Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Exakt så här går Sverige till EM i Polen och Ukraina

MALMÖ. Erik Hamrén och Co har fått ge upp kampen om att vinna grupp E.
Fast EM-chansen lever.
Vägarna är två – och här reder fotbollskanalen.se ut dem.

Väg 1
En direktplats till EM i Polen och Ukraina går till det landslag som är bästa tvåa i nio olika grupperna. Dock rensar man bort resultaten mot de sämsta lagen i de grupper som består av sex lag, vilket innebär att San Marinos matcher inte finns med när tvåan ur Sveriges grupp E ställs mot de andra tvåorna.

Följande gäller för att skilja grupptvåorna åt:

1) Poäng
2) Målskillnad
3) Gjorda mål
4) Gjorda mål på bortaplan
5) Plats på UEFA:s ranking
6) Fair Play-ranking i EM-kvalet
7) Lottdragning.

I dagsläget är ställningen följande i de olika grupperna:

Grupp A
Turkiet är tvåa och har tappat åtta poäng men skulle Azerbadzjan bli sist i gruppen så skulle turkarna bara ha tappat fem poäng. Dock ska Turkiet möta Österrike och Tyskland, men går laget rent så är man med i kampen.

Grupp B
Jämnt mellan gruppettan Ryssland, tvåan Irland och trean Slovakien som har tappat fem respektive sju och sju poäng. Ryssarna möter irländarna på tisdag och i oktober tar slovakerna emot ryssarna. Lär bli mer poängtapp och svårt att gå direkt till EM.

Grupp C
Italien har ryckt och Slovenien och Serbien gör upp om andraplatsen. Redan har de tappat 13 och tio poäng och bägge ska möta Italien och dessutom möta varandra och de kommer att ha svårt att vara med i kampen.

Grupp D
Frankrike leder med 16 poäng och Bosnien skuggar med 13 poäng och har tappat åtta poäng hittills. Trean Vitryssland har tappat tolv poäng. Tvåan och trean möts på tisdag och tvåan här kommer inte vara med i kampen.

Grupp E
Sverige har hittills tappat sex poäng och Ungern har tappat nio poäng. Lagen ska inte möta varandra och svenskarna kan vara med i kampen om man vinner resten, möjligen även om man tar sju poäng.

Grupp F
Grekland tog en viktig seger i Israel och leder gruppen efter att bara ha tappat fyra poäng. Tvåan är Kroatien som tappat fem poäng men eftersom Grekland och Kroatien möts i oktober så kommer grupptvåan minst ha tappat sju poäng. Lägg till att Kroatien ska möta Israel och grekerna ska spela mot Lettland.

Grupp G
England leder gruppen och ser ut att nå EM och grupptvåa just nu är Montenegro som förlorat sju poäng och i oktober ska man möta både England (B) och Schweiz (H). Vinner man de matcherna kan man vara med i kampen om en direktplats men man kan inte tappa mer poäng.

Grupp H
I dagsläget är Norge en av de bästa grupptvåorna i EM-kvalet efter att tappat fem poäng men på tisdag ska man till Köpenhamn och möta Danmark, som också bara tappat fem poäng. Ett Danmark som även ska möta Portugal i vad som kan bli en gruppfinal. Norge har även Cypern borta. Denna grupp kan vara största hotet mot Sverige.

Grupp I
Grupptvåan Tjeckien ordnade 2-2 mot Skottland och har då tappat åtta poäng. Dessutom ska man möta suveränen Spanien hemma i oktober och har Litauen borta. Hade behövt slå skottarna för att vara ett riktigt hot.

Väg 2

Sverige kan nå EM i Polen och Ukraina via play off om man blir tvåa i Grupp E och håller Ungern efter sig när gruppen är slutspelad men inte är bästa grupptvåa. Då får man spela play off mot någon av de andra sju grupptvåorna i november.

När man lottar play off så kommer man att seeda efter Uefa:s landslagsranking och de fyra med bästa ranking lottas mot de fyra sämre lagen. I dagsläget är Sverige 12:a i Europa och följande möjliga tvåor är före landslaget på rankingen: Grekland, Kroatien, Ryssland, Tjeckien, Portugal.

Sverige och Ungern har i dag 15 poäng var men svenskarna har tre matcher kvar och ungrarna har bara två. Blågult har kvar följande: 6/9 San Marino (B), 7/10 Finland (B) och 11/10 Holland (H). Ungerns två sista matcher är 6/9 Moldavien (B) och 11/10 Finland (H)
För Sverige handlar det om att minst ta lika många poäng som Ungern, för då blir Hamréns landslag tvåa tack vare Christian Wilhelmssons mål i Budapest. För om lagen hamnar på samma poäng gäller inbördes möten, inbördes målskillnad och bortamål och då vinner Sverige den kampen.

Publicerad 2011-09-04 kl 16:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons