POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)
47v

Förbundets mångmiljonvinst efter VM-succén: 109 miljoner

Foto: Bildbyrån

Under 2017 gick Svenska Fotbollförbundet back 21 miljoner kronor.
Succén i VM gav stora pengar.
Förbundet redovisar ett ekonomiskt överskott på 109 miljoner.

Under lördagen höll Svenska Fotbollförbundet sitt årsmöte och då gick man även igenom verksamhetsberättelsen. Där framkom att förbundet redovisar ett ekonomiskt överskott på 109 miljoner kronor för 2018 och förlusten för Friends Arena stannade vid sju miljoner.

Det efter en rad tunga ekonomiska år, främst beroende på förlusterna för Friends Arena. Exempelvis backade SvFF totalt över 100 miljoner kronor under de fyra år som föregick VM i Ryssland.

I verksamhetsberättelsen går det att utläsa att man totalt fick 167 miljoner kronor av Fifa för VM-deltagandet i Ryssland. Kostnaderna för förbundet var naturligtvis också högre, jämfört med 2017 så ökade kostnaderna totalt med 123 miljoner under 2018. Bland annat ökade resekostnader för 40 miljoner kronor. Man skriver att VM-kostnaderna var budgeterade till 65 miljoner kronor men att det slutade på 111 miljoner kronor.

Däremot går det inte att utläsa vilka eventuella VM-bonusar som utgått till spelarna utan den ersättningen är lagd i en post som kallas övriga anställda inklusive arvoderade och spelare som är på 76 miljoner kronor för 2018. Jämfört med 2017 så var posten då på 47 miljoner kronor så differensen är 29 miljoner kronor men även 2017 utgick bonus till spelarna för att man tog sig till VM.

Som vanligt sparar förbundet en del av mästerskapsöverskottet för framtida satsningar. Så sker även efter VM i Ryssland och 80 miljoner sätts i utvecklingsfonder för framtida projekt och satsningar.

I verksamhetsberättelsen framkommer inte om man mottagit de dryga 30 miljoner man fick för att man vann sin grupp i Nations League. Däremot framgår det att publikfiaskot kring Nations League slutade med en smäll på 13 miljoner kronor jämfört med budget. Intäkterna blev bara 13 miljonerna mot budgeterade 26 miljoner kronor.

Under årsmötet så framkom att valberedningen nu fått ansvaret för ersättningar till ledamöterna i förbundsstyrelsen och att det ska diskuteras principer för vad som ska gälla under årsmötet 2020.

Publicerad 2019-03-30 kl 13:44
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå