Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Efter uppgifterna om svältlöner - SvFF friar Prespa Birlik

Svenska Fotbollförbundet meddelar i dag att man inte kommer vidta disciplinära åtgärder mot division 1-klubben Prespa Birlik, som uppges betala svältlöner till sex av sina spelare.
- Vi har alltid sagt att vi gjort rätt för oss. Nu fick vi ett bevis för det, säger sportchefen Meysam Javan till Fotbollskanalen.

I november avslöjade tidningen Sydsvenskan att nyblivna division 1-klubben Prespa Birlik använder sig av dubbla kontrakt för sina sex proffsspelare.

Till exempel Thierry Zahui, 28, har som idrottare från ett land utanför EU rätt till branschens minimilön på 14 300 kronor i månaden, men han får bara ut 4 000 kronor i månaden.

Efter skatt på 30 procent får spelarna 10 010 kronor i månaden, men det dubbla kontraktet innebär dock att klubben drar av för hyran då de fixar bostad åt utlandsproffsen.

Enligt Migrationsverket och Riksidrottsförbundet är det inte tillåtet med dubbla kontrakt och att dra av pengar för hyran. Svenska Fotbollförbundet var efter avslöjandet inne på samma linje och drog då igång en utredning av Prespa Birlik.

- Det finns ingen anledning för oss att ha någon annan uppfattning och är det så att det upprättas så kallade skenavtal för att lura myndigheterna så kan det röra sig om en typ av brott, sa SvFF:s jurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen och tillade:

Naturligtvis kommer vi att titta närmare på det här och se över den information vi har tillgång till själva. Vi lär be klubben redovisa hur det ligger till och vilka kontrakt det är som gäller.

Men under onsdagen meddelar Svenska Fotbollförbundet följande i ett pressmeddelande:

"Med anledning av uppgifter i media om påstådda oegentligheter har SvFF genomfört en utredning kring föreningen KSF Prespa Birlik, Malmö. SvFF gör bedömningen att det inte finns underlag för att gå vidare med disciplinära åtgärder".

"Skulle det, till exempel under Skatteverkets pågående utredning, framkomma nya uppgifter kan detta ställningstagande komma att omprövas. Av respekt och hänsyn för föreningen och de enskilda spelarna vill SvFF inte lämna några ytterligare detaljer kring utredningen".

Prespa Birlik frias alltså av SvFF.

- Det här är självklart positivt. Vi har alltid sagt att vi har gjort rätt för oss. Det är media som påstått annat. Nu fick vi ett bevis på att vi gjort rätt, säger sportchefen Meysam Javan.

- Vi har hela tiden välkomnat en utredning och nu är den gjord. Nu har vi fått ett svar från folk som vi inte påverkar. Det här är ju förbundet som har gjort den här utredningen.

Hur går det med Skatteverkets utredning?
- Ingen aning, vi väntar på ett beslut där. Vi välkomnar den utredningen också, och så får vi se om de ser det på samma sätt som förbundet eller inte, avslutar Meysam Javan. 

Publicerad 2015-12-16 kl 12:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons