Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Ericson: "Trodde att jag skulle få frågan om att bli förbundskapten"

Håkan Ericson ledde U21-landslaget till ett sensationellt EM-guld.
Sedan dess har han gått utan fotbollsjobb.
- Jag trodde att jag skulle få frågan om att bli förbundskapten för A-landslaget, men nu blev det inte så. Nu blev jag arbetslös istället, säger han till Aftonbladet.

För tre år sedan tog U21-landslaget guld i EM. Mannen som ledde laget var förbundskapten Håkan Ericson. Men trots sitt imponerande cv i bagaget har Ericson att han fick lämna uppdraget i fjol, gått utan fotbollsjobb.

I en intervju med Fotbollskanalen, sommaren 2017, efter sista matchen som U21-ansvarig berättade Ericson själv om anledningen till varför han inte fick vara kvar.

- Möjligtvis har jag varit för ärlig någon gång. Jag har inte varit tillräckligt politisk. Det kan vara en del i det. Jag var besviken på att inte fått förfrågan i A-landslaget, men ingen kan ju kritisera Janne Andersson, sa Ericson.

ANNONS

I en intervju med Aftonbladet, publicerad under torsdagen, säger Ericson nu att han trodde att han skulle få frågan från förbundet om att ta över herrlandslaget.

– Jag trodde att jag skulle få frågan, och hade fått signaler både internt och externt på att jag skulle vara en kandidat. Ärligt talat är jag inte helt hundra på att jag hade accepterat, men... Jag såg framför mig att jag skulle ha en halv trupp med spelare som jag hade umgåtts med, vunnit både tre kval och ett mästerskap med. Jag såg en potential att det skulle kunna bli ett lag för många år framöver. Det är klart att jag hade haft svårt att tacka nej. Men av någon anledning blev det inte så. För mig är det ett avslutat kapitel – min närmaste chef trodde inte att jag var kapabel till jobbet eller så tyckte han det fanns andra som var bättre. Jag har valt spelare före andra i många år och nu satt jag själv på bänken, det är egentligen inget mer med det, säger han till tidningen.

ANNONS

Ericson säger också till Aftonbladet att han tillåtit sig själv att vara lite bitter.

- Men jag är människa jag också, och det är klart att någon del av mig känner: ”Det kunde ha varit jag”. Kanske hade jag och mitt ledarteam kunnat göra det lika bra eller ännu bättre, med stöd från högre ort och delvis andra, segerrusiga spelare. Det fanns där också, och det behövde jag tillåta mig själv. Det måste få göra lite ont, det måste få finnas en liten typ av bitterhet. Jag har lärt mig att det är så jag måste göra för att bli frisk och se framåt. Jag är en känslomänniska och måste få bearbeta det för att göra bokslut och gå vidare. Min stackars fru Lotta var nog den som såg min kluvenhet som mest.

När det offentliggjordes att Ericsson skulle få lämna U21-landslaget skrev Fotbollskanalen bland annat om att förbundet ogillat att Ericson så tydligt velat ha förbundskaptensjobbet och att han därefter berättade om sin besvikelse. Även det faktum att Ericson vid tillfället jobbade med agenter – och hans användande av icke-evidensbaserade metoder för mental träning spelat in.

ANNONS

- Håkan har haft det här uppdraget i sex år när avtalet löper ut och i samband med att avtal löper ut så är det aldrig givet att det förlängs. Vi ser det så här, efter sex år löper avtalet ut och i det är det en relativt lång tid där avtalet förlängts tidigare. När vi tittade på frågan och hade samtal och diskussioner så känner vi inom Svenska Fotbollförbundet att där vi befinner oss nu är det rätt att byta förbundskapten när avtalet löper ut, sa generalsekreteraren för SvFF, Håkan Sjöstrand, till Fotbollskanalen då.

Publicerad 2018-09-20 kl 09:10
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto