Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
10å

EM-avancemang - klirr i kassan

Kassa EM-matcher ger en lika usel kassa.
Nu hoppas fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer på ett säkrat svenskt avancemang.
-Prestationsdelen har växt mot tidigare, säger han till TT.

I EM i Portugal 2004 låg ersättningen från det Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, på någonstans mellan 40-45 miljoner kronor. Fyra år senare är summan nästa dubblad.
För svensk fotboll är det pågående EM-slutspelet värt ett antal miljoner förutom de 70 miljoner kronor som varje land tilldelats för att de nått slutspelet.

-Säg att nettot kanske stannar vid 25 miljoner. Just nu har vi ingen aning om hur stora kostnaderna blir. Men visst, det är jättebra pengar, säger Sune Hellströmer som befinner sig i Österrike inför Sveriges ödesmatch mot Ryssland på onsdag.

Vinst där innebär 18 miljoner kronor för en kvartsfinalplats.

-Det är en markant ökning mot hur det har varit tidigare. Hela den här prestationsdelen är något som växt fram, säger Hellströmer.

-Ser man hittills i gruppspelet är de nio miljonerna som segern mot Grekland innebar, de enda pengarna som tillkommit. Oavgjort mot Spanien hade gett ungefär hälften av en seger.

Ökade inkomster från tv-bolagen, sponsor- och reklamintäkter gör att Uefa kan strö pengar över de 16 landslagen i Schweiz och Österrike.

Skulle laget som vinner EM ta sig igenom samtliga sina matcher utan att förlora eller spela oavgjort ger det runt 220 miljoner kronor.

-Ser man till hur den ekonomiska utveckling sett ut var EM 2004 och VM 2006 lika varandra. Nu gissar jag på att VM i Sydafrika 2010 kommer att vara likt det här mästerskapet.

-För vår del kommer det mesta av pengarna att fortsätta gå till utvecklingen av vår ungdomsverksamhet. Det känns liksom naturligt att satsa där. Lyckas vi investera pengar som hjälper de unga spelarna att höja standarden är det de spelarna som sedan kommer att ta oss till fler mästerskap i framtiden.

Sune Hellströmer hävdar - trots miljonregnet över svensk fotboll - att det enda som det pratas om just nu inom förbundet är de idrottsliga framgångarna.

-Pengarna är bara extra angenämt, säger han.

-Det idrottsliga är alltid värt mest.

Publicerad 2008-06-16 kl 14:22
Annons
Annons
Annons