inte i landslaget för det, men någonstans finns det en gräns för hur mycket det ska skilja och ett problem är att det är så litet stöd från Fifa och Uefa. Dels från Champions League men också från EM och VM-slutspel. Det är mycket det som ställer till det för tjejerna. Tjejerna har ju tröttnat på att det ska vara sådana stora skillnader, vilket är fullt förståeligt.

Vad är de stora skillnaderna mot herrarna?
- Jag vill inte gå in för mycket på förhandlingarna, men det finns ju avtal sedan tidigare. Det gick ut i december 2016. Det är klart att det finns budget att hålla sig till och de anser att det inte går att göra för stora förändringar mot tidigare avtal.

Vad vill ni? Hur såg det förra avtalet ut och varför gick man med på det och man tyckte det var orättvist?
- Jag tror inte man riktigt vet. De kände inte till hur stora skillnader det är egentligen. Tjejerna har ju självklart också påverkats av andra landslag som sagt ifrån och det är ju bakomliggande orsak.

Så som det ser ut nu i Danmark, är det en situation som även ni kan hamna i?
- Strejk är väl alltid en sista åtgärd för att få igenom sina krav om man nu vill gå så långt. Sen så är det ju ingenting som vi vill göra, men vi får se vad som händer. Jag tror att vi kan lösa det här inom ganska så snar framtid.

Vad kan konsekvenserna bli om ni inte kommer fram till något?
- Det får man diskutera efter det mötet. Det är självklart ett viktigt möte, det är det. Det finns andra medel att ta till men det är som sagt. Vi får hålla en dialog med tjejerna, det är tjejerna som avgör vad de vill att vi ska hjälpa dem med. Vi hoppas på att det ska lösa sig det här och att det är snart.


Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän

Publicerad 2017-09-12 kl 19:01

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER