POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)
3v

Flera blågula landskamper ser ut att skjutas upp: "Utesluter inget"

Foto: Bildbyrån

Fifa vill att alla landskamper i mars och april ska skjutas upp.
Därmed ser herrlandslagets möten med Ryssland och Cypern, samt damlandslagets EM-kvalmatch mot Ungern, ut att ställas in/flyttas fram.
- Finns ingen anledning att börja jobba emot varandra, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Under fredagskvällen gick det internationella fotbollsförbundet Fifa ut med sin syn på vårens landskamper runt om i världen. Fifa vill att alla matcher i mars och april skjuts upp och organisationen meddelar att klubbarna inte kommer att vara skyldiga att släppa spelare till samlingarna under de här månaderna, vilket de fram till nu varit.

Ståndpunkten från Fifa gör att Sveriges herrlandslags träningsmatcher mot Ryssland (28 mars) och Cypern (31 mars), och Sveriges damlandslags EM-kvalmatch mot Ungern (14 april) ser ut att flyttas fram.

- Informationen är helt ny. Men i läget vi befinner oss nu, som präglas av en väldigt stor osäkerhet, så kan vi inte utesluta något. Vi för en dialog med de här nationerna (som Sverige ska spela mot) eftersom det är en rekommendation. Samtidigt har vi ett Uefa-möte på tisdag där vi också vet att de här frågorna kommer diskuteras, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

- Vi vet inte hur länge det här (coronavirusets spridning) kommer fortsätta och konsekvenserna är jättesvåra att överblicka. Men vi är naturligtvis beredda att vidta de åtgärder som behövs.

Men det finns inget beslut om att matcherna inte ska spelas som planerat?
- Nej. Informationen kom ju sent i går kväll. Den kräver att vi har en dialog med de nationer som vi planerar att spela mot. Men om läget innebär att vi behöver ställa in matcherna, då kommer vi göra det. Vi måste vara beredda på att hantera det här på ett så ansvarsfullt sätt vi kan.

Har du någon uppfattning om hur klubbarna känner för att släppa spelare till landslaget i det här läget, att spelare ska flyga kors och tvärs över världen?
- Alla myndigheter vill ju att man ska minimera riskerna (för smittspridningen) och att minimera resandet är ju en viktig åtgärd. Men det finns flera olika skäl att verkligen att se över det här.

När tror du att ni kan ha rett ut frågan eller kommit fram till något beslut? Väntar ni ut Uefa-mötet på tisdag?
- Jag tror att det är viktigt att vi avvaktar Uefa-mötet. Men det innebär inte att vi inte jobbar med frågan. Vi har möten varje dag. Det som gällde i går gäller ofta inte i dag, så som situationen är nu. Det fattas nya beslut och det kommer ny information. Det måste vi försöka hantera på bästa sätt.

Jag förstår att ni kan göra det, men går det för er att sätta er emot en rekommendation från Fifa?
- Det finns ingen anledning att börja jobba emot varandra. Inte på något sätt. Det gäller att hantera det hela så strukturerat som möjligt, säger Sjöstrand.

Publicerad 2020-03-14 kl 10:23
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto