Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ettanfotboll om kaoset i hockeyn: "En fundamental skillnad"

Sverige

Ishockeysverige har skakats av konflikten mellan Boden och Hockeyettan. 
Kan det spilla över på fotbollen? Ettanfotboll ser i alla fall inte en framtid där klubbarna inte vill tillhöra ligaorganisationen.  
- Det finns en fundamental skillnad mellan ishockeyn och fotbollens regelverk, säger ordförande Johan Englund till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån

Det var i höstas som Boden Hockey ansökte om dispens från Svenska Ishockeyförbundets krav på att medlemsföreningar måste tillhöra intresseorganisationen Hockeyettan för att få delta i seriespelet. Ishockeyförbundets styrelse avslog dock ansökan, vilket Boden överklagade till Riksidrottsnämnden (RIN).  

Förra veckan kom RIN fram till att kravet är oförenligt med de grunder som finns i Riksidrottsnämndens stadgar, därmed beviljades Boden - till slut - dispens från kravet att behöva tillhöra intresseorganisationen.  

För fotbollsklubbarna i Sverige som tillhör landets tredje högstadivision heter motsvarande intresseorganisation Ettanfotboll, vars syfte är att för föreningarnas räkning driva utvecklingen av den semiprofessionella fotbollen framåt. Ordförande Johan Englund berättar för Fotbollskanalen att han inte känner oro över att fallet mellan Boden och Hockeyettan ska spilla över på fotbollen.  

Annons

- Det ärliga svaret är nej, och därmed har vi inte heller haft det som en agendapunkt för styrelsens arbete, säger han till Fotbollskanalen. 

Har ni diskuterat frågan? 
- Vi som arbetar med organisationen Ettanfotboll är allmänt intresserade av hur idrotten utvecklas i Sverige, så det är klart att vi har reflekterat över det. Däremot har vi konstaterat att det finns en fundamental skillnad mellan hur ishockey har byggt upp sitt regelverk och sina stadgar jämfört med hur fotbollen har gjort. 

Grunden till konflikten mellan Boden och Hockeyettan ligger, som tidigare nämnt, i att klubbarna måste tillhöra ligans intresseorganisation medan det är frivilligt i fotbollen, berättar Johan Englund.  

- I hockeyn är det ett krav i tävlingsbestämmelserna och ett villkor att man som klubb är medlem i den intresseorganisation som hör till liganivån för att få tävla i den ligan. Så ser det inte ut i fotbollen, säger Englund och fortsätter: 

Annons

- Utan vi har en ordning - och då talar jag för ettan - där föreningarna som sportsligt kvalificerar sig för spel i ettan norra eller södra till kommande säsong får ansöka om medlemskap i intresseorganisationen. För att kunna bli medlem måste man på sportsliga grunder ha kvalificerat sig till ligan, men det finns inget tvång att man måste gå med bara för det. Däremot är det en förutsättning att man är med för att få ta del av intresseorganisationens centrala intäkter.  

Tror du att ett liknande tankesätt som Boden har, det vill säga att man vill göra "sin egen grej", kan tas efter av klubbarna i ettan? 
- Vi verkar i ett gränsland där det alltid finns en strävan att profilera ligan, men också där föreningarna vill profilera sig själva bättre. Det hela handlar om förmågan att kunna attrahera mer intäkter, vilket är förknippat med hur många som bryr sig om ligan och den enskilda klubben.  

Annons

- Det finns stora skillnader mellan klubbarna i ettan, likt i Sef (Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för klubbarna i superettan och allsvenskan), kring hur bra ställt de har det resursmässigt. Baserat på det kan man ha olika uppfattningar om vad som är bästa tillvägagångssättet framåt, men jag upplever att det finns en stark vilja från samtliga föreningar i ettan att gemensamt driva utvecklingen framåt.  

Flera gånger under intervjun lyfter Johan Englund fram den goda relation han hävdar att Ettanfotboll har med medlemsklubbarna. 

- Det finns 32 klubbar totalt i båda ettan-serierna och alla har ansökt om medlemskap. Vi känner ett starkt stöd från klubbarna för vårt arbete, framförallt eftersom det är klubbarna själva som är med och beslutar om vår agenda. Jag har inte fått några indikationer på att någon klubb vill "bryta sig ur" och göra saker på egen hand, säger han.  

Annons

Daniel Kraft är klubbchef i Gefle IF som spelar i ettan norra sedan några år tillbaka. Han håller med Johan Englund om vikten av att klubbarna driver ligans utveckling framåt tillsammans. 

- Jag tycker att Ettanfotboll gör ett bra jobb. Jag tycker det är bra att vi, tillsammans med de andra klubbarna, kan samla våra krafter och röster och gå tillsammans i olika frågor, säger Daniel Kraft till Fotbollskanalen. 

Gefle är bland de större klubbarna i ettan. Har ni andra intressen än de gemensamma genom Ettanfotboll? 
- Inte i dagsläget, skulle jag säga. Även om vi är en stor klubb så har vi… Vi kommer från att vara en större organisation än vad vi är i dag. Vi har fått montera ner vår egen organisation och då passar det oss ganska bra att det finns ett sådant här samarbete (via Ettanfotboll) som driver gemensamma frågor. Så nej, i dagsläget har vi inte ett behov av att arbeta med andra frågor själva. 

Annons
Publicerad 2022-01-27 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto