Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Förbundet om Albornoz: "Vi har gjort vad vi kunnat"

Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson och Erik Hamrén.

Miiko Albornoz väljer Chiles landslag. Enligt Karl-Erik Nilsson gjorde SvFF allt i sin makt för att få honom att spela för Sverige.

- Det har givetvis funnits en dialog, säger förbundsordföranden.

Det var på fredagen som MFF-försvararen meddelade sitt beslut. Istället för att åka med Blågult på januariturné i Abu Dhabi har han tackat ja till att representera Chiles landslag under sin karriär och skälen till det är flera. Dels känner Albornoz starka känslomässiga band till den sydamerikanska nationen, varifrån hans släkt härstammar, men mycket handlar också om hans relation till medier och supportrar här hemma.

Bakgrunden är att 23-åringen tidigare dömts för sexuellt utnyttjande av barn, vilket skapat en debatt där vissa ansett att han inte borde få representera Sverige.

– Det är klart att det spelade in. Det kommer alltid att förfölja mig och skrivas om varenda gång jag eventuellt blir uttagen i det svenska landslaget. I medias ögon är det svårt att få en andra chans, säger Albornoz till svenskfotboll.se.

När fotbollskanalen.se kontaktar svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson beklagar han Albornoz vägval, men understryker att varje individ själv äger beslutanderätten kring sin egen framtid.

- Det här är rakt igenom Miikos beslut och det får vi givetvis respektera. Nu önskar vi honom lycka till med sin och Chiles kommande satsning, säger Nilsson.

Han anser att SvFF agerat på ett korrekt sätt såväl före som under och efter rättsprocessen kring Albornoz. Enligt Karl-Erik Nilsson gjorde man vad man kunde för att göra det möjligt för honom att välja Sverige.

- Vi har följt vår vanliga princip: Att analysera åtalet, domen och efterspelet på ett så bra sätt som möjligt. Vi har tittat på det arbete som Miiko och MFF lagt ned och kommit fram till från förbundsstyrelsens sida att han ska vara uttagningsbar för oss. Sedan har förbundskaptenen tittat på de sportsliga meriterna och tagit ut honom.

Kunde ni ha skött någonting annorlunda?

- Nej, vi kan inte agera på annat sätt än det vi gjorde. Sedan har ju spelare med dubbelt medborgarskap möjlighet att själva bestämma sig för vilket land de vill representera, och det är det som hänt nu.

Albornoz själv säger att rättsprocessen hade "förföljt" honom för alltid om han valt Sverige. Hur ser du på det?

- Det är Miikos upplevelse och uppfattning, och det kan man inte ta ifrån honom. Han har lagt in den känslan i det pussel han lagt och det får man respektera.

För inte så länge sedan valde även Loret Sadiku bort Sveriges landslag, hur allvarligt är det för återväxten om den här trenden fortsätter?

- Det här är inga ovanliga saker, utan de förekommer inom fotbollen. Det finns ju exempel på när det varit tvärtom också.

Kan ni göra något extra för att övertyga spelare om att välja Sverige?

- Det förs givetvis en dialog med spelarna, och särskilt de som kommit upp i en ålder där de lämnar U21-landslaget. Jag är övertygad om att de bitarna redan finns i vår verksamhet. Även i framtiden kommer vi att ha slagkraftiga landslag, även om det blir enstaka fall av det här slaget.

Publicerad 2014-01-11 kl 18:32
Annons
Annons
Annons