Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Eriksson förstår inte problemet kring att ta ställning "Det vi säger spelar stor roll"

Sverige (dam)

Janne Andersson är kluven och tycker att "fotbollsspelare ska vara fotbollsspelare".
Magdalena Eriksson förstår inte fotbollens känslighet kring att ta ställning.
"Sättet vi agerar spelar väldigt stor roll", skriver hon i en kolumn på sajten The Athletic.

Foto: TT/Bildbyrån.

Fotbolls-EM har förutom det sportsliga präglats om diskussionen kring fotbollens roll i förhållande till politik och mänskliga rättigheter. Startskottet kom då Ungern klubbade igenom en ny anti-HBTQI-lag vilket fick till följd att Münchens borgmästare ville tända upp Allianz Arena i regnbågens färger i samband med Tysklands möte med Ungern. Uefa sa dock nej.

Dessutom blev det stora rubriker då en dansk supporter fråntogs sin regnbågsflagga av ordningsvakter på plats på läktaren i Baku (Azerbajdzjan).

Det svenska landslagets förbundskapten Janne Andersson fick efter mästerskapet ge sin syn på hur man som elitidrottare och landslag ska förhålla sig till den typen av frågor och hur man som landslag ska agera rent konkret. Sveriges landslag har exempelvis valt att inte spela med en regnbågsfärgad kaptensbindel eller liknande.

Annons

Andersson var kluven:

- Jag står verkligen för mänskliga rättigheter och allas rätt att älska vem man vill och tycker att det är förfärligt med den här lagstiftningen i Ungern. Men jag är inte övertygad i den här uppfattningen, för det är inte enkelt det här, men jag tycker någonstans att gränsdragningarna är svåra. Ska vi ha en regnbågsbindel? Ska vi knäböja? Det kanske är rätt? Ska vi ha en t-shirt med något på? Jag tycker att när vi spelar fotboll så låt oss vara fotbollsspelare. Sedan kan vi prata om frågorna vid sidan. Där landar jag nu, sa Andersson och fortsatte:

- Men jag är inte helt övertygad. Men det är svårt med gränsdragningar. Vad händer till exempel i Myanmar, och vad håller man på med i den diktaturen? Ska vi inte protestera mot det? Trafficking är fullständigt vidrigt, där kanske vi ska ta ställning? Det är jättesvåra diskussioner. Men jag tycker låt oss spela fotboll och så kan vi prata om det vid sidan. Ska vi ta in det så tydligt i vår värld, ja vi kanske kommer dit i framtiden, men än så länge tycker jag så här, men jag tycker att det är svåra gränsdragningar.

Annons

Det svenska damlandslaget har valt en liten annan approach än herrlandslaget och bland annat knäböjt inför sin matcher, för att visa sitt stöd till Black Lives Matter-rörelsen. Så har även det engelska herrlandslaget gjort.

För damlandslagets kapten Magdalena Eriksson så är det helt oproblematiskt att som fotbollsspelare/landslag lyfta "stora frågor", vilket hon skriver om i en kolumn på sajten The Athletic.

Hon skriver bland annat att inte inte förstår varför alla inte bara kan stötta mänskliga rättigheter. 

"Vad är problemet?" skriver hon.

Vidare går att läsa:

"När jag har gjort research (för att hitta argumentationen från "andra sidan" red.anm) så har jag hittat många som tycker att idrott och politik inte ska blandas samman och att idrottsmän inte ska vara aktivister – och det är inte bara i England och det handlar inte bara om regnbågsflaggan. I mitt hemland finns det många som tycker att fotbollsspelare bara ska hålla på med fotboll. Det finns många åsikter om vad idrottsmän borde göra och inte borde göra samtidigt som alla andra får ha sina åsikter", skriver Eriksson.

Annons

Hon fortsätter:

"Men ingenting av det här handlar om politik. Det handlar om att utmana föreställningar och synsätt, förändra hur vi behandlar varandra och bestämma sig för vad som är OK och vad som inte är det. Om du vill kalla det politik, visst, men då blir allt politik för mig."

Eriksson skriver vidare att hon känner ett ansvar att lyfta sin åsikter och skydda varje människas rättigheter och att hon just nu, efter debatten kring regnbågsflaggan känner det ansvaret "… mer än någonsin".

"För de miljontals barn som följer all världens fotboll så spelar det vi säger och sättet vi agerar på väldigt stor roll".

Eriksson är öppet homosexuell och i en relation med danskan Pernille Harder, Hon skriver att det i England till stor del är väldigt accepterat, men att det gör henne ont att höra andra människors beskrivningar.

Annons

"Det skrämmer mig för att i London är jag och Pernille tillåtna att komma ut och vara stolta. Däremot skriver människor till oss att de inte kan vara öppna med sin sexualitet. Även om du lever i Sverige eller i England är det svårt att komma ut, det är fortfarande en process kring att berätta för andra människor om din sexualitet."

Publicerad 2021-07-09 kl 12:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto