Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Förbundstopparna fördömer trakasserierna: "Helt oacceptabelt"

Gunilla Axén, tidigare utvecklingschef på SvFF, uppger att hon fått penisbilder av landslagsspelare 2004-05 - men att det blev nertystat.
- Det är händelser som är helt oacceptabla, säger dåvarande generalsekreteraren Sune Hellströmer.
- Jag har aldrig hört talas om detta, säger Lars-Åke Lagrell, SvFF-bas vid den tiden, till Fotbollskanalen.

Det var under lördagskvällen som Aftonbladet avslöjade att tidigare utvecklingschefen på Svenske Fotbollsförbundet, Gunilla Axén, blivit sexuellt trakasserad på jobbet. Bland att ska hon under mitten på 00-talet ha fått motta penisbilder från tre spelare och även ha blivit tafsad på under middagar.

- Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, berättar hon för tidningen.

Till Expressen säger även Axén att hon rapporterade om händelserna till dåvarande generalsekreteraren Sune Hellströmer. Något Hellströmer själv bestämt förnekar för Fotbollskanalen.

ANNONS

- Jag har över huvud taget aldrig hört talas om det här tidigare. Jag kan bara säga att det inte stämmer över huvud taget. Än mindre att det skulle ha rapporterats någonting givetvis. Då hade jag självklart tagit tag i det. Det är händelser som är helt oacceptabla. Det hade vi givetvis tagit i direkt, så hon har aldrig över huvud taget rapporterat eller nämnt det för mig. Jag har inte hört något rykte eller något sådant heller utan det här är första gången jag hört talas om detta.

Gunilla Axén ska ha berättat för händelserna för säkerhetschefen Anders Sigurdsson först 2010. Alltså några år efter att händelserna ägde rum.

- Om det här har hänt är det naturligtvis oerhört beklagligt att det inte tagits upp vid den tidpunkten det då hände. Sådant här ska tas tag i direkt och det hade vi absolut gjort om vi fått veta det då. Det hade inte funnits någon som helst anledning att avvakta, lägga åt sidan eller tysta ner som jag läst om.

Axén säger i intervjun att det funnits en tystnadskultur på förbundet. Det känner Sune Hellströmer igen sig i.

ANNONS

- Jag förstår inte varför Gunilla i det här fallet inte tog upp det direkt, för att jag tycker att vi hade även då och har fortfarande inte på något sätt en kultur där den typen av saker sopas under mattan eller tystas ner eller liknande. Då hade vi tagit upp det direkt för det får naturligtvis inte förekomma.

Fotbollskanalen har sökt dåvarande förbundskaptenen Lars Lagerbäck för en kommentar utan framgång. Enligt Hellströmer är detta dock händelser som både han och kollegan Tommy Söderberg aldrig hade accepterat.

- Tommy med sin mycket humanistiska läggning hade ju aldrig accepterat att någonting sådant här förekommit i hans lag. Inte Lars Lagerbäck heller som var hans parhäst under den tiden.

Även för den tidigare ordföranden på förbundet, Lars-Åke Lagrell, är detta helt nya uppgifter.

- Jag hade aldrig hört talas om detta. Eftersom inga spelare är namngivna och de här andra ledarna som skulle ha drabbats är heller inte namngivna och det har gått 15 år sedan. Jag har aldrig hört talas om detta, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Enligt Axén ska Lagrell bland annat ha bett henne att inte använda kjol för att "fresta männen" och att hon skulle vara försiktigt. Enligt Lagrell har hon dock aldrig tagit upp några problem med honom.

- Det här har hon aldrig talat med mig om. Däremot så är det klart att vi möttes ibland i korridorerna på förbundet och har växlat några ord med henne men att ha talat om några problem med henne. Det har jag inte gjort. Dessutom är det inte så konstigt eftersom mellan henne och mig fanns det både Mikael Santoft och Lasse Richt. Det är närmast till dem hon skulle ha fört fram det och skulle jag ha blivit inkopplad så skulle det ha varit via någon av dem och det har inte skett.

Dåvarande press- och kommunikationschefen Jonas Nystedt är fåordig när Fotbollskanalen når honom, men även för Nystedt är trakasserierna helt nya uppgifter.

- Jag har inte tid att prata då jag är på semester, men jag har inte hört talas om det här heller.

Förtydligande: Aftonbladet gick under söndagskvällen ut med att det inte rörde sig om spelare som då var aktiva i landslaget 2004-2005. Det ska i stället ha rört sig om spelare som då slutat i landslaget.

ANNONS
Publicerad 2017-10-22 kl 16:53
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto