Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter förbundets beslut - klubbar kan få hård ekonomisk smäll

Sverige

Inga cupsegrare upp till 12 år.
Nu växer en oro bland landets föreningar som arrangerar turneringar.

- Eskilscupen är lite över 50 procent av föreningens totala omsättning, säger Tommy Billqvist, klubbchef i Eskilsminne.

Foto: SCANPIX

Inga fotbollscuper eller serier för barn upp till tolv år kommer att få en slutsegrare från och med 2017. Beslutet röstades igenom på Svenska Fotbollförbundets representationsmöte, men det dröjde inte länge innan det kritiserades från flera olika håll. I måndags pratade Fotbollskanalen med Brommapojkarnas före detta akademichef Ola Larsson, som nu är ansvarig för Digitala Fotbollsakademin, och Bert Andersson som är ordförande på Göteborgs Fotbollförbund som båda ville fördjupa diskussionen. Samtidigt växer nu en oro bland landets klubbar som arrangerar turneringar.

- Det bekymrar mig att det är ett beslut som på många sätt kan påverka många föreningars ekonomi. Det finns många små cuper vars största del av intäkter är kopplat till ett sådant här arrangemang. Man måste inse och förstå vilka konsekvenser det här kan få. Det är väldigt märkligt för i alla andra sammanhang när svensk fotboll ska genomföra något så har man ofta haft en lång process, man har öppnat upp för synpunkter för fotbollssverige. Den här frågan har helt och hållet drivits internt utan att något har kommit ut, säger Tommy Billqvist, klubbchef i Eskilsminne och turneringsledare i Eskilscupen som har ungefär 700 lag, till Fotbollskanalen.

Annons

- Jag tycker att man är naiv samtidigt som man säger att man ger cuperna ett år att ställa om sin cupverksamhet, man vet inte vad man pratar om. Det är inte genomtänkt. Det som bekymrar mig allra mest är att detta gör man för att man ska lösa ett annat problem som handlar om ett sätt att hantera barn och ungdomar i fotboll, men man har inget belägg, inget vetenskapligt bevis för att detta löser problematiken. För det är så att det som inte är bra i ungdomsidrott sitter i människor som har dålig attityd och förhållningssätt, men de människorna kommer ju fortfarande att vara kvar. Vad är det som säger att det klimatet blir bättre bara för att man inte utser segrare? Sedan kan man hitta på egna sätt att räkna och annat.

Vad betyder Eskilscupen för Eskilsminne?
- Eskilscupen är lite över 50 procent av föreningens totala omsättning.

Annons

Vad skulle det betyda för er om ni inte får utse segrar i cupen?
- Det är svårt att sia om exakt, men jag har svårt att se att man ska åka 40-50 mil till en cup för att spela ett sammandrag. Då kan man lika gärna göra det på hemmaplan. Om man då säger att all verksamhet mellan 10-12 år inte skulle komma till cupen så är det kanske 35 procent av tävlingen. Sedan kan ju det föra med sig andra negativa saker, för Eskilscupen har en profil att vara en väldigt tillåtande cup. Vi har ett speciellt slutspel där vi spelar i A, B, C och D och det bygger på att på söndagen så spelar man placeringsmatcher där alla kan bli en vinnare i någon form av slutspel vilket gör att Eskilscupen är för många föreningar en stor social företeelse.

- Tar vi till exempel Onsala från Kungsbacka som är 27 lag i Eskilscupen. Onsala har 700-800 föräldrar som bor på hotell i Helsingborg i tre dagar. Det är inte säkert att man gör det för att de inte har möjlighet att åka med hela sin förening. Det påverkar Helsingborgs stad. Eskilscupen är det arrangemang i Helsingborg som tillför samhället absolut mest form av intäkter av ekonomisk karaktär. Överlägset. Samma dag som cupen är så är våra hotell i princip fullbokade.

Annons

Åker era lag i Eskilsminne på cuper utanför Helsingborg?
- Vi har en väldigt tydlig plan för cuper där man gör olika saker i olika åldrar. Med smålag åker vi till typ Kalles Kaviar cup i Kungshamn och Smögen. Vi är även på Gothia.

Om man tar bort segrare i Kalles Kaviar cup, kommer ni att fortsätta åka dit?
- Nej. Man plockade ju bort segrare för 10-åringar för några år sedan vilket gjorde att vår plan försvann, för de här barnen har spelat sammandrag sedan 7-8-årsåldern och spelat resultatlöst när de är 9. På alla andra ställen i samhället är det accepterat och okej att mäta sig och tävla i andra idrotter. Sedan ska man göra det med förstånd och ett bra förhållningssätt. Det blir väldigt konstigt att fotbollen ska stå utanför det här, och jag tror inte heller att det här kommer att göra fotbollen bättre.

Annons

Har ni agerat?
- Inte ännu. Vår ordförande, Claes Ohlsson - tidigare i Helsingborgs IF - är även ordförande i Skånes Fotbollförbund så vi får se vart det här tar vägen. Men jag är bekymrad. Vi i Eskilsminne har stor ekonomi, stor administration, 12 heltidsanställda människor som jobbar i den här verksamheten. Om vi tappar 50 procent av våra intäkter så… ja, du hör ju.

- Elitklubbarna är ju väldigt tysta. Jag tror inte att de bryr sig. För de här klubbarna har möjlighet att kunna flytta sina lag till cuper utomlands och liknande oavsett vilken ålder man spelar i. Fotbollscuper är en betydande stor ekonomi av svensk idrott. Det är så otroligt många människor som åker land och rike runt för att följa sina barn i fotboll. Men det är möjligt att alla tycker det är kul att åka hit och spela fyra matcher och så blir alla vinnare, men jag tror inte på det. För det finns en drivkraft att vilja mäta sig. Det är klart att man ibland vill spela matcher och cuper av social karaktär med blandade lag och där alla ska med, men ibland vill vi också spela och mäta oss för att se var vi står.

Annons

- Man borde jobba ännu tydligare med människors attityder. Kanske försöka hitta ett system där den förening som har ledare i sin verksamhet som inte lever efter vad de här normerna man kommit fram till, straffa föreningen. Hade det varit en ekonomi som var kopplad till dåligt beteende då skulle människor från föreningslivet reagera.

Du menar att man lär sig av konsekvenser?
- Precis. Konsekvenser som är märkbara i pengar blir väldigt effektfulla.

Eskilsminnes ungdomslag åker alltså på Kalles Kaviar cup i Bohuslän som arrangeras av de fyra föreningarna Kungshamn, Smögen, Bovallstrand och Hunnebostrand. Fotbollskanalen ringde till Jan Karlsson som är med i ledarstaben för turneringen som har ungefär 130 lag. Och precis som Tommy Billqvist tror han att antalet lag i turneringarna kommer att minska vilket även skulle krympa en betydande inkomst till såväl klubbarna som till kustsamhällena som är spelplats för cupen.

Annons

- Ekonomin i cupen är oerhört viktig och kan vara hälften av ungdomsverksamheten. Om man tar bort segrare så skulle det innebära att man får söka andra inkomstkällor. Det betyder även mycket för campingar, affärer och annat. Jag vet till exempel att Ica Skeppet i Kungshamn har säsongsanställt fem stycken en vecka tidigare jämfört med förut bara för cupens skull. För campingarna betyder det oerhört mycket för det är ju en lågsäsongsvecka där efter midsommar, säger Jan Karlsson som sett tendenser till att intresset minskar när synen på resultat ändras.

- Vi såg ju detta när man tog bort resultat i 10-årsklassen, då fick vi färre anmälningar direkt.  Jag tycker att det här är konstigt, det är ungefär som att man har friidrott men inte tar tid när barnen springer eller mäter när de hoppar.

Annons

Kan det bli tal om att er cup inte överlever?
- Det kan vara risken.

Publicerad 2015-12-01 kl 14:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto