Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Förslaget: Fria byten i division två och tre: "Vet att ungdomar slutar spela"

Foto: Bildbyrån/Hallands FF

Onsala BK vill ha fria byten för herrlaget.
Det kan leda till förändringar i hela landet.
- Skulle man ha fria byten så skulle man faktiskt kunna låta alla på bänken få spela, säger ordföranden för Hallands FF, Johan Johqvist, till Fotbollskanalen.

Den 1 december håller Svenska Fotbollförbundet sitt årliga Representantskapsmöte. Som brukligt får distrikt och klubbar motionera inför mötet och Hallands Fotbollförbund har till årets möte skickat in en motion som går ut på att man vill införa fria antal byten i landets division två och tre-serier för herrar.

”Dagens system med tre byten riskerar att yngre spelare får stå tillbaka till förmån för lagets prestation vilket kan innebära att en ung spelare slutar spela fotboll”, lyder skrivelsen.

Johan Johqvist är ordförande i Hallands FF. Han berättar att idén från början kläcktes av division tre-klubben Onsala BK.

- Vi har fått signaler från föreningar i länet att det begränsade antalet spelare som får bytas in och ut i division två och tre så betyder det att man inte vågar spela med de yngre spelarna. Skulle man ha fria byten så skulle man faktiskt kunna låta alla på bänken få spela. Då kan det vara så att man faktiskt låter de yngre spelarna få chansen mer än vad som är fallet i dag, säger han till Fotbollskanalen.

- Det kommer från början från Onsala BK som talade om för oss att de resonerat kring detta. Sedan är det förbundet som måste skicka in till svenska förbundets repskap. Då har vi pratat med Onsala och författat motionen utifrån vad de tyckt.

Om förslaget går igenom är det en förändring som skulle påverka alla landets serier, då division två och tre räknas till förbundsserier.

Johqvist säger sig inte veta hur deras förslag kommer att gå hem hos övriga delar av landet.

- Det är inget som jag frågat någon annan om. Jag vet att förbundet styrker men jag har ingen aning om hur de andra förbunden kommer att reagera. Jag hoppas att de tycker att det är positivt.

Han fortsätter:

- Vi vet ju att barn och ungdomar slutar att spela fotboll. Om man får åka 25 mil, sitta på bänken och frysa och inte spela en minut – vi tror att det här kan ha en motverkande effekt.

För att förslaget ska gå igenom krävs en enkel majoritet för förslaget. I sin motion skriver man samtidigt att om förslaget inte får majoritet så yrkar man i stället på att antalet tillåtna byten ökar från tre till fem. På representantskapsmötet är samtliga distrikt, föreningarna i allsvenskan, superetttan, damallsvenskan, elitettan samt förbundsstyrelsen röstberättigade.

Omröstning
Borde det införas fria byten i division två och tre?
  • Ja
  • Nej
RÖSTA SE RESULTAT
Publicerad 2017-09-29 kl 14:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons