FEM SPANINGAR: "Vann tack vare bättre fysik"

Sverige (dam)

LIEPAJA. Sverige vann mot Lettland i EM-kvalet.
Här är Fotbollskanalens Andreas Sundbergs fem spaningar från matchen.

Sverige vann tack vare bättre fysik
Lettland tog ledningen med 1-0 och backade hem med hela laget och tillät Sverige att trycka på. Hemmalaget var helt okej på att försvara sig i spelet. Men det fanns ett problem. Sverige var fysiskt överlägset så varje gång det blev hörna - och det blev det 22 gånger - så var det lika med målchans. Sverige gjorde samma sak på alla sina hörnor. Alla spelarna in till första stolpen och sedan kom en hög boll in. 1-1, 2-1 och 4-1 kom efter sådana hörnor. Lettland visste så klart om hur Sverige skulle slå sina hörnor, men var fysiskt underlägset och klarade inte av att ta få bort bollen.

Det tog en minut för Janogy att göra skillnad
Lina Hurtig och Sofia Jakobsson startade på Sveriges kanter, men hade svårt att ta sig förbi sina motståndare och hota. Så när båda körde fast så kom Madelen Janogy in i den 57:e minuten. En minut senare tog hon fint med sig bollen in i straffområdet och fixade en straff som Caroline Seger gjorde 3-1 på. Låga försvar som Lettland passar Janogy bra.

Svårt att luckra upp låga försvar
Sverige hade svårt att luckra upp Lettland, och det var inte första gången det var svårt att luckra upp ett lågt lag. Vi såg det några gånger i VM också, bland annat mot Chile. Då hette det att det inte är enkelt att luckra upp så låga lag, men mot ett gäng som Lettland som är rankat 93 i världen så vill man ändå se tendenser.

Man vill till exempel någon gång se att yttrarna Sofia Jakobsson och Lina Hurtig klarar av att slå ut sina motståndare. Men det tog stopp mot Lettland och Sveriges mål kom efter tre hörnor och en straff.

Irritation på bollarna
I första halvlek var de svenska spelarna - främst Magdalena Eriksson - och förbundskaptenerna Peter Gerhardsson och Magnus Wikman irriterade på att bollarna var för mjuka. Det verkade som att alla bollar som fanns tillgängliga var lika mjuka. Men i den andra halvleken klagade man inte mer. Kanske för att man hämtat upp underläge?

Göteborgs målskytt gjorde landslagsdebut
Rebecka Blomqvist leder den allsvenska skytteligan med elva mål på femton matcher. Mot Lettland kom hon in och det var hennes landslagsdebut. Anfallaren hann med att visa upp bra spelförståelse och några fina kombinationer.

Publicerad 2019-09-03 kl 20:16