POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Ericson glad över stödet: ”En del skulle ge sin ena arm för att läsa de sms jag fått”

Snart väntar avgörande U21-kval mot Italien – och förbundskapten Håkan Ericson kämpar även med andra kval. Huruvida hans spelare stöttar honom eller ej?
- Det finns de som skulle ge sin ena arm för att läsa de sms jag fått av spelare den senaste veckan, säger han till fotbollskanalen.se.

För en vecka sedan publicerade fotbollskanalen.se en enkätundersökning som visade att tolv av 24 tillfrågade spelare i U21-landslaget var kritiska till förbundskapten Håkan Ericsons sätt att leda laget. Bara fem av de tillfrågade var positiva.

När fotbollskanalen pratar med U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson en vecka efteråt är han både arg och besviken men – i alla fall utåt sett -  mindre oroad över kritiken.

-  Jag anser att vi har en bra stämning i truppen. Det är även det vi har fått fram när vi haft utvärdering med kaptensrådet, säger Håkan Ericson.

Den 12 och 16 oktober ska Sverige in i ett avgörande kval till U21-EM i Israel 2013 – i ett dubbelmöte med Italien, men Ericson ser inte att gruppen går stärkta ur den interna konflikten.

-  Klart att det kommer olägligt, säger Ericson och suckar. Vi har byggt den här gruppen sedan jag tillträdde för snart två år sedan. Men nu gäller det bara att fokusera på de kommande matcherna mot Italien.

Du ser inte självkritiskt på spelarnas kritik?

- I ett lag så finns det alltid spelare som har olika åsikter. Självklart finns det dem som är mer positivt inställda än andra till mitt sätt att leda laget, men jag känner verkligen att gruppen växer hela tiden. Jag vet exempelvis att det finns dem som skulle ge sin ena arm för att läsa de sms jag fått av spelare den senaste veckan.

Kommer du ändra något i ditt arbete efter den här kritiken?

-  Nej. Vi har egna utvärderingar som vi arbetar med allt eftersom. Nu är det spelare som uttalat sig anonymt, säger Ericson som lyfter fram flera punkter  där han tycker att han fått oförtjänt hård kritik och säger sig istället vara skeptisk till uppgifterna om ett missnöje med hans ledarskap.

-  Det här med att det är för mycket teori känner jag igen från när jag precis hade tillträtt men det har vi rättat till efter önskemål från spelarna, säger han och förklarar även att han velat lyfta fram teorin för att inte slita ut spelarna.

- Våra unga spelare spelar för många matcher. Teoretiska genomgångar i början av samlingar är ett sätt att utnyttja tiden då spelarna behöver vila.

Håkan Ericson slår även tillbaka mot kritiken att han använt för många spelare.

- Vi har haft oerhört mycket skador. Det var snarare en bedrift att vi fick fram ett så pass slagkraftigt lag som vi fick i kvalmatchen mot Ukraina senast.

I förra veckan gick Håkan Ericsons företrädare och den nuvarande Elfsborgstränaren Jörgen Lennartsson ut och förklarade att han skällt ut sina fem U21-landslagsspelare med tanke på att de låtit sig intervjuas anonymt.

”För mig handlar det om respekt, att vara en professionell lagspelare i stället för en egoist och bortskämd talang, som inte vuxit upp fullt ut”, sa Lennartsson.

Håkan Ericson håller med om Elfsborgs-tränarens sågning av sina spelare.

- Det gör jag definitivt. Jag tycker man håller sådan här diskussion internt. Det finns ingen anledning att gå ut och prata med media inför de här viktiga matcherna vi har. Det måste man förstå, att det kan störa laget.

Så du ångrar ingenting?

-  Jo det skulle i så fall vara att jag inte innan förklarat för spelarna att de inte ska delta i sådana här intervjuer och enkäter.

Publicerad 2012-09-27 kl 13:04
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå