POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
BUNDESLIGA

Forsberg om sina hundra halsdukar - och Giffarnas nya kris: "Man blir förbannad"

4:38

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Emil Forsberg i spelaren ovan.

STOCKHOLM. Sundsvall har det tungt ekonomiskt - igen.
Emil Forsberg har stödköpt halsdukar för 60 000, men är besviken att klubben hamnat i samma sits på nytt.
- När det blir så här blir man förbannad, säger han.

Emil Forsbergs moderklubb Gif Sundsvall har åter hamnat i ekonomiskt trångmål. För ett par veckor sedan gick klubben ut med att man räknar med att göra en förlust på 7,4 miljoner kronor för 2019 - och då är det värt att ha med att man i den siffran räknat in spelarförsäljningar för fem miljoner.

Det är inte första gången klubben har bekymmer med en skral kassa. Hösten 2017 beskrevs situationen som "akut" och den gången räddades man av ett tiotal större långivare som totalt gick in med runt fem miljoner kronor. Sista raden i årsredovisningen landade dock trots det på minus nästan sju miljoner. 

2018 vände dock trenden och det var ett starkare ekonomiskt år. Inför 2019 gick klubben därför in med ett eget kapital på 90 000 kronor.

Men i mitten av maj i år var det alltså dags att förklara krisläge på nytt. 

Efter de senaste krisrubrikerna valde Emil Forsberg att försöka hjälpa till. Han köpte då hundra halsdukar av klubben, till ett värde av 60 000 kronor. 

- Det var impulsivt. Nu är man ändå ganska van vid att det blir någon slags presskonferens och att det ser dåligt ut. Nu får man försöka dra sitt strå till stacken och göra någonting och försöka få med sig de andra också som kan bidra och hjälpa till för det ser ju inte jätteljust ut för dem, säger Forsberg, som ännu inte hämtat ut halsdukarna på kansliet.

Forsberg är irriterad över att klubben gång på gång hamnar i samma situation.

- Det är klart att det inte är bra. Det ska inte hända. Man får väl göra en riktig rensning på så sätt att man får se igenom vad som gått fel och vad som blir fel år efter år - att man går så pass mycket back att man varje år måste göra det här. Jag förstår att det inte är lätt att driva en fotbollsförening men man måste förstå sin plats i näringskedjan när det kommer till spelare och kontrakt och hur man ska sälja vidare eller inte sälja vidare. Jag hoppas att de löser det, verkligen, och att de har en diskussion i styrelsen och verkligen lägger korten på bordet och framför allt får en framtidsplanering där det håller i längden och inte att man greppar efter halmstrån.

Forsberg förklarar att banden till Giffarna är starka.

- Jag har ju växt upp med Giffarna och min far spelade där länge. Man känner ju för klubben och de som arbetar där. Man blir som en slags… son till föreningen, en son som vill bry sig men samtidigt blir förbannad när det inte går rätt till. När det blir så här så blir man förbannad och man förstår inte riktigt vad det är som pågår. Nu hoppas jag att de löser det, det är det enda jag har i tankarna. Jag får väl åka dit och rycka dem lite i öronen…

Senaste gången det var ekonomisk kris i Sundsvall öppnade den dåvarande ordföranden Johan Nikula för att kunna använda pengar från en eventuell försäljning av Emil Forsberg för att få ett lån på fem miljoner. Forsberg-pengarna skulle fungera som säkerhet för en eventuell långivare. 

- Vi vill låna fem miljoner kronor, med två procents ränta, och hoppas att sponsorerna vill hjälpa oss. Planen är att betala tillbaka när – och om – vi får pengar för Emil Forsberg, sa Johan Nikula till Sundsvalls Tidning då.

Sundsvall informerade dock inte Forsberg själv (och Forsberg spelar som bekant kvar i Leipzig), som inte blev speciellt nöjd med det uttalandet. Nu har Blågult-stjärnan dock strukit ett streck över det.

- Jag har pratat med honom om det där och för mig är det förbi. Det är klart att det hade gynnat dem otroligt om jag hade blivit såld, de har fått in en hel del pengar då. Så vi får se, förhoppningsvis klarar de sig.

Publicerad 2019-06-03 kl 06:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto