POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
3v

EU vill förbjuda konstgräs redan 2022: ”Skulle få oerhörda konsekvenser”

Foto: Bildbyrån

EU vill förbjuda det konstgräs som de flesta fotbollsplaner i Sverige använder i dag.
Det kan innebära stora kostnader för kommunerna i Sverige och även påverka svensk fotboll enormt.
- Det skulle få oerhörda konsekvenser på kort sikt, säger Cristel Brorsson på SvFF till Sportbladet.

Enligt den tyska tidningen Welt am Sonntag vill EU förbjuda konstgräsplaner som innehålla vulkaniserat gummi så fort som 2022. Det är något som kan få stora konsekvenser i Sverige, som i dagsläget har runt 1000 konstgräsplaner enligt Sportbladet. De flesta planerna har någon form av vulkaniserat gummi som fyllnad för att göra planerna bättre.

- Det skulle få oerhörda konsekvenser på kort sikt, säger Cristel Brorsson på SvFF:s anläggningskommitté till tidningen.

Anledningen till det föreslagna förbudet är att vulkaniserat gummi räknas som mikroplatser och de kan inte brytas ner naturligt i miljön. Enligt Sportbladet uppskattar Svenska miljöinstitutet att det försvinner cirka 500 ton mikroplaster från konstgräsmattor i Sverige varje år. Tidigare under 2019 ville Europeiska kemikaliemyndigheten införa ett totalförbud mot materialet och istället enbart tillåta sådant material som naturen kan bryta ner i mattorna.

- Det beslutet måste gå i hop med möjligheten för barn att idrotta. Vi vill ju att barnen ska röra mer på sig än vad de gör i dag och då måste förutsättningarna finnas, säger Cristel Brorsson.

I allsvenskan har för tillfället tio av de sexton klubbarna konstgräs och det finns många träningsanläggningar runt om i landet som har konstgräsmattor. Enligt Brorsson kollar SvFF på möjligheter att utveckla sätt att minska spridningen av materialet i naturen. Men ett totalförbud av materialet redan 2022 kan få stora konsekvenser för Sveriges kommuner, då många konstgräsplaner i dag är kommunala.

- I dag har vi konstgräsplaner som är öppna från klockan 08.00 på morgonen till klockan 22.00 på kvällen. Plockar man bort alla de planerna vet jag inte var vi ska hitta plats för alla barn och ungdomar som spelar fotboll. I södra Sverige kanske det går, men i norr är det helt omöjligt. Det går inte, säger Brorsson.

Publicerad 2019-07-21 kl 20:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå