Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Ericsons annorlunda hjälp - jobbar med agenter: ”Har pratat med Håkan”

Foto: Scanpix

Håkan Ericson jobbar med agenterna Daniel Majstorovic och Miralem Jaganjac.
En annorlunda situation för Svenska Fotbollförbundet.
- Vi får tänka till kring den här frågan i framtiden, säger landslagschefen Lasse Richt.

Håkan Ericson går nu in på sitt sista år på kontraktet med Svenska Fotbollförbundet. Förbundskaptenen, som ledde U21-landslaget till EM-guld förra sommaren och som leder Sveriges OS-lag i Brasilien senare i sommar, har ett avtal som löper till juni 2017 oavsett om U21 skulle lyckas kvalificera sig till EM nästa sommar eller inte.

- Ja, det går ut nästa sommar i vilket fall. Sen får man se vad som händer om vi inte skulle gå vidare till EM, då får man väl se vad som händer i vinter då. Men jag har i alla fall ett juridiskt kontrakt fram till dess, säger Ericson. 

Har du några tankar kring framtiden?
- Nej, just nu är det fokus på OS och så finns det även ett visst fokus på Kroatien/Spanien-samlingen (med U21-landslaget) som vi har i september. Det är ju gruppfinaler. Längre än så vill jag inte planera. Det där får hösten utvisa, hur resultaten går och om det kommer förfrågningar och vad Svenska Fotbollförbundet har för intresse av att eventuellt förlänga. 

- Det är ingen som har pratat med mig om det än, av förståeliga skäl tack vare att det har varit EM först och vi har de här viktiga händelserna i augusti och september.

Nyligen skrev Fotbollskanalen att Håkan Ericson var aktuell att ta över som tränare i Häcken efter Peter Gerhardsson till 2017, men att han till slut fick nobben, och i december rapporterade Expressen att Ericson besökt norska Molde innan de anställde Ole Gunnar Solskjaer.

Hur hanterar du intresset och den biten under tiden som du har OS och EM-kvalet att tänka på?
- Det är ju så som tränare, man söker inte jobb. Det är ju så att kommer det förfrågningar så gör det. Men jag måste förhålla mig på det sättet att jag naturligtvis värderar de förslag som eventuellt finns och gör det i symbios med att jag kan hålla fokus på det jag ska göra.

- Sen bestämde jag mig för ganska många år sen att jag inte kommenterar utåt om eventuella rykten stämmer eller inte, för då hamnar jag i en väldigt konstig sits om jag ibland ska dementera och ibland inte har några kommentarer. Jag kan egentligen inte kommentera något av det. Molde har jag kommenterat i efterhand när den processen var färdig så det var inget att hymla med. Men vad som i övrigt har hänt och händer får jag faktiskt behålla för mig själv. 

Har du någon som hjälper dig med den biten, någon agent?
- Jag har bra rådgivare när det gäller den frågan, helt klart. Det har jag. 

Vilka jobbar du med?
- Det vill jag inte gå in på. Det kan ju vara så att man har flera också, beroende på eventuella förfrågningar som dyker upp och så. Men det är klart att jag skaffar mig hjälp i de frågorna så att jag kan hålla fokus på det jag ska göra här och nu.

Fotbollskanalen kan berätta att det är den förre landslagsbacken Daniel Majstorovic och hans kompanjon Miralem Jaganjac som hjälper Håkan Ericson. I deras stall är fem spelare aktuella för OS-spel; Jacob Rinne (som dock lär missa turneringen efter flytten till Gent), Astrit Ajdarevic (överårig), Abdul Khalili (överårig), Isaac Kiese Thelin och Adnan Maric (reserv i bruttotruppen).

Ericson vill dock inte kommentera om han jobbar med Majstorovic och Jaganjac.

- Det får hamna under kontot inga kommentarer, hela den biten. Det blir tokigt om man ska säga A eller B. Jag tror att det är mest intressant för mig, och inte så många andra, om jag ska vara ärlig.

På frågan om Ericson resonerar kring den eventuella intressekonflikt som kan uppstå vid uttagning av spelare som har samma agent som han själv får hjälp av svarar han:

- Ja, klart man gör det. Jag får ju aldrig hamna i händerna på någon, men det handlar mycket om mitt eget yrkesmässiga och professionella sätt att jobba på. Man får mängder av påverkan och erbjudanden från olika håll som man får hantera utifrån att man inte ska hamna i en jävsituation.

- Det tycker jag att jag har varit duktig på tidigare och det kommer jag vara nu också. Det lag och den trupp jag tar ut är de spelarna som jag tror är bäst för laget och ingenting annat. Det finns inga andra försök eller någonting som jag överhuvudtaget har nappat på tidigare. Det kommer jag inte göra i framtiden heller, avslutar Håkan Ericson.

Svenska Fotbollförbundets landslagschef Lasse Richt bekräftar att Håkan Ericson jobbar med Daniel Majstorovic och Miralem Jaganjac.

- Ja, jag vet om att Håkan jobbar med Miro Jaganjac och Daniel Majstorovic. Vi har pratat med Håkan om det. Men vi har aldrig haft någon misstanke om att Håkan gjort något fel, säger Richt.

För Richt är situationen unik.

- Det här är första gången inom min tid på förbundet som vi upplever en sån här sak, jag har aldrig varit med om att en förbundskapten jobbat med agenter. Men det här är kanske något som kommer bli vanligare. Det gör att vi får tänka till kring den här frågan i framtiden.

- Det är klart att om man blandar äpplen och päron riskerar det att bli en sörja till slut. Jag har vetat om det här ett tag. Men som sagt: vi har aldrig haft någon misstanke om att Håkan gjort något fel. Men det här gör ju att vi får tänka till kring frågan i framtiden.

Även om Richt menar att situationen är unik i Sverige förekommer den i vårt grannland Norge. Där har förbundskaptenen Per-Mathias Högmo tidigare använt sig av agenten Jim Solbakken som rådgivare och när han skrev avtalet med det norska fotbollsförbundet var det Solbakkens advokat Erik Flågan som representerade Högmo.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Miralem Jaganjac som har avböjt att kommentera frågan. Fotbollskanalen har även sökt Daniel Majstorovic utan framgång.

Publicerad 2016-07-02 kl 11:14

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER