Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Forsberg tackar Malmö FF: ”Gjorde mig skitbra mentalt”

GELENDZJIK. Emil Forsberg hoppas nå en av de största klubbarna i världen efter VM.
Och han tackar Malmö FF för utvecklingen.
- Jag skulle vilja säga att jag lärde mig hela paketet kring den mentala aspekten i fotboll där, säger han till Fotbollskanalen.

När Sverige inleder VM på måndag mot Sydkorea kommer mycket fokus riktas på Emil Forsberg. Sundsvalls-grabben som via Malmö FF tog sig till Bundesliga och landslaget känner sig redo att axla det offensiva ansvaret.

Och är redo att göra ”sin grej”.

- Klart det är kul att höra att folk gillar en och att man är en bra spelare, men den spelstilen jag har gör att jag måste göra grejer. Det är den pressen jag sätter på mig själv, gör jag inte grejer är jag inte nöjd, säger Forsberg omgiven av några journalister inför avfärden till Ryssland.

- Gör jag inte det jag är bra på då är det för dåligt. Måste göra det jag är bra.  Succé handlar om att göra som jag gjort fram till nu, men att vara ännu farligare.

ANNONS

Hur går du in i VM med pressen på dig?
- Mentalt tänker jag bara att det ska bli skitkul. Har erfarenheter från EM och då var jag en av nyckelspelarna och skulle vara farlig framåt. Jag har inga problem alls att det är en press.

Annars var det i november 2015 som Emil Forsberg visade sitt kunnande i landslaget på allvar. Då var han en av de tongivande spelarna när Sverige slog ut Danmark i EM-playoff. 

Till det påföljande EM-slutspelet 2016 var förväntningarna höga, men det blev ingen succé för Forsberg när Sverige bara tog en poäng och ett irländskt självmål var enda målet.

- Jag vet inte heller vad som hände, jag har tänkt ganska mycket på det efteråt. Kanske tänkte jag för mycket och kanske satte jag för stor press på att allt jag gör måste vara bra, att allt jag gör i matchen måste vara bra. Ungefär det. Sedan var det den här berömda första matchen. Vi lade för mycket press på den, den, den och att det låste sig för oss, säger Forsberg.

ANNONS

I paus i EM-premiären mot Irland var det ilsket i det svenska omklädningsrummet.

- Det var inte vänligt. Det är bra. Högt i tak. Det har vi haft under hela den här samlingen. Vi har skrikit på varandra. Man vet vilken kvalitet som finns i gruppen och när man inte får ut den har man rätt att kräva att man ska få ut den. Då måste man få säga till varandra vad som är bra och vad som är dåligt och vad man kan göra. Annars kommer man inte framåt.

Vet du hur du ska undvika något liknande i VM?
- Det tror jag, jag har erfarenheterna från det, att veta vad jag ska göra och varför det blev som det blev. Jag har lärt mig ett och annat och det har gjort mig bättre. 

Vad har du lärt dig?
- Erfarenheter, som till exempel med media och om att läsa media, men det kan vara allt möjligt. Att förstå vilken stor spelare du är även om det inte alltid går bra. Hålla på en bra nivå. Behöver inte alltid vara wow, behöver inte alltid vara dåligt utan att du lägger det i en balans där du vet att det funkar.

ANNONS

Hur länge satt EM i?
- Jag är en person som kan gå vidare ganska snabbt, Tyckte jag visade säsongen efter att det inte låg och gnagde på mig. Det var tufft, du hade ändå spelat EM för ditt land men samtidigt kom jag till att kunna acceptera ett dåligt EM. Nu går jag vidare och det var upp på hästen igen och revanschera sig.

Återigen har ni en förstamatch mot gruppens svagaste lag - med tryck att vinna. Hur ser du på det?
- Ser man till gruppen förstår jag snacket, man är inte dum själv, det är klart att den första matchen är otroligt viktig. Men säg att vi förlorar den och vinner två, mot Tyskland och Mexiko? Så man får inte bli för dum i första matchen. 

- Klart att vi ska ha fokus och att det är den viktigaste matchen nu, men efter den är den viktigaste matchen Tyskland och sedan är det Mexiko. Så man får dela upp det i tre bitar och inte bara se Sydkorea, och om vi förlorar den är det kört. Lägga en balans i det.

ANNONS

Att möta Tyskland i andra matchen i VM är något Forsberg ser fram emot:

- Givetvis, jag har spelat där i tre år och jag hoppas spela mot ett fantastiskt lag. Hur man slår dem? Jag kan inte förklara nu, du får se i matchen. Tyskarna är mycket självsäkra vilket de kan vara men jag tror att de har respekt för oss. Ska bli en rolig match.

Hur kan de ha ett så bra lag?
- Det är ett stort land och man har många spelare, ta bara att de lämnade Leroy Sané hemma. Sedan handlar det om mentaliteten och hur de förbereder sig.

Emil Forsberg säger att åren i Tyskland har hjälpt honom att ta steg och att tro på sig själv ännu mer.

- Jag har ibland trott att jag har varit sämre än vad jag är ibland. Det har kanske visat sig i vissa matcher. Fan, steppa upp och gör din grej. Det är sånt jag lärt mig. 

ANNONS

Det är nio år sedan en 17-årig Emil Forsberg debuterade i superettan för GIF Sundsvall och debuten i allsvenskan skedde 2012 då Giffarna var uppe i högsta serien, men det är ingen tvekan hos honom om att åren i Malmö FF där han fick vinna SM-guld och spela Champions League var viktiga.

Svaret på frågan vad han lärde sig i MFF kommer snabbt:

- Allt. Kring mentalitet och hur du måste lära dig att acceptera hur det är att vinna och hur det är att förlora. Jag skulle vilja säga att jag lärde mig hela paketet kring den mentala aspekten i fotbollen där och kring fans och allt det där, säger Forsberg och fortsätter. 

- Jag kom från 2500 på läktaren och ett par patroner som skrek på en till 22 000 skrikande malmöiter. I Sundsvall hörde du vem som skrek på dig och kände nästan den personen, så det var annorlunda. Jag var otroligt positiv till det och älskade det och anammade det. Jag ville bli ännu bättre, jag ville vara bra i varje match, jag ville inte ta någon skit. I det mentala gjorde det mig skitbra.

ANNONS

Förbundskapten Janne Andersson var direkt tydlig med att Emil Forsberg skulle få en viktig plats i landslaget:

- Vi hade ett bra snack och han sa vilken roll han vill ha mig i och det är en roll jag trivs i och vi har haft bra snack hela resan och vet var vi har varandra, säger han.

Emil Forsbergs senaste år har varit kantade av rykten om en flytt från RB Leipzig. Även om han lägger det åt sidan under VM så hymlar han inte om vad han vill.

- Som jag känner är jag redo för nästa stora steg. Vad det blir  blir intressant att se, men jag har en dialog med Leipzig och har alltid haft en bra dialog med klubben. Jag har en dröm att spela för de största klubbarna i världen, säger han.

Däremot vill han inte lägga någon energi på det under tiden i Ryssland.

All fokus är på VM och det vi ska göra här. Jag menar, VM kanske man bara får chansen att spela en gång så jag har lagt all fokus på det och vill vara i så bra form som möjligt och göra något otroligt för Sverige. 

ANNONS

Hur lätt är det att lägga åt sidan?
- Man kan inte säga att det är lätt, det är ändå din framtid och ditt liv. Samtidigt lämnar jag allt åt Hasan (Cetinkaya, agent) och har inga bekymmer med det och har full fokus på VM. Han sköter allt annat. Jag vill prata om VM och har själv varit supporter. Jag vill bara att det ska bli bra som möjligt. Det är tolv år sedan Sverige var i VM, om det dröjer tolv år till är jag nog inte med igen.

Publicerad 2018-06-17 kl 07:30
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto