Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Efter den svenska EM-insatsen - här är hela listan på heta och kalla svenskar

Foto: Bildbyrån

KIEV. Sverige floppade i EM. Fast en del svenska spelare klev fram - och är hetare på marknaden, och andra har tappat. Här är fotbollskanalens ranking:

GLÖDHETA

Olof Mellberg, 34, mittback

Speltid under EM: 90 minuter mot Ukraina, 90 minuter mot England.

Kontraktslängd: Fri att lämna Olympiakos.

Status: En tacklande, stångande och konstant kokande mänsklig annonspelare mot England, med ett spel som formligen skrek ut: "Kom och köp!" Åldern är naturligtvis ett frågetecken men tack vare två mål som var nära att sänka de självutnämnda världsmästarna, plus sitt fina track-record med Aston Villa, lär dörrarna öppnas så att gångjärnen är nära att knäckas på en del håll i Storbritannien. Åtminstone om vi snackar de lite mindre klubbarna. Behöver knappast oroa sig för anbud.

Klubbar det talas om: Everton, West Ham, Galatasaray, Olympiakos samt allsvenskan, på grund av nyinköpta huset i Ålsten, Bromma.

Agent: Anders Wallstén.

Andreas Isaksson, 31, målvakt

Speltid under EM: 90 minuter mot Ukraina, 90 minuter mot England.

Kontraktslängd: Fri att lämna PSV Eindhoven.

Status: Den svenska kortleken må vara fattig på riktiga ess under detta EM, men "Isak" är ett av dem. Uppträdde som en panter mot England och kan inte skuldbeläggas för något av de insläppta målen genom turneringen. Har visat klassen, trots tveksamma ingångsvärden till följd av axelskadan.

Det ryktas om: Turkiska storklubben Besiktas uppges vara beredd att ge skåningen en lönecheck på omkring tio miljoner årligen. Har nära vännen Johan Elmander hos Istanbulrivalen Galatasaray, vilket skulle kunna underlätta en flytt till Bosporen. Även WBA har varit intresserat.

Klubbar det talas om: Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray, Olympiakos, Real Madrid. I det sistnämnda fallet skrev spanska tidningen AS i maj att Isaksson finns på en lista över tänkbara reserver bakom självklare ettan Iker Casillas.

Agent: Roger Ljung.

HETA

Martin Olsson, 24, vänsterback

Speltid under EM: 90 minuter mot Ukraina, 90 minuter mot England.

Kontraktslängd: Sommaren 2015 med Blackburn Rovers.

Status: Han kom som ett yrväder en juniafton med en Högaborgsskolning i ryggen. Den kvicksteppande vänstervirveln satte spinn på Glen Johnson i Englands högerförsvar och höll sånär på att assistera Sverige till ett par mål som kunde utgjort den stora skillnaden. Allra närmast var Källström att näta på den fina bollen snett inåt bakåt.

Visade ingen som helst respekt för motståndet och indikerade att hans potential är lämpad för något annat än att följa med Blackburn till andraligan. Ett av får svenska glädjeämnen.

Klubbar det talas om: Chelsea, Galatasaray, Sunderland.

Agent: Martin Dahlin.

Zlatan Ibrahimovic, 30, anfallare

Speltid under EM: 90 minuter mot Ukraina, 90 minuter mot England och ett mål.

Kontraktslängd: Till juni 2014 med Milan.

Status: Är ständigt ryktenas man, och hans beslut är avhängigt hur Milan agerar. Stannar förmodligen om klubben behåller Thiago Silva och värvar smart. Är kung i Italien och skulle vara otroligt kostsam att lösa för en annan klubb. Målet mot Ukraina bidrog till att understryka hans status som världsstjärna i EM.

Klubbar det talas om: Real Madrid, Manchester City, Paris Saint Germain.

Agent: Mino Raiola.

Christian "Chippen" Wilhelmsson, 32, mittfältare

Speltid under EM: 25 minuter mot Ukraina, 15 minuter mot England.

Kontraktslängd: Fri att lämna Al-Hilal.

Status: Avslutade ligasäsongen starkt och uppger själv att det finns intresse från tre världsdelar: Europa, Asien och Nordamerika. Spelade för kort tid under EM för att sätta avtryck, men lär ändå kunna locka intresse från MLS eller Gulfstaterna. Sitter av allt att döma säkert.

Klubbar det talas om: Mjällby men det utesluter "Chippen" som talar om Asien, Mellanöstern eller USA.

Agent: Fabio Ahlo.

Jonas Olsson, 29, mittback

Speltid i EM:

Kontraktslängd: 30 juni 2013.

Status: Har ett aktat namn i England, men sållades bryskt bort av Erik Hamrén till förmån för Andreas Granqvist mot Ukraina. Var tillbaka mot England och vann det mesta mot Andy Carroll i luften. En fluga gör dock ingen sommar, och Landskrona-sonen lär knappast ha utlöst några jubel-crescendon bland storklubbarnas scouter. De flesta vet dessutom redan vad han går för, och ingens intryck lär ha ändrats nämnvärt av EM. Åt endera hållet.

Klubbar det talas om: Tottenham. Eller ryktades. Med Harry Redknapp ute ur bilden försvinner den största kopplingen som fanns till Spurs för svenskens del. Har dock redogjort tydligt för sin tveksamhet att stanna i West Brom, nu när Roy Hodgson slutat där. Lär hända saker i sommar. Även West Ham och Fulham finns bland de påstådda intressenterna.

Agent: Martin Dahlin.

Kim Källström, 29, mittfältare

Speltid under EM: 90 minuter mot Ukraina, 90 minuter mot England.

Kontraktslängd: Juni 2014 med Lyon.

Status: Fransk förlängning under fjolåret, men Olympique Lyonnais har finansiella problem och bossen Jean Michel Aulas deklarerar att bud, inte minst från Rubin Kazan, är välkomna när det gäller svensken. Källström konstaterar att presidenten "har en baktanke med allt han säger", men öppnar ändå för en ny utmaning. Erkänner utan omsvep att en säck ryska pengar skulle sitta fint.

Att imponera på scouter känns överflödigt för den tidigare Djurgårdsstjärnans del. Klubbarna runtom Europa har redan full koll på honom, och med en habil insats i Ukraina har innern understrukit sitt värde. Dock utan plus i kanten.

Klubbar det talas om: Rubin Kazan främst. Källström förklarar för fotbollskanalen att han söker ett alternativ som passar socialt, ekonomiskt och sportsligt. Om en bit känns extra rätt kan han tänka sig att göra avkall på något av de andra kriterierna.

Klubbar det talas om: Rubin Kazan.

Agent: Roger Ljung.

LJUMMA

Rasmus Elm, 24, mittfältare

Speltid i EM:

Kontraktslängd: Sommaren 2013 med AZ Alkmaar.

Status: EM blev som kvicksand för den småländske stjärnan. På förhand belades han med epitetet "Europas hetaste talang" efter en magnifik säsong i Eredivisie. Såväl Manchester United som Liverpool och Juventus uppgavs stå på kö. Men sedan dess har Elm åkt störtlopp form-mäsigt och såg - särskilt när han användes ute till vänster av Erik Hamrén - allmänt blek ut.

Klubbar det talas om: Manchester United, Liverpool, Juventus, Rubin Kazan, Arsenal, Napoli, Genoa, Tottenham, Valencia.

Agent: Patrick Mörk/Carl Fhager.

Emir Bajrami, 24, mittfältare

Speltid under EM: Ingen.

Kontraktslängd: Sommaren 2014 med Twente.

Status: Belagd med permafrostskador efter den omilda frysbox-behandlingen i Eredivisie under säsongen. Sitter i en tuff sits med tanke på hur mycket klubben betalade, uppemot 35 miljoner kronor, vid köpet från Elfsborg. En del av beloppet vill Twente naturligtvis täcka upp vid en försäljning, men samtidigt tycks ledningen inse att det kan bli tvunget att kapa anspråket något.

Har imponerat under EM-träningarna, men sorterats bort som vänsterytter trots att Toivonen och Elm är ovana på positionen.

Klubbar det talas om: Spanien och England är huvudspår, enligt agenten.

Agent: Patrick Mörk/Carl Fhager.

Andreas Granqvist, 27, mittback

Speltid under EM: 90 minuter mot Ukraina, 66 minuter mot England.

Kontraktslängd: Juni 2015 med Genoa.

Status: Anlände till Kiev omgärdad med flyttrykten.  Självaste Milan nämndes i spekulationerna. Men efter två anonyma EM-insatser lär sannolikheten att en transfer verkligen genomdrivs ha minskat påtagligt. Varken till höger eller som mittback imponerade "Granen" i en svensk försvarslinje som såg darrigare ut än på länge. Visade att han inte har de offensiva kvaliteter man brukar önska av en ytterback, och tvingades kliva av mot England efter en ögonpetning från Elmander. En symptomatisk incident som någonstans illustrerar helsingborgarens oflyt just nu.

Klubbar det talas om: Milan, Inter.

Agent: Martin Dahlin.

Pär Hansson, 25, målvakt

Speltid under EM: Hittills ingen, och inte heller i genrepen.

Kontraktslängd: Sommaren 2013 med Helsingborg.

Status: Den svenska truppens osynlige man - som varken fått speltid eller särskilt mycket medieutrymme i Kiev. Är dock oomstritt betraktad som allsvenskans vassaste på sin position, och blotta uttagningen till EM förstärker intrycket att målvakten är redo för nästa steg. HIF vill inleda förhandlingar om ett nytt avtal, men Hansson har tackat nej för att avvakta händelseutvecklingen på transfermarknaden.

Klubbar det talas om: QPR har nämnts, liksom flera andra klubbar i en spännvidd från holländska ligan till den engelska, italienska och spanska.

Agent: Per Jonsson.

Samuel Holmén, 27, mittfältare

Speltid under EM: Ingen.

Kontraktslängd: Sommaren 2013 med Istanbul B.B.

Status: Är en doldis som inte fått visa sitt värde alls under EM. Hoppade senast in mot Serbien på Råsunda. Men det tycks sakna betydelse för den gamle elfsborgarens del, som redan i slutet av maj berättade för fotbollskanalen.se att han har konkreta erbjudanden att ta ställning till. Anser själv att de två senaste säsongerna är hans bästa i karriären, och sett till svenskar i Turkiet får nog Holmén betraktas som den mest etablerade.

Klubbar det talas om: Bursaspor, Galatasaray, Bundesliga.

Agent: Jonas Svensson/Anders Wallstén.

Ola Toivonen, 26, anfallare

Speltid under EM: 63 minuter mot Ukraina, noll minuter mot England.

Kontraktslängd: Till juni 2014 med PSV Eindhoven.

Status: Lämnade vänsterkanten vidöppen många gånger mot Ukraina och det framstod tydligt att han inte fungear som ett fullgott alternativ på den platsen. Alldeles för osäker. Petades sedan helt mot England och det övergripande intrycket är att värmlänningen långt ifrån gjorde sig själv rättvisa under EM. Vill allra helst vara "tia" men har utmanövrerats där av den orubblige Zlatan Ibrahimovic.

På klubblagsnivå har han ökat sina tröskelvärden konstant sedan ankomsten till Holland, för att gå i stå en aning under den här säsongen. Med kaptensbindeln erövrad och en status som pålitlig målskytt behöver Toivonen flytta för att ta nästa kliv. Frågan är bara vart. Snacket om klubbar som Liverpool från fjolåret tycks ha tystnat.

Klubbar det talas om: Villarreal, Sunderland, Rubin Kazan, Tottenham, Valencia, Borussia Mänchengladbach.

Agent: Martin Dahlin.

Markus Rosenberg, 29, anfallare

Speltid under EM: 72 minuter mot Ukraina, 11 minuter mot England..

Kontraktslängd: Fri att lämna Werder Bremen.

Status: Fick ett wild card till EM på grund av John Guidettis försmädliga kycklingkäkande. Var riktigt vass på träningarna med nanometerprecision i avsluten, vilket han dock inte fick möjlighet att omsätta chansmässigt under tävlingsmatcherna. Ersatte den fotskadade Johan Elmander utan att imponera nämnvärt och ersattes av densamme mot England. 

En klart godtagbar insats helhetsmässigt dock, och med tio Bundesligamål i bagaget lär det dyka upp anbud under sommarmånaderna.

Klubbar det talas om: Hertha Berlin, Borussia Mönchengladbach, Olympiakos, Malmö FF, Besiktas, Swansea, Southampton, Reading.

Agent: Martin Dahlin.

Inte högaktuella för flytt:

Johan Elmander har ett lika färskt som lukrativt treårskontrakt med Galatasaray. Trivs i klubben och flyttar förmodligen inte. 

Tobias Hysén har avtal med Blåvitt till 2015. Förlängdes för mindre än ett år sedan.

Johan Wiland har kontrakt till december 2013 med FCK. Kan vänta lite till.

Behrang Safari flyttade till Anderlecht i fjol och stannar.  Ligamästare där.

Sebastian Larsson, Sunderland, har kontrakt till 2014, och Martin O'Neill vill ha kvar honom även det finns intresse.

Mikael Antonsson har ett år, plus ytterligare ett per option, kvar med Bologna. Lär stanna.

Anders Svensson, 35, har aviserat att han avslutar karriären i Elfsborg. Kunde ha hamnat i New York för ett år sedan, men så blev det inte.

Pontus Wernbloom, CSKA Moskva, har kontrakt till 2016 och även om klubben missade Champions League blir han kvar.

Publicerad 2012-06-19 kl 14:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER