Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Efter känsliga uppgifterna - SvFF-basen kandiderar till maktposition inom Uefa

Foto: SCANPIX

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson kandiderar till en plats i Uefa:s exekutivkommitté.
- De sex nordiska länderna är överens om att stötta mig, berättar Nilsson för Fotbollskanalen.

Den 5 april nästa år kommer det europeiska fotbollsförbundet Uefa hålla i en kongress i Finlands huvudstad Helsingfors. Då ska åtta nya nationsrepresentanter väljas in i Uefa:s exekutiva kommitté. Nordens kandidat? Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

- Ambitionen är att jag ska kandidera och om det går bra i så fall ersätta dansken Allan Hansen som i dag sitter på ett nordiskt mandat, säger Nilsson.

- De sex nordiska länderna är överens om att stötta Geir (Thorsteinsson, ordförande för Islands fotbollsförbund) till en plats i Fifa Council. Och de sex nordiska länderna är överens om att stötta mig i Uefas exekutivkommitté. 

I exekutivkommittén sitter 16 representanter från olika medlemsländer. Varje representant har sin plats över en mandatperiod på fyra år.

- Kongressen är i Helsingfors och det gäller en ersättning för en nordisk representant som lämnar så sett ur det perspektivet är förutsättningarna ganska bra. Men man ska vara helt klart på att det kommer att vara många kandidater och vi i de nordiska länderna kommer att arbeta hårt för att ge stöd åt kandidaturen både för Geir och för mig.

- Jag hoppas och tror att det ska vara möjligt för oss men det är 55 länder som ska rösta och vi behöver 28 röster för att vara hemma. Vi vet egentligen ingenting än, men vi hoppas ju ändå. Jag har varit med i några år nu och skapat bra relationer med de allra flesta.

Hur stor del tror du det spelar in att Sverige stöttade Ceferins kandidatur?
- När det gäller Sloveniens röster kanske det är positivt... För övrigt har det mindre betydelse utan det är vi som ska övertyga de övriga länderna att våra kandidater är tillräckligt bra och kompetenta att ha i en exekutivkommitté och i Fifa Council. 

I september tidigare i år publicerade norska magasinet Josimar en lång artikel där de presenterade uppgifter om en kohandel som inkluderat bland annat Fifa-presidenten Gianni Infantino och just Karl-Erik Nilsson. Magasinet uppgav att Infantino ville att orutinerade slovenen Aleksander Čeferin skulle bli ny Uefa-president och att han genom sin norske rådgivare Kjetil Siem fått de nordiska länderna att gå med på att först av alla länder gå ut och stötta Čeferin i utbyte mot löften om att få arrangera EM 2024 eller 2028. SvFF sägs ha varit drivande i den processen och enligt Josimar ska dessutom Karl-Erik Nilsson ha blivit lovad en plats i Uefa:s exekutivkommitté från 2017. Precis den platsen som han alltså nu kandiderar till.

- Jag tar emot uppgifterna med ett stort leende på läpparna. De är naturligtvis helt tagna ur luften, sa Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen efter Josimars publicering.

Du kommer inte få en plats i Uefas exekutivkommitté för det här?
- Nej, det fungerar ju så att det är Uefa:s 55 medlemsländer vid en kongress i Finland nästa år som kommer avgöra vilka som ska ta plats i kommittén. På det sättet kan ju ingen enskild individ ge några löften åt något håll, utan det ska Uefa:s medlemsländer rösta om så därför är alla sådana eventuella löften inte värda någonting. Det gäller ju att övertyga medlemsländerna. Det är klart att Sverige gärna vill vara med där, ingen tvekan, men det finns ingen koppling till det här.

Men folk kan ju ändå påverka varandra om vilka som ska väljas in i kommittén?
- Ja, men till syvende och sist handlar det om vad varje enskild ledamot som kandiderar står för, vad de har för värderingar och vad de tror man ska kunna bidra med till europeisk fotbollsutveckling. Då handlar det om att övertyga de 55 medlemsländerna, inte enskilda individer, sa Nilsson i september.

I dag säger Karl-Erik Nilsson följande om uppgifterna i Josimar:

- De uppgifterna är gripna fullständigt ur luften, det har jag kommenterat tidigare. Det är inte så det fungerar. Man kan inte påräkna någon, möjligen att slovenerna är positiva till det här eftersom vi stöttade deras kandidat till ordförandevalet. Men i övrigt gäller det att få stöd från en majoritet av Uefas medlemsländer. Nej, den kopplingen finns naturligtvis inte.

Fanns eller finns ingen strategi kring vilka man stöttar till vilka positioner, i det här fallet Ceferin?
- Nej, inte på något sätt. Dessutom var inte de nordiska länderna vid den tidpunkten överhuvudtaget på det klara kring vem som skulle vara kandidat i Uefas exekutivkommitté. Det var naturligtvis flera som ville ha den platsen. Nu fick jag den här möjligheten men det var vid tidpunkten för presidentvalet i Uefa inte på något sätt avgjort.

Vad skulle det betyda att få in en svensk representant i Uefa?
- Det är ingen tvekan om att det har betydelse, i synnerhet i internationella sammanhang, att vara i de miljöerna där viktiga beslut fattas. Att vara med och påverka, att ha en nordisk och en svensk röst. 

- Ett av våra strategiska mål när vi fastställde vårt strategidokument 2013 var precis detta: att ta plats i de miljöer där viktiga internationella fotbollsbeslut fattas. Lyckas vi med detta, vilket vi är långt ifrån hemma med, så är det naturligtvis en väldigt viktig sak för oss. Men om man väl kommer in så gäller det också att göra sin röst hörd och försöka påverka.

Redan nu primärt någon fråga som du och Sverige vill lyfta i Uefa?
- Det är flera saker. Vi tycker att det finns skäl att se över och enas i det långsiktiga strategiska arbetet. Att göra en strategiplan precis som vi har gjort i svensk fotboll. Det behöver tydliggöras i Uefa. Vi måste också internationellt jobba med de här otroligt viktiga gränsöverskridande matchfixingfrågorna. Vi måste än mer jobba med att utveckla damfotbollen, där finns en väldig tillväxt. Det är några områden.

Publicerad 2016-12-16 kl 12:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons