POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
1v

ENKÄT: Hälften kan tänka sig starta serien utan publik - Rosengård: "En orimlig plan"

Foto: Bildbyrån

Det är ännu oklart om damallsvenskan kan dra igång i månadsskiftet maj/juni.
Samtidigt är hälften av de allsvenska klubbarna för att inledningsvis spela inför tomma läktare.
- Det känns som folk kan tänkas sig att betala en ”soff-biljett” och stötta sin favoritförening på det sättet, säger Erika Nilsson, sportchef Vittsjö GIK, till Fotbollskanalen.
- Då kan man spela korpen, säger Jan Fors, ordförande Växjö DFF. 

Det kommer att dröja tills ligafotbollen i landet drar igång då coronaviruset har tryckt på sportens pausknapp. Under förra veckan hade Elitfotboll Dam, EFD, ett möte där de fattade ett inriktningsbeslut om att flytta seriepremiärerna av damallsvenskan och elitettan till tidigast månadsskiftet maj/juni.

"Vi är ytterst medvetna om att vi inte kan styra utvecklingen av coronaviruset och att det därmed kan ske förändringar som gör att vi när tiden närmar sig behöver omplanera ytterligare för att värna om människors hälsa", skrev EFD på sin hemsida då.

Flera klubbar har nu börjat en ekonomisk kamp mot klockan till följd av coronavirusets spridning i Sverige. Fotbollskanalen hörde av sig till samtliga klubbar i damallsvenskan och frågade om det är ett alternativ att inleda ligaspelet inför tomma läktare samt om permitteringar eller uppsägningar har diskuterats inom klubben. Svaren från de allsvenska klubbarna visar att sex av tolv lag kan tänka sig att starta ligaspelet innan det är tillåtet med publik på matcherna, om det är vad som krävs.

Om alternativet var att vi skulle spela en rak serie med fulla läktare mot att spela halva serien utan publik så skulle jag säga utan, för att få ihop alla matcher detta år. Det känns som folk kan tänkas sig att betala en ”soff-biljett” och stötta sin favoritförening på det sättet, så det känns ändå som man skulle kunna få någorlunda intäkter på det sättet istället för att spela en rak serie, säger Erika Nilsson, sportchef Vittsjö till Fotbollskanalen.

Men det fanns andra klubbar som resonerade annorlunda. Fjolårets mästare, FC Rosengård, menar att de har varit tydliga med att en seriestart så tidigt känns orimligt.

- Vi tycker, från Rosengårds sida, att det är en ganska orimlig plan. Vi tror att det kommer att ha sportsliga konsekvenser i lag. Sedan är det en demokrati vi lever i så vill majoriteten spela, under förutsättningar att det blir utan publik, så får vi såklart göra det, säger Jenny Ahlqvist de Souza, klubbchef i FC Rosengård.

- Vi tycker att det (publiken) är hela svansen i svensk fotboll. Då kan man spela korpen, säger Jan Fors, ordförande Växjö DFF.

Alla lagen har olika publiksnitt i damallsvenskan och det är en aspekt som Håkan Linneruth, klubbchef i Piteå IF, tittar på.

- Vi kan ju tvingas till det men det är ju ingenting vi gillar. Vi har ju så mycket publik på våra matcher, det är en bra inkomst varje match. Så det är inget vi kommer att jobba för, men tvingas vi till det så får vi gilla läget. Det är på matcherna vi lever.

Kopparbergs/Göteborgs ordförande Peter Bronsman uttalade sig tidigare om att klubben kommer att ansöka om att permittera spelare för att klara rådande ekonomiska kris till följd av coronavirusets spridning i Sverige. Permittering är ett grepp som en arbetsgivare kan ta till och som innebär att arbetstagaren under en period inte har några arbetsuppgifter, men att ersättning betalas ut ändå, med ekonomisk hjälp av staten. Något som flera allsvenska klubbar nu börjar kika på.

- Ja, det gör det absolut. Vi har informerat tjejerna att det är ett förslag som ligger på vår sida och att vi håller på kika med facket. De är kloka människor och de förstår att vi inte gör detta för att sänka deras löner. Alternativet är ju att behöva säga upp helt istället, så de förstår, säger Erika Nilsson, sportchef Vittsjö.

Även Växjö DFF diskuterar frågan inom klubben.

- Det tittar vi på. Vi ska träffa spelare, tränare och lagledare på onsdagen och där kommer vi med all sannolikhet att gå vidare, säger klubbens ordförande Jan Fors.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten förekom citat som Umeå IK:s tränare Robert Bergström menade var felaktiga. Texten är nu uppdaterad.

Enkät

Jean Balawo, sportchef Djurgården IF
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
-Ja, det ser vi att vi kan göra. Kan vi träna så kan vi spela match, ingen fotboll annan sak.

Diskuterar ni permitteringar eller uppsägningar?
- Permitteringar är inget vi kan gå in på nu, vi går ut med information när det finns något att berätta.
 

Lasse Svensson, sportchef Kopparbergs/Göteborg
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
- Vi har inte frågan om att spela utan publik på vår agenda just nu. Vi följer utvecklingen med coronaviruset så får vi se. Men det känns sekundärt.

Diskuterar ni permitteringar eller uppsägningar?
- Vi har samtidigt, tillsammans med övriga föreningar i DA, en pågående process kring möjligheter att korttidspermittera som vi driver.

Johan Andersson, sportchef Kristianstads DFF
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
- Ja, vi kan tänka oss inleda säsongen utan publik. Tycker det är konstigt men är det vad som krävs så är vi med på det.

Diskuterar ni permitteringar eller uppsägningar?
- Nej inget än. Vi har ett möte i veckan och avvaktar i nuläget.

Olof Unogård, tränare/sportchef Linköpings FC
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
- Ja, det kan vi göra, sen vill vi ha publik men det är inte lika inkomstkänsligt för oss som för andra så det hade funkat inledningsvis. Det viktigaste är det sportsliga med okej spelschema. Skulle det bli så är vi beredda.

Diskuterar ni permitteringar eller uppsägningar?
- Det undersöks med permitteringar och Göteborg är någon slags ledarklubb vad gäller utredningen, men jag vet inte så mycket mer än så.

Björn Andersson, klubbchef Kif Örebro
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
- Ja, vi kan tänka oss spela utan publik. 

Diskuterar ni permitteringar eller uppsägningar?
- Inget med permitteringar än, avvaktar än så länge. 

Magnus Karlsson, tränare Eskilstuna DFF
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
- Ja, det kan funka för oss, men vi vill helst ha publik. Men vi gör det om det krävs.

Diskuterar ni permitteringar eller uppsägningar?
- Vi har inga besked att lämna där än.

Robert Bergström, tränare Umeå IK

Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
- För oss är det inget alternativ att spela utan publik. Är det inte säkert att gå på matcherna bör de inte spelas överhuvudtaget. Dessutom är det den produkt som vi ska sälja och det blir svårt utan åskådare. 

 

Diskuterar ni permitteringar eller uppsägningar?
- Klubben kollar på olika lösningar som innefattar både permitteringar och uppsägningar. 

 

Jenny Ahlqvist de Souza, klubbchef FC Rosengård
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
- FC Rosengård har varit rätt tydliga med att vi inte tycker att det är rimligt att vi startar damallsvenskan 24 maj, där cupen ska spelas innan dess. Därför tycker vi, från Rosengårds sida, att det är en ganska orimlig plan. Vi tror att det kommer att ha sportsliga konsekvenser i lag. Sedan är det en demokrati vi lever i så vill majoriteten spela, under förutsättningar att det blir utan publik, så får vi såklart göra det.

Diskuterar ni permitteringar eller uppsägningar?
- Absolut, vi håller på titta på det. Men vi vill säkerställa att vi gör det rätt så vi håller på undersöka det med hjälp av advokater.
 

Erika Nilsson, sportchef Vittsjö GIK
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
Om alternativet var att vi skulle spela en rak serie med fulla läktare mot att spela halva serien utan publik så skulle jag säga utan, för att få ihop alla matcher detta år. Det känns som folk kan tänkas sig att betala en ”soff-biljett” och stötta sin favoritförening på det sättet, så det känns ändå som man skulle kunna få någorlunda intäkter på det sättet istället för att spela en rak serie.

Diskuterar ni permitteringar eller uppsägningar?
- Ja, det gör det absolut. Vi har informerat tjejerna att det är ett förslag som ligger på vår sida och att vi håller på kika med facket. De är kloka människor och de förstår att vi inte gör detta för att sänka deras löner. Alternativet är ju att behöva säga upp helt istället, så de förstår.

Håkan Linneruth, klubbchef Piteå IF
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
- Vi kan ju tvingas till det men det är ju ingenting vi gillar. Vi har ju så mycket publik på våra matcher, det är bra inkomst varje match. Så det är inget vi kommer att jobba för, men tvingas vi till det så får vi gilla läget. Det är på matcherna vi lever.

Hur planerar ni för permitteringar eller uppsägningar?
- Vi har en diskussion med spelarna om det, sedan gäller det att reda ut regelverket. Göteborg är väl de som går i bräschen för damallsvenskan. Spelarna förstår ju läget och med regelverket som finns går ju spelarna nästan helt skadelösa samtidigt som alternativet inte är roligt. Men det var inget större motstånd, alla är medvetna om problematiken.

Gunnar Källsten, klubbchef IK Uppsala
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
- Nej, vi har diskuterat det här och för det första så ska fotboll spelas inför publik. Sedan har vi och andra inom damfotbollen kanske ingen jättepublik men det är en viktig ingrediens i all idrott. Att inte spela inför publik påverkar oss ekonomiskt naturligtvis men det är ju dötrist att spela utan publik.

Hur planerar ni för permitteringar eller uppsägningar?
- Nej, inte i dagsläget. Om matcherna drar igång och vi kan ta in publik så kommer ju förhoppningsvis intäkter men att inte spela matcher betyder ju också att vi sparar en del på kostnaderna. Resor till match och dylikt kostar ju. Våra intäkter är på en lägre nivå men de är lika viktiga för det. Men just nu, med den information vi har idag, så har vi inte någon plan på att göra något. Men vi får se...

Jan Fors, ordförande Växjö DFF
Kan ni tänka er inleda säsongen inför tomma läktare?
- När det gäller till intäkter på allsvenska matcher i damallsvenskan så går det ekonomiskt jämnt ut. Det är ingen ekonomisk fråga utan vi har valt att se det som en sportslig fråga och skälen för fotboll och vi är inte för spel inför tomma läktare. Vi tycker att det är hela svansen i svensk fotboll. Då kan man spela korpen.

Hur planerar ni för permitteringar eller uppsägningar?
- Det tittar vi på. Vi ska träffa spelare, tränare och lagledare imorgon onsdag och där kommer vi med all sannolikhet att gå vidare.

Måns Weiland

Publicerad 2020-03-26 kl 08:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto