Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fick SvFF:s bidrag för mångfaldsarbete - nu går hon hårt åt förbundet: ”Pinsamt dåliga”

Sverige

BÅSTAD. Jämställdhetsstrategen Charlotte Ovefelt fick 100 000 kronor i bidrag av SvFF.
Nu riktar hon skarp kritik mot förbundets sätt att hantera jämställdhet och normer.
- Förbundet är katastrofalt dåliga på detta, säger hon.

Foto: Bildbyrån/Privat

I oktober fick Charlotte Ovefelt, som till vardags jobbar som jämställdhetsstrateg på Stockholms läns landsting, 100 000 kronor av Svenska fotbollförbundets projekt Alla är olika - olika är bra och som rör mångfaldsarbete kring exempelvis jämställdhetsarbete, hbtq-frågor, funktionsnedsättning, utanförskap.

Efter att med sitt eget projekt Normmedveten fotboll och Normbollen har Charlotte Ovefelt nu utbildat hela Älvsjö AIK kring normer inom fotbollen, och hon har även besökt SvFF och pratat om frågor kring integration och makt. Nu riktar hon skarp kritik mot Svenska fotbollförbundet.

- Jag tycker att Alla är olika - olika är bra är en jättebra satsning men jag skulle önska att SvFF tagit tag i detta mycket tidigare. Nu lägger man bara ut sådana här saker på föreningar, men vem ska utbilda personerna på förbundet? Varför gör man inte det? Man är så rädd och bara lägger ut på gräsrotsnivå. De har inte kompetensen i SvFF och det är pinsamt. Jag tycket att förbundet är katastrofalt dåliga på detta, säger hon till Fotbollskanalen.

Annons

- Jag blev nyligen inbjuden till SvFF och det var pinsamt när jag var där. Man städar bara runt sin egen dörr. Jag känner några som jobbar där som säger det är en pina att jobba där. SvFF måste ta ett större grepp kring detta. När jag var där handlade 99 procent om bara integration, men det handlar ju inte bara om det. Jag sa då att det handlar ju om makt. ”Vad då makt”, sa förbundsfolket då.

- Då förklarade jag kort om makt och sa att de skulle ringa till föreningar och fråga föreningar och även sig själva hur satsningar ser ut på deras kontor och i styrelse. Då blev svaret att kvinnorna vill inte för att det är så mycket män. Ja men kräv då att det ska vara jämnt. Ett exempel är Norge som började kvotera in kvinnor, helt plötsligt hittade man bra kvinnor, eller i Rwandas regering där hälften av ministerposter ska vara kvinnor. Tänk om SvFF sa så, att hälften ska vara kvinnor hos oss, jag lovar att det hade kommit fram väldigt bra kvinnor då, men nu säger SvFF: ”vem vill vara med hos oss?”

Annons

Vad ville SvFF prata med dig om angående integration?
- Hur man ska få in fler flickor från olika kulturer, undrar man. Saker på basic nivå. Men gå till skolorna. Det blir fokus på att få in flickor i fotbollen, men det är kanske inte där man ska lägga fokus. Prata om makt. Men i stället fokuserar man på integration, det var det enda förbundet pratade om när jag var där.

- Sedan var det om löner, hur de ska agera inom fotbollen. Jag får en känsla av att man vill vara unika inom fotbollen. Man gör sig själv unik men fotbollen är ju också en del av samhället. Jag får känslan att de inte ska följa lag utan undrar: ”vad ska vi ha för policy inom fotbollen?”

- Vi diskuterade även att ta i hand. En manlig domare vill inte ta i hand med kvinnliga spelare. Då sa jag: "hur är religionslagen?” Då svarade förbundsfolket att det är ointressant.

Annons

- Ointressant? Men vad säger lagen, får man diskriminera kvinnor?

- Nej, kom svaret. Men nu tyckte ju SvFF att man var duktiga att man skulle få alla domare att ta i hand med kvinnliga spelare. Men det är ju inte duktigt. Det är ju inget unikt. Det är ju inget normtänkande utan att gå tillbaka. Nu är vi så bra, tyckte förbundet. Det känns som att man vill skapa sina egna policys, man vill leva sitt eget liv. Fotbollsrörelsen är verkligen way back och det är otroligt.

När Svenska fotbollförbundet för tre år sedan startade projektet Alla är olika - olika är bra sa generalsekreteraren Håkan Sjöstrand att förhoppningen var att få fler kvinnor till fotbollen.

- Fotbollen gör samhällsnytta, men vi behöver fler spelare, helst som spelar längre, välkomna fler tjejer, motverka all form av kränkningar och värna fair play. Vi behöver fler kvinnliga ledare och ambitionen är att öka antalet kvinnliga ledare, sa Sjöstrand då.

Annons

När herrlandslaget nu VM-laddar i Båstad har man med sig 19 ledare - en är kvinna och två män har utländsk bakgrund (England och USA).

I damlandslaget under Peter Gerhardsson, som i nästa vecka VM-kvalar mot Kroatien är det tretton män och sex kvinnor i den ledarstab som är listad på SvFF:s hemsida, och två med utländsk bakgrund:

- SvFF säger säkert att det är en slump att det ser ut så och att man har de bästa ledarna, men det kan man ju inte veta, säger Charlotte Ovefelt..

Via en anonym enkät med spelare från samtliga allsvenska klubbar på damsidan 2017 fick Fotbollskanalen i februari en inblick i hur det är att verka i fotbollsmiljön på elitnivå som kvinna i Sverige i dag. Mer än en tredjedel av de svarande uppgav att de utsatts för sexuella trakasserier eller kränkningar i egenskap av fotbollsspelare eller i ett sammanhang där de representerat sin klubb/sitt landslag. Vidare uppgav över 30 procent att de utsatts för den typen av trakasseri av någon person inom den förening som spelaren tillhörde vid tillfället. Charlotte Ovefelt menar att SvFF måste ta ett större ansvar.

Annons

- Det är skrämmande. Fotbollen har inga riktlinjer för att hantera det. Vi tar upp detta i Normbollen men ingen vet vart man ska vända sig om det händer något. Ingen vet vart man vänder sig eller vad man ska göra. Var går gränsen undrar folk. Herregud. Jag tror inte ens att fotbollen vet om att det finns lag om man bara upplever något sådant här så kan man göra en anmälan, säger Ovefelt.

I enkäten som Fotbollskanalen gjorde var det vanligaste sättet för utsatta verbala trakasserier, som uttryckts både på spelarnas arenor samt i andra sammanhang. En hel del spelare hade utsatts för fysiska närmanden, och förövarna hade trakasserat även spelare skriftligt antingen i sociala medier, via brev eller mejl - hur ser du på det?

- Jag delar den bilden. Precis så ser det ut. Inom fotbollen blir uttryck som hora normaliserat. Men det ligger i upplevelsen för utsatta. Om den upplever det så då är det så, och det måste man prata om, säger hon.

Annons

I enkäten kom det också fram att rena sexuella övergrepp förekommer. Bland annat svarade 7,5 procent att de utsatts för ett sexuellt övergrepp av en person inom den förening som de representerade vid tidpunkten för händelsen - hur ser du på det?

- Det låter helt sjukt. 99,9 procent av sexuella trakasserier är av män mot kvinnor. Eftersom män är i ledande positioner ser det ut så inom fotbollsvärden. Männen sitter på makten.

Vad kan fotbollen göra?
- Det måste först komma från förbundet. De måste ha tydliga riktlinjer. Ett, vart vänder jag mig? Är det till min tränare, eller om jag inte vill det vart vänder jag mig då? Förbundet måste ha riktlinjer. Något att titta på och förhålla sig till. Den planen måste vara lika tydlig som till exempel en plan för akademiverksamheten. Har man ingen plan har man inget att förhålla sig till. Man måste ha något att förhålla sig till, säger hon.

Annons
Publicerad 2018-06-01 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto