POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SÜPER LIG

Efter landslagskaoset - nu öppnar Sadiku för Sverige: "Hade nog tackat ja"

Foto: Bildbyrån.

Loret Sadiku nobbade svenska landslaget för Albanien.
Nu öppnar han för Blågult igen - men behöver hjälp med pappersstrul.
- Jag hade nog tackat ja (till Sverige), säger han till Fotbollskanalen.

Den tidigare Helsingborg-backen och mittfältaren Loret Sadiku, 26, lämnade sommaren 2014 HIF för spel med Mersin Idmanyurdu i Turkiet. Han var dessförinnan aktuell för det svenska landslaget, men gick under hösten 2013 ut med att han ville representera Albaniens landslag.

Därefter blev det tyst om Sadiku i svensk media. 26-åringen lämnade under sommaren 2016 Mersin för Kasimpasa och slutförde i vår sin andra säsong i klubben, som ordinarie startman på mittfältet, när Kasimpasa slutade på åttondeplats i Süper Lig. 

- Jag har väl främst utvecklats taktiskt under de senaste åren. Det är även lite mer press på att vinna matcher här (än i Mersin), så jag har väl även utvecklats mentalt. Jag har sedan tidigare haft det där med bollen, så det har jag inte utvecklat så mycket. Det är annars en välstrukturerad klubb med en magisk anläggning. Jag trivs skitbra, säger Sadiku till Fotbollskanalen. 

Nyligen återförenades han även med sin tidigare klubbkamrat i Värnamo, Helsingborg och Mersin - Abdulrahman Khalili - som skrev på för Kasimpasa. 

- Jag känner honom sedan en lång tid tillbaka. Det ska bli kul att spela tillsammans igen, då jag är mittfältare i Kasimpasa, så vi kommer att spela ihop. Jag vet hur han spelar ut och in och det gäller för han med mig med, så det är skönt att ha en sådan i laget. Han kommer nog att spela mer som tia, så han får väl ta det offensiva, medan jag kommer att vara hunden och ge han bollen. Lite så är det, det är jag van vid, skrattar han. 

Men trots att Sadiku för knappt fem år sedan valde att representera Albaniens landslag, så blev det inte riktigt som han tänkte sig. Han blev uttagen till en landslagssamling, men fick inte speltid, då alla papper inte var klara och representerade därefter Kosovo i landslagets historiska första officiella landskamp (ej tävlingsmatch) mot Haiti i mars 2014. Det väckte ilska i Albanien, plötsligt var han inte längre välkommen i det albanska landslaget.

- Efter den matchen (med Kosovo), så sa förbundskaptenen (i Albanien) att jag aldrig skulle få spela för Albanien igen, men trots det kallade de mig till en landskamp senare igen. Jag var då ärlig och sa vad jag tyckte till honom, då han tidigare sa att jag inte skulle få spela. Då skrev han bara "okej" och skickade min mening till albansk media, att jag bara ville spela, men inte vara med annars. Jag kunde gått ut och sagt att det inte var så, men jag orkade inte med det. Det blev kaos, säger han.

Då var tanken i stället att representera Kosovos landslag. Sadiku gjorde ett par träningsmatcher för landslaget, men när landslaget klev in i sitt första mästerskapskval till VM 2018, så stötte han på nya problem. Sadiku berättar att han under 2013 skrev på ett papper som intygade att han bytte från Sveriges U21-landslag till Albaniens A-landslag, men eftersom att han inte spelade någon tävlingsmatch för det albanska landslaget, så blev aldrig bytet officiellt.

Trots det hävdar Albaniens fotbollsförbund, enligt Sadiku, att bytet är officiellt, samtidigt som förbundet inte vill hjälpa mittfältaren att byta landslag till Kosovo. 

- Jag skrev på ett papper för att jag bytte landslag och sedan sa de att jag inte kan byta igen, men jag vet att det varit andra spelare som bytt utan problem. Jag tycker att det är konstigt att jag inte kan byta eftersom att jag inte spelade någon tävlingsmatch, inte ens någon träningsmatch för Albanien. De vill bara jävlas med mig, så det är där det ligger nu, säger han.

- Fifa säger att jag måste få ett papper av Albanien, vilket inte är helt enkelt. Jag vill inte gå dit själv och få alla efter mig, samtidigt som inte Kosovo vill hjälpa mig, då det är just Albanien. De vill inte bråka med det albanska förbundet och så vidare. De tror inte riktigt på mig. Jag vill ju ha hjälp att stämma dem (det albanska fotbollsförbundet), fortsätter han.

Hur ser hjälpen ut från Fifa?
- Jag har haft kontakt med dem, men det var ett tag sedan. Min advokat har skrivit till dem, men de säger samma sak och är sega på att svara. De säger att jag behöver pappret från Albanien och att det hänger på mig. Jag har även skickat hur många mejl som helst till Albaniens fotbollsförbund, men de vill inte hjälpa mig.

Hur ser du på den här turbulensen?
- Det är inte så mycket att göra, jag kan inte gräva ner mig. Jag får ta det som det kommer, det är som det är. Det hade varit jävligt kul att representera ett landslag. Det är något helt annat än klubblagsfotboll. Det var till exempel ett härligt gäng, när jag spelade med det svenska U21-landslaget. Det blir ju ett väldigt tajt gäng, lite roligare.

Sadiku kan därmed åter vara aktuell för Janne Anderssons svenska A-landslag, då han ännu inte är låst till ett landslag i och med att han varken gjorde en tävlingsmatch för Albanien eller Kosovo, men först måste tvisten redas ut med det albanska fotbollsförbundet.

- Jag är uppväxt i Sverige och älskar Sverige, samtidigt som jag känner mig som en svensk, så varför inte (spela för Sverige)? Jag vet dock att det skulle bli massa snack om att jag är en förrädrare i likhet med Xherdan Shaqiri och Granit Xhaka. De skrev en massa elaka saker om dem, grova svordomar, men nu är de kungar efter mål mot Serbien. Det kan ändras snabbt.

Skulle du tacka ja till en uttagning till det svenska landslaget?
- Ja, det hade jag nog gjort eftersom att inte någon annan vill hjälpa mig. Det är lite känsligt som jag sa, men självklart. Jag känner mig inte mindre svensk än någon annan bara för att jag inte blev vald från början. Alla gör sina val, ibland kan det bli fel och ibland rätt.

Publicerad 2018-07-17 kl 17:12
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå