POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Efter Zengings uttalande - SEF:s sportchef rasar: "Skitförbannad"

Foto: Scanpix

Erkan Zengin kallade allsvenskan för "katastrof".
Det får SEF:s Stefan Lundin att rasa.
– Jag blev skitförbannad först när jag läste det, säger Lundin till fotbollskanalen.se.

Debatten kring allsvenska spelare i landslaget har varit ett hett ämne under landslagssamlingen. Startskottet för debatten inleddes när det framom att Erik Hamrén inte kunde ta ut några allsvenska spelare till träningsmatcherna mot Danmark och Belgien då de krockade med det allsvenska spelschemat.

När Erkan Zengin blev intervjuad av Sportbladet under helgen var han skoningslös mot allsvenskan

– Den är inte dålig – den är katastrof, sa Zengin

Det är ett uttalande som får SEF:s sportchef att rasa.
– Jag blir väldigt besviken när en spelare som slagit igenom i allsvenskan och skaffat sig ett förmånligt kontrakt i en annan liga säger att allsvensken är en katastrof. Att man har sådana uttalanden då, det är en brist på någonting, säger Lundin till fotbollskanalen.se och fortsätter:
– Jag blev skitförbannad först när jag läste det, sen läste jag en gång till och tänkte: Vad menar han egentligen? ­­Det är djupt olyckligt. Jag vet inte om han tänkt till.

Och det är inte bara Zengin som gett sig på allsvenskan. Lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic ifrågasatte klubbarnas vilja att släppa fram unga talanger.
– MFF, de har en framtidsplan. Om man tittar på de andra klubbarna, tyvärr nej, sa Ibrahimovic på en presskonferens.

Stefan Lundin tycker att kritiken är obefogad.
– Det är inte genomtänkt. Sverige är den liga i Europa som ger flest unga chansen. Vi ska vara ödmjuka också när man ser på siffrorna, det är ju också ekonomiska skäl. Vi kan inte erbjuda så mycket pengar. Vi kan inte slåss mot klubbar i exempelvis Schweiz eller Österrike.

Vad betyder det när svenska landslagsspelare och framförallt Zlatan pratar ner allsvenskan?
– Naturligtvis har det stor inverkan på vad folk tar för beslut. Det är ju ett skäl till att allsvenskan får så dåligt renommé. Bristen på respekt för vår egen liga är för stor. Sådana här uttalanden ökar inte tilltron till att allsvenskan är en plattform till att bli en internationell spelare.

Vad säger du om reaktionerna kring att landslagsspelarna säger såhär?

­– Det har varit dödstyst.

Fotbollskanalen.se pratade med Erkan Zengin efter matchen mot Belgien och bad honom förklara vad han menade med att allsvenskan var "katastrof".

Stefan Lundin på SEF var besviken på respektlösheten i ditt uttalande om allsvenskan, kan du utveckla vad du menade?
– Jag tycker bara det är dålig kvalité. Sen finns det spelare som i Malmö, Elfsborg och AIK. Men lagen där nere håller inte högsta kvalité.

Du har själv spelat och utvecklats i allsvenskan, är det inte en bra liga på så sätt?
– Jo, men man måste bort därifrån för att spela i landslaget. Det var det jag uttalande mig om, sen blev det något annat.

Så man måste bort för att utvecklas och ta nästa kliv helt enkelt?
– Ja, så är det.

Stefan Lundin håller inte med. Han tycker att vissa spelare stressar iväg till klubbar i Europa och riskerar att hamna på bänken istället för att utvecklas i Sverige.
– Att komma in i allsvenskan är en bra start på sin internationella karriär. Vårt bekymmer är att alla sticker så fort man slagit igenom. Jag tror det är därför vi har svårt att få fram exceptionella spelare.

Publicerad 2014-06-02 kl 07:36
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå