POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Efter mardrömsåret med nedflyttning och skador – nu är han tillbaka i U19-landslaget

Foto: TT

Gentrit Citaku och Valmir Berisha under U17-VM 2013.

2014 var ett tungt år för Gentrit Citaku med bland annat skador och en nedflyttning.
Nu är 19-åringen redo att visa sin fulla potential.
- Jag vill känna att jag har gett fotbollen en chans, säger han till Fotbollskanalen.

Citaku var med i gänget som tog VM-brons i U17-VM 2013, men efter det väntade ett jobbigt år. Det blev ont om speltid i IFK Norrköping och under sommaren lånades yttern ut till farmarklubben IF Sylvia, där han senare åkte ur med klubben till Division 2. 19-åringen tvivlade länge på sina kvalitéer men efter stenhårt jobb i vinter med IFK Norrköping och stöd från klubben och familjen, är Citaku tillbaka till U19-landslaget efter lång frånvaro.

- Det känns kul. Det var ju ett år sedan man såg alla sist, så det är kul att bära de här blågula dressarna igen. Nu när man är här betyder det ändå att det är ett bevis på att man har gjort något bra. 2014 har varit tungt och det var mycket tankar i huvudet just då. Man fick inte spela, man var skadad och sjuk, så allt var bara nedåt, kändes det som.

- Man tänkte kring varför det hände mig, ifall man skulle byta landslag och sådana saker. Man tyckte att det var tränarens fel och alla andras fel, men i själva verket var det ju bara mitt fel. Det var väldigt tungt psykiskt, men jag fick mycket hjälp av familjen och klubben för att komma på fötter igen.

Du vilade knappt i vintras så du har haft en längre försäsong. Vad var det som motiverade dig?
- Det var egentligen klubben som ville få fart på mig. Vi skulle starta i januari men jag började redan första december. Det blev två pass om dagen fem dagar i veckan, så det blev ju tio pass i veckan sammanlagt en månad innan alla andra skulle börja på den nivån. Då såg jag det som en möjlighet och att de tror på mig.

- Jag kände att jag måste ge något tillbaks vilket också motiverade mig. Man spelar ju ändå i IFK och har lite talang men hårt jobb krävs också. Ger jag det inte en chans så kommer jag ångra det vilket kanske skulle sluta med att jag jobbar på lager eller något sådant som jag inte vill, om du förstår. Jag kände att jag måste ge det en chans och blir jag inget med fotbollen vill jag ändå känna att jag har försökt. Jag fick mycket hjälp av klubben också, genom att de trodde på mig och gav extraträningar, säger Citaku.

Comebacken till U19-landslaget kan kanske inte komma mer lägligt. Elite Round avgörs just i Norrköping och 19-åringen längtar efter morgondagens match.

- Det känns sjukt alltså. Innan har vi tränat i Lindö men idag tränade vi på Parken och det kändes som hemma direkt. Det ska bli kul och vi får se också hur många som kommer imorgon.

Har ni pratat om er spelidé inför matchen?

- Vi har gjort det och det är olika beroende på vilka vi möter. Litauen har scoutats bra och de spelar ganska lågt och defensivt, så då kan inte vi också göra det. Jag tycker personligen att den här matchen blir den jobbigaste att spela, för det är en förstamatch i ett EM-kval och då brukar det alltid vara lite sämre spel.

- Förlorar vi den här matchen är det egentligen kört, för det är bara ett lag som går vidare och sedan har vi Belgien och Ryssland kvar. Det kommer bli tufft och vi måste slå dem. För det så måste vi gå framåt så jag tror vi kommer köra på, säger Gentrit Citaku till Fotbollskanalen.

Publicerad 2015-03-25 kl 21:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå