Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Flera landslagsspelare i futsal dömda för brott - SvFF bekräftar: "Något vi känner till"

Flera spelare i futsal har varit dömda för olika brott i nära anslutning till att de har representerat landslaget.
Nu öppnar SvFF upp för att spelare måste visa upp sitt belastningsregister.
-  Jag har väckt en fråga på förbundet om hur vi i framtiden ska ställa oss till spelare som representerar oss, beroende på vad man har för bakgrund, säger säkerhetschef Martin Fredman.

Landslaget i futsal har stängt av två spelare som är misstänkta för matchfixningsrelaterad brottslighet. Nu kan Fotbollskanalen berätta att det finns flera landslagsspelare i futsal som har varit dömda för olika brott i nära anslutning till att de har representerat Sverige.

- Det är något som vi känner till. Därför har jag väckt en fråga på förbundet om hur vi i framtiden ska ställa oss till spelare som representerar oss, beroende på vad man har för bakgrund, säger SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman till Fotbollskanalen, och fortsätter:

- Det kan kanske vara att spelarna får visa upp utdrag ur belastningsregistret för att se om det finns saker där. Det här är ett arbete som pågår. Sedan tycker jag också att klubbarna borde ha koll på sådant här.

ANNONS

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger att han förväntar sig att landslagsspelare uppträder på korrekt sätt.

- Som landslagsspelare är man en ambassadör för svensk fotboll i alla sammanhang och om en spelare har brutit mot värdegrund eller annat som skadar svensk fotboll då är det inte lämpligt att den deltar i landslag och representerar Sverige, säger Sjöstrand och fortsätter:

- Det här regleras i våra avtal, där har vi formuleringar om att man ska uppträda på rätt sätt och följa värdegrunderna som vi står för.

Hur ser du på att flera landslagsspelare i futsal har varit dömda för olika brott?
- Det är naturligtvis saker som vi får se över och titta på om det finns något vi behöver och kan göra mer kring det? Sedan måste man alltid se på vad det är för typ av misstanke eller om man är dömd för något brott, att man alltid tittar på fall till fall. Exempelvis om vi tar de här futsalspelarna som inte var dömda utan misstänkta för matchfixning. En sådan misstanke gör att man inte är lämplig att representera Sverige.

ANNONS

- I de här fallen med futsallandslagsspelare är vi inte en formell arbetsgivare. Arbetsgivaren är klubben som också behöver göra någon bedömning och hantera det utifrån sin värdegrund. Sedan kan man rent övergripande se att fotboll och idrott kan vara vägen ur en kriminalitet. Men det är mer en generell betraktelse.

2011 dömde tingsrätten Alexander Gerndt för misshandel och då gav Svenska Fotbollförbundet klartecken till spel, med argumentet att Gerndt inte var frihetsberövad. Efter de kraftiga reaktioner som följde tog styrelsen ett nytt beslut – nu var Gerndt inte tillgänglig för landslaget.

Därefter kom ytterligare en vändning några månader senare, ett par veckor innan EM-truppen skulle presenteras. Då meddelade förbundet att Gerndt återigen var tillgänglig för landslaget.

ANNONS

Det dröjde till i augusti innan dåvarande förbundskaptenen Erik Hamrén tog ut Alexander Gerndt, som efter några dagar tackade nej på grund av skada (men spelade 90 minuter både helgen före och helgen efter landskampen mot Brasilien).

Publicerad 2020-02-27 kl 11:00
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto