POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
1v

Ersättningarna till landslagen hölls hemliga: ”Jag förstår inte varför sekretessen ska behållas”

Foto: Bildbyrån

DO valde att sekretessklassa uppgifterna om ersättningarna till landslagen.
Något som gjorde anmälaren, Nina Rung, besviken.
- Vem vinner på att det är sekretessbelagt? Inte spelarna tror jag. Det är för att skydda sig själv, säger hon till Aftonbladet.

Tidigare i somras anmäldes Svenska Fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen, DO, av Nina (kriminolog och föreläsare) och Peter Rung (jämställdhetsstrateg), vilket uppdagades i en debattartikel i Expressen. De ansåg att "lönediskriminering på grund av kön" föreligger.

Ersättningarna till dam- respektive herrlandslagsspelare från förbundet är inte offentliga, men makarna Rung menade att de trodde att de är långt ifrån jämställda trots att SvFF valt att hemligstämpla avtalen.

Efter anmälan fick SvFF fram till början av september på sig att svara på anmälan, då DO valde att utreda förbundet. När förbundet i går gick ut med delar av det yttrande som skickats till Diskrimineringsombudsmannen valde de att inte gå ut med vilka ersättningssummor herr- och damspelarna får för landslagsspel.

- Vi respekterar de avtalen vi har ingått och det är ganska vanligt många gånger att sådana här ersättningar stannar mellan dem som ingått avtalen, sa förbundets generalsekreterarare Håkan Sjöstrand till TV4.

I går hade DO sekretessprövat handlingarna som skickades in och beslutade sig för att gå på SvFF:s linje, vilket betyder att de sekretessstämplade uppgifterna om ersättningar.

Något som var en besvikelse för Nina Rung.

- En del av anledningen till att göra anmälan var att få till mer transparens och möjlighet att få insyn. Nu får vi inte det ändå. Och det är ju inte på individnivå som jag eller någon annan är intresserad av hur skillnaderna ser ut - utan på gruppnivå. Så jag förstår inte varför sekretessen ska behållas. Då får vi heller inte se hur stora skillnaderna är gällande ersättningar från Uefa och Fifa, något som SvFF skulle kunna jämna ut om de vill, anser Nina Rung till Aftonbladet.

Till tidningen säger hon att hon hade hoppats att förbundet hade frångått sin princip om sekretess och gjort ersättningarna offentliga.

- Vem vinner på att det är sekretessbelagt? Inte spelarna tror jag. Det är för att skydda sig själv, säger hon:

- Man välkomnar en granskning och att man ska tåla det, men har fortfarande sekretess på siffrorna. Varför ska man mörka något?

Samtidigt säger Rung också till tidningen att det är bra att de delas som blev offentliga var jämlika. Det handlade om samlingsersättningar och vinstpremie i tävlingsmatcher utanför mästerskap.

Publicerad 2019-09-11 kl 10:43
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå