POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Ericson slår tillbaka mot kritiken: Överraskande

Hälften av spelarna i U21-landslaget är kritiska till Håkan Ericson.
Förbundskaptenen är oförstående.
- Det är överraskande, säger han till fotbollskanalen.se.

Sveriges U21-landslag är klart för playoff till EM i Israel nästa sommar efter en seger mot Ukraina i förra veckan. Om tre veckor väntar Italien i ett dubbelmöte.
Trots att Sverige vann kvalgruppen jäser det i spelartruppen.

Fotbollskanalen.se har talat med 24 av de 28 spelare som figurerat i U21-landslaget och hälften är direkt kritiska till förbundskaptenen Håkan Ericson som tog över jobbet inför EM-kvalet. Bara fem av 24 är positiva till ledarskapet.

Något som förvånar förbundskaptenen som uppger att han inte hört om det
- Nej, det har jag inte. Det har funnits för ett antal samlingar sedan att vi kanske tränar lite för mycket och att teorin är lite för mycket. Vi har motiverat varför och har justerat det.

- Vi hade en stor utvärdering av 2011 och då fanns det en sak som var kritisk och det var att vi ibland kom hem sent från förmiddagsträningen så att vilan inte blev så bra som möjligt.  Vi har justerat synpunkterna som fanns. Jag har nog aldrig varit med om en sån positiv utvärdering som det var. Därför blir jag väldigt överraskad.

 

Skälen till spelarnas missnöje med Håkan Ericson är flera:

  • Håkan Ericsons fotbollsfilosofi är svår att förstå.
  • Kommunikationen med spelarna är svag.
  • Många undrar kring hans snabba och ologiska skiften i truppen och de förstår inte hur han kan rata en del spelare.
  • Han favoriserar spelare vilket inte är bra för gruppen.
  • Han är fast bland pärmarna och har svårt att nå ut till spelarna med vad han vill.

 

Håkan Ericson skjuter ner kritiken punkt efter punkt:

Om fotbollsfilosofin:
- Jag kan tänka mig att vi kanske agerar, tränar och diskuterar fotboll lite annorlunda än vad många är vana vid i sina klubbar. Det är mycket möjligt om man då tycker att det är annorlunda och att vi ställer krav och går in på detaljer och så vidare. Jag hade en tuff träning med dem inför Ukraina som ställde en del jobbiga frågor, men det är fan mitt jobb att göra, tycker jag.
- Det är väl alltid resultaten som räknas, sedan vill man ju givetvis att spelarna ska trivas och den uppfattningen har vi att spelarna gör. Det är ändå resultatet som spelar roll. Vi spelar ju inte U21 bara för att ha skoj, vi spelar U21 för att prestera någonting och det tycker jag att vi har gjort.

Om kommunikationen:
- Vi har ett kaptensråd med tre spelare som vi träffar kontinuerligt och efter senaste träffen sa jag och Tommy att vi aldrig har varit med om något så här positivt. Det var bara positiva saker som kom fram. Jag har gett motiveringar utifrån så ärligt som man kan, sen förstår jag att man inte delar dem med mig.

Om skiften och att rata spelare:
- Jag har haft många samtal individuellt om varför de spelar eller varför de inte. En del köper det andra köper det inte. Om man tittar utifrån så kanske man kan tycka att man är väldigt hattig som byter så mycket men jag skulle vilja säga att 80-85 procent av bytena är ofrivilliga tack vare att vi har fått starta med nya lag då vi haft många återbud.

Om att han är fast bland pärmarna:
- Den här delen med det teoretiska, det är ju en del vi har. Vi säger att vi tränar två pass om dagen men ett är teoretiskt och det är vår enda chans som vi ser hur man sätter en spelidé med ett gäng som är tillsammans max tre dagar innan man ska spela match.

Känner du att du har förbundets förtroende?
- Jag har fått oerhört mycket positiv respons. Dom tycker att det är otroligt starkt, dels med förutsättningarna att klarat det om man ser hur samlingarna sett ut, dels att man klarar vända underläge mot Ukraina till två klara vinster.

Publicerad 2012-09-19 kl 22:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå