Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
7:36

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Amanda Lind om frågan från tidigare under onsdagen i Nyhetsmorgon.

Efter kritiken - nu vänder FHM: Barn får spela en match i veckan

7v

Matchförbudet har hävts för barn och unga.
Det meddelar nu Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. 
- Fysisk aktivitet främjar en god hälsa, säger generaldirektören Johan Carlson. 

Fotbollskanalen belyste under tisdagen frågan gällande förbudet mot att spela matcher för barn och unga, samt för lag på "breddnivå" i Sverige, det vill säga från exempelvis division 2 och neråt på herrsidan i fotboll. Fram till i dag, onsdag, har bara yrkesverksamma lag, enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner, fått spela matcher och delta i tävlingar. 

Nu meddelar FHM att man beslutat sig för att tillåta "enstaka matcher och tävlingar utomhus" för barn och unga födda 2002 eller senare. Detta gäller från i dag, den 28 april. Numera är det därmed tillåtet för lag att spela en match i veckan, samtidigt som FHM skickar med en uppmaning om att matcherna och tävlingarna ska genomföras lokalt, eller med ett begränsat resande. 

ANNONS

- Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar på myndighetens hemsida.

Flera distrikt i Sverige har under senaste tiden känt av ett minskat intresse bland barn och unga och att en del valt att sluta med anledning av matchförbudet. Möjligen kan det bli ändring på det framöver. 

- Det är mest allvarligt bland barnen och det är mest svårförståeligt bland barnen. Jag uppfattar det som att man inte tar det här på allvar. Jag är oerhört kritisk till Folkhälsomyndigheten. Vi ska följa dem och inte ha några egna hyss, men att förbjuda barnfotbollen; det finns ingen saklig grund för det, sa Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund, till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Sveriges förbundskapten Janne Andersson har också tidigare uttryckt sig kritiskt i frågan.

- Jag har väldigt svårt att förstå logiken i det hela. Det måste bero på okunskap eller ointresse, att man fattat den typen av beslut. För ser hur man idrottsrörelsen fungerar, det handlar om stora ytor, barnen spelar fem mot fem eller sju mot sju, de träffar inga andra människor och det är frisk luft… jag har väldigt svårt att se varför man inte kan göra det men många andra grejer. Fattar man den typen av beslut kan man inte vara insatt i hur verkligheten ser ut. Så är det i min värld, i alla fall, sa han till Fotbollskanalen.

Fakta

Folkgälsomyndighetens uppdaterade allmänna råd

För att undvika spridning av covid-19 bör föreningar som bedriver idrotts-, kultur- eller fritidsaktiviteter

1. när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus,

2. minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel, och

3. avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig.

För barn födda 2002 eller senare gäller dock att enstaka matcher eller tävlingar får genomföras utomhus. Med enstaka match eller tävling avses

1. för lagidrotter maximalt en match eller en endagstävling per lag och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande,

och 2. för individuella idrotter maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande.1

Publicerad 2021-04-28 kl 14:20

Streama UEFA Fotbolls-EM

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto