POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
U21-EM

Ericson kan sluta som tränare: "Jag har lagt ut kontakter"

Foto: Bildbyrån

Håkan Ericson lämnar U21 efter EM.
Nu kan han byta bana.
- Jag kan tänka mig att jobba med ledarskap och coachning mot chefer och näringsliv, säger han till Fotbollskanalen.

Sedan 2011 har Håkan Ericson varit förbundskapten för U21-landslaget och där har han gjort fina resultat med EM-guldet 2015 som höjdpunkt. I sommar väntar ännu ett EM efter att han fört dit Sverige som obesegrad från gruppen. Det blir Ericsons sista uppdrag i U21-landslaget. Kontraktet går ut och i december stod det klart att det inte blir någon förlängning. Nu öppnar 56-åringen för att jobba med något annat.

- Jag vet inte så mycket än om vad som händer efter EM. Jag har investerat en del tid under vintern och har lagt ut kontakter både vad det gäller fotbollsvärlden och näringslivet. Det är väl saker som jag hoppas sker under perioden här i rätt riktning. Det återstår att se. Jag har inget konkret i dag att säga att det här ska jag göra, säger han.

- Nu känner jag ju att jag sedan några veckor tillbaka har gått in i EM-bubblan ordentligt så nu kommer det att vara fokus på det. Sedan får vi komma ur torktumlaren den 30 juni och då får vi se vad som händer sen. Jag hoppas att det händer något under tiden.

Vad vill du helst göra?
- Det är svårt att sammanfatta så, det är nog den enskilda förfrågan och energin runt det och vilka förutsättningar som gäller i så fall som skulle avgöra. Jag har ju tidigare sagt att det skulle vara intressant med ett utlandsuppdrag med rätt förutsättningar, men det är väl många som drömmer om det. I Sverige just nu finns det inte så många jobb eftersom serien inte har startat ännu, men det är klart att jag också kan tänka mig en framtid i Sverige.

- Jag kan också tänka mig att jobba med ledarskap och coachning mot chefer och näringsliv och sådana saker. Jag har varit ute och föreläst en hel del om vägen till guldet och jag har några föreläsningar till på gång. Jag har ett aktiebolag och kanske också kan leva på det. Så det är väl en annan väg så att man har en plan b i allt det här.

Även om det inte har funnits något konkret, har det funnits intresse?
- Ja, det har det funnits. Det har varit lite cv-skick hit och dit och några diskussioner med kanske andra part och agent och så men inte att jag har suttit i någon förhandling med en tilltänkt arbetsgivare, så långt har det inte gått.

Du har gjort bra resultat med EM-guld och nu till EM igen som obesegrad i gruppen - förvånad över att det inte funnits något konkret intresse?
- Det kanske kommer. Jag har ju varit fast i ett kontrakt och tittar man på Sverige så det här beskedet att det inte skulle bli förlängt kom ju först i december då hade alla tillsatt sina tränare. Jag tror också att man utifrån kan tänka att nu har han gått till EM och ska slutföra det först, det kan väl vara en anledning? Sedan har jag ingen aning om hur mitt marknadsvärde är i övrigt men jag hoppas så klart att det är positivt.

Innan Håkan Ericson blev förbundskapten för U21-landslaget har han tränat flera olika lag. Första uppdraget var 1983 i FK Kick och efter det har han bland annat varit assisterande tränare i AIK och huvudtränare för Nacka FF och Motala.

Säsongen 2001 blev han assisterande tränare för IFK Norrköping och året efter tog han över som huvudtränare. Ericson tog en paus från tränarrollen 2003 och arbetade som lärare vid Örebro universitets hälsovetenskapliga institution och blev ansvarig för Svenska Fotbollförbundets ledarutbildningar.

Publicerad 2017-03-16 kl 07:45
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå