Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
10å

Europamästarna ännu bättre mot Sverige

Europamästare 2004 - ännu bättre 2008.
Det är det Grekland som Sverige ställs mot i EM-premiären.
-Jag tror de är lite bättre nu, men de kommer inte att kunna överraska på samma sätt som de gjorde 2004, säger "spionen" Thomas Lyth till TT.

Liksom Sverige har inte Grekland varit på hugget i träningslandskamperna före EM. Men Thomas Lyth, som följt Grekland under lång tid, är förvissad om att slagstyrkan finns där.
Mindre än tio spelare är kvar från succétruppen som vann EM-guld 2004. Men det är inte bara i spelarleden som Grekland förändrats.

-Grekland är ett mer offensivt inriktat lag nu, säger Thomas Lyth. I Portugal var det väldigt mycket fokus på försvarsspelet och kontringar, men nu finns det en tydligare idé runt det offensiva.

-Sedan är de väldigt duktiga på fasta situationer, det råder det ingen tvekan om. Men det var de ju 2004 också.

TT: Har utvecklingen gått ut över deras defensiva spel? -Lite grann kanske. Defensiven är mindre markeringsinriktad nu än den var då.

TT: Vad är utmärkande för det grekiska spelet? -De är väldigt fokuserade på att snabbt komma till avslut. De vill väldigt snabbt komma in bakom motståndarens backlinje. Jag tycker Grekland spelar en offensiv fotboll. De kan skapa en målchans från egen planhalva.
-Mycket av deras spel bygger på att deras tre forwards och deras tre innermittfältare jobbar väldigt hårt.

TT: Spelar Grekland tuffare än andra lag?
-Vissa av spelarna är fysiska. Domarna ska ju kolla extra på sådant som glidtacklingar bakifrån, och det finns med i deras spel rätt mycket. Basen i markeringsspelet är att försöka erövra bollen innan motståndaren får den. Det spelar otroligt mycket med hjärtat, men när man inte är 100 procent så kommer man in för sent.
Av hjältarna från Portugal 2004 har en sådan som mittbacken Traianos Dellas sett stabbig ut i testmatcherna och mittfältsstrategen Giorgos Karagounis har haft skadeproblem och spelat väldigt lite.

TT: Är Grekland beroende av nyckelspelare? -Det skulle jag inte vilja säga. Det är klart att Karagounis är en duktig spelare, de får framför allt in trygghet i laget. Men inte står Grekland och faller med honom.
-Jag tror Dellas har en väldigt positivt effekt på försvaret, han är lugn och passningsskicklig. Dellas är ingen speedkula, men han är som Conny Karlsson i Blåvitt. Jag såg aldrig honom bli lurad, för han spelade så klokt.

TT: Hur startar Grekland mot Sverige? -Det handlar nog om den uppställning som mötte Ungern i Budapest i slutet på maj. Minus Antzas, han var med i stället för Karagounis som saknades då.

Det skulle innebära följande startelva: Nikopolidis - Seitaridis, Dellas, Kyrgiakos, Torosidis - Katsouranis, Karagounis, Basinas - Charisteas, Gekas, Amanatidis.

Publicerad 2008-06-08 kl 13:03
Annons
Annons
Annons