Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

FEM SPANINGAR: "Sverige ska ta sig till U21-EM"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från segern mot Malta i spelaren.

Sverige är fortsatt obesegrat i U21-kvalet efter 3-0 mot Malta på tisdagskvällen. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons spaningar från matchen.

Ssewankambos funktionalitet
Bara sedan juli månad har Isak Ssewankambo använts i fyra olika positioner i klubb- och landslag: mittback, central mittfältare, vänster vingback, och höger vingback. Om en tränare vill fylla upp en defensiv position med stabila prestationer, då fungerar Ssewankambo fint.

I det här landslaget verkar han mest likna Melker Hallbergs tidigare roll på centralt mittfält. Delvis i brist på konkurrens, men trots centralt mittfält var det stora frågetecknet inför kvalet så har Ssewankambo och Anton Salétros Jönsson gjort det rätt bra hittills. Idag gjorde Ssewankambo dessutom 1-0 och assisterade till 2-0.

Strandberg visar topparna
Carlos Strandberg har under ett par U21-landskamper, flera Malmö FF-träningar, och sekvenser i allsvenskan visat upp en dominerande hög nivå. Han kan bli en spelare som de stora klubbarna lägger väldigt stora summor för att få. 

Idag var det två bra mål. Han pratade efteråt om att formen är på uppåtgående, men ska bli bättre. Då handlar det härnäst om att växla upp även i de svåra allsvenska matcherna. När når han den formen? 

Svanberg visar dipparna
En fantastisk fjolårshöst, en vår utan speltid, en rejäl uppryckning efter sommaruppehållet, och efter det tyngre igen. Svanberg är bara 18 år och spelar ofta med små marginaler, så därför kommer de väntade dipparna.  

Han fick gott om speltid i juli och augusti i MFF, men i hans två senaste MFF-starter (Trollhättan och Örebro) visade han inte mycket. De två senaste allsvenska matcherna har han inte ens fått hoppa in i, och under den här landslagssamlingen stämde det heller inte för honom trots två starter. Det lär vara en av positionerna som Roland Nilsson lär fundera på till nästa samling. 

Svag grupp
Malta hade tre raka matcher med uddamålsförluster, så det fanns stabilitet i bygget. Samtidigt gav deras spel inte mycket mer än några distansskott och några långbollar. Myles Beerman (åtta starter i skotska Rangers) maxutnyttjades inte den här kvällen. Det blev en relativt enkel svensk seger.

Resten då? Turkiet förlorade mot Cypern och tappade poäng mot Ungern. Belgien har inte närheten av samma kvalitetsnivå i U21-landslaget idag som för fem-tio år sedan, utan många av den inhemska ligans stora talanger är värvade från utlandet. Vad finns kvar? Sverige ska ta sig till U21-EM. 

En bra grupp svenska U21-spelare
Det är lätt att jämföra det här svenska U21-landslaget med det som nyligen spelade slutspel. Då har det blivit en klar kvalitetsförsämring, men det är ändå en stabil grupp. Nästan alla i truppen spelar kontinuerligt i allsvenskan och har ett par utvecklingsår kvar. Sett till 1999:ornas potential tillsammans med det Carlos Strandberg och Erdal Rakip kan ge, så kan det här bli ett lika bra landslag.

Publicerad 2017-10-10 kl 22:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons