Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Förbundet om dömda spelare: "Ska kunna förlåta och ta med folk i gemenskapen igen"

Sverige

Brottsdömda spelare förtjänar ofta en andra chans, enligt SvFF. Generella riktlinjer saknas, men Karl-Erik Nilsson ser inget hinder för Alexander Gerndt.

- Man ska kunna förlåta och ta med folk i gemenskapen igen, säger han.

Foto: Bildbyrån

På tisdagsmorgonen meddelade Erik Hamrén via fotbollförbundets officiella hemsida att anfallaren Johan Elmander blivit skadad och att man därför, som en säkerhetsåtgärd, valt att blixtinkalla Alexander Gerndt. Young Boys-spelaren har under en period gjort sig indisponibel i landslaget och senast i mars tackade han nej till att delta.

Orsaken var alla negativa reaktioner som följde på att Alexander Gerndt fälldes för misshandel av normalgraden, efter att ha tagit strypgrepp på sin förra hustru. Svea Hovrätt lindrade tingsrättens dom till ett villkorligt straff med 60 dagsböter á 1000 kronor.

Händelsen väckte debatt inom fotbollskretsar, där många efterlyste ett tydligt förhållningssätt från SvFF kring vad som ska gälla för landslagsspel om någon misstänks för brott eller döms i domstol. Svaret från Karl-Erik Nilsson blev att förbundsstyrelsen inte fastslagit några generella riktlinjer, utan att man hellre tar ställning till varje specifik händelse för sig.

Annons

Det står förbundsordföranden fast vid när fotbollskanalen.se ber om en kommentar angående Gerndts återkomst. Med hänvisning till kvällens landskamp mot Tyskland avböjer han att ställa upp för en längre intervju.

"Klarar det inte förrän möjligen mellan 17-17.30. Matchdagar är helt fullbokade med olika aktiviteter som måste prioriteras. Utgår ifrån din förståelse. Har för övrigt kommenterat denna fråga många gånger och det finns inget nytt att tillföra", skriver Nilsson i ett sms.

I slutet av förra veckan hade fotbollskanalen.se kontakt med honom i ett annat ärende av liknande art, apropå att Erik Hamrén ringt Miiko Albornoz. Även då kretsade frågeställningarna kring MFF-backens framtid som eventuell landslagsspelare, trots att han dömts till villkorlig dom utan skadestånd för sexuellt utnyttjande av barn.

Annons

Vid det tillfället förklarade Karl-Erik Nilsson varför det enligt honom inte finns ett behov av enhetliga regler från SvFF:s sida.

- Nej, vi har ju valt det här förhållningssättet. Det här är ju så oerhört få fall, ett par stycken sammanlagt under de senaste åren. Och vi har ju som princip att behandla varje enskilt fall för sig, sade Nilsson då.

Vissa anser att när man avtjänat sitt straff är brottet sonat. Men andra tycker att landslagsspel är ett förtroendeuppdrag och inte någon rättighet. Vad tänker du kring det?

- Jo, men absolut. Vi har försökt att ta hänsyn till exakt dessa båda perspektiv i de fall vi hanterat. Vi ska å ena sidan reflektera över den fantastiska ynnest det faktiskt är att få representera ett landslag, men vi ska också reflektera över när och om det kan betraktas som att en person har avtjänat sitt straff. Det är den vågskålen som vi ständigt har att balansera de här frågorna kring. Och i dagsläget finns ingen spelare som är förhindrad att tas ut.

Annons

Vi pratade med Carina Ohlsson, som är ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourer. Hon anser att SvFF bagatelliserar frågor med koppling till mäns våld mot kvinnor, eftersom det inte tillsätts resurser till förebyggande åtgärder eller informationsspridning. Vad säger du om det?

- Man kan alltid göra mer. Vår huvudsakliga verksamhet är ju att fostra ungdomar och göra dem till duktiga fotbollsspelare, men givetvis också ansvarskännande samhällsmedborgare. Det finns oerhört många ungdomar som passerar genom idrotten, och försvinnande få av dem gör ett snedsteg. När och om det inträffar tycker vi också att man ska kunna förlåta och ta med dem i gemenskapen igen. Men det finns alltid möjlighet att göra mer, det råder ingen tvekan om det.

Skulle det inte ha ett signalvärde att ha ett tydligt styrdokument där man sade att "det här gäller och det här gäller" om någon döms för brott av det här slaget?

Annons

- Den frågan dyker alltid upp i de här sammanhangen, men som sagt: Under modern tid är det två fall vi haft att hantera. Vi tycker att man har ett tydligt regelverk om man i varje enskilt fall hanterar frågorna utifrån det enskilda fallets förutsättningar. Vi tycker från förbundsstyrelsens sida att vi kan klara oss med den typen av normverk.

Publicerad 2013-10-15 kl 13:08
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto