Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
28v

Fifa dopingtestade svenska VM-truppen: ”Inte haft en enda kontroll i Frankrike”

Foto: Bildbyrån

BÅSTAD. Den svenska VM-truppen fick sin lediga eftermiddag rubbad.
Av en dopingkontroll.
- Jag har faktiskt inte haft en dopingkontroll i Frankrike sedan jag kom dit. Det är jag lite chockad över, säger Kalle Johnson till Fotbollskanalen.

Efter den svenska träningen i Båstad under tisdagen slog Fifa till med utsända dopingtestare. Den svenska VM-truppen fick både lämna kissprov och blodprov.

Vilket tog en hel del av den lediga eftermiddagen.

- Jag blev lite irriterad. Jag har haft det typ fem gånger denna säsongen, men det är bara att göra det. Tror att alla som är med i VM måste göra det, så det var bara att köra på, säger Martin Olsson.

Hur ofta testas du i vardagen?
- Det händer ganska ofta hos oss, de kommer till träningsanläggningen.

Har ni rapporteringsskyldighet så de vet var ni är?
- Ja, det har vi, men de brukar tajma in det när alla är på klubben och tränar.

Få dopningsfall inom fotbollen - vad beror det på?
- De jag känner tänker på vad de tar. Av alla mina produkter så ger jag det till min läkare som kollar igenom det innan jag tar det så det är lugnt.

Marcus Berg försöker också ha koll:

- Man får alltid av doktorn och sedan är det upp till en själv, men vem ska man lita på om man inte kan lita på en doktor som ska ha koll? Så det är väl framför allt att man alltid dubbelkollar allt med doktorn, säger anfallaren.

- Doping varit i ropet det senaste, speciellt i Ryssland som anklagats för att köra systematisk doping - hur ser du på att åka dit? Just när man pratar om doping är det för jävligt att vissa försöker med det. Det ska inte hända. Sedan är det bra att man oftast alltid sätter dit dem. Sedan kan man diskutera avstängningar hur långt det ska vara. Det har väl hänt att folk har fått i sig saker som inte har varit meningen också, det är kanske svårt att granska, men om det är systematisk doping och sådant som man vill göra med mening, då tycker jag inte att man ska få idrotta på en sådan här nivå.

Är det rätt att ha ett VM i Ryssland av det skälet?
- Ja, jag tycker att man har bra koll och kollar upp, och jag vet att även i ligor har man full koll. Jag tror att kollen är bra på vad som har hänt och vad som kommer att hända.

Albin Ekdal tog det med ro:

- Inga konstigheter, det är sånt som händer. Man vet aldrig när de kan dyka upp. Lite otur att de kom när alla ville sticka i väg på äventyr. Jag hävde i mig fem, sex flaskor vatten direkt så kisset gick fort, sedan var man tvungen att vänta på blodprov.

Hur ofta testas du i vardagen?
- Svårt att säga, ett par gånger eller nån gång per kvartal.

Har ni rapporteringsskyldighet - likt andra idrottare - så de vet var ni är?

- I samband med mästerskap har vi det, men inte i samband med klubblaget.

Målvakten Karl-Johan Johnsson fick lägga många timmar på dopingkollen:

- Det var lite segt, hade planerat in lite grejer. Jag skulle träffa familjen och fick köra en snabbis under den tid jag fick över. Det är inte så mycket att göra. Jag var nästsist därifrån. Man skulle inte ha gjort något på två timmar efter träningen och vi hade kört gym så klockan blev fyra, halv fem.

Tror du doping är mer utbrett inom fotboll än vad vi tror?
- Känns inte som om det är många fall inom fotbollen. Inte vad jag hört i varje fall. Jag har faktiskt inte haft en dopingkontroll i Frankrike sedan jag kom dit. Det är jag lite chockad över.

Kanske därför det inte är några fall?
- I alla fall i Frankrike, men vet inte hur det är i andra fall. Marcus Rohdén sa att det var efter varje match i serie A, då var det minst två i laget som skulle göra dopningstest. Det är väl olika från land till land. I Danmark och U21-landslaget har jag blivit testad några gånger, kommer inte ihåg hur det var i Holland.

Publicerad 2018-05-29 kl 20:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons