Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Försvarskris i landslaget – då står Ekstrand redo

Svenska landslagsbackar är iskalla.
Annat än Joel Ekstrand.
- Klart man vill vara med i landslaget, säger Udinese-backen fotbollskanalen.se.

Om en månad spelar Sverige enormt viktiga kvalmatcher mot Finland och Holland. Samtidigt visar en genomgång av de svenska landslagsbackarna att många lider av brist på speltid nu när de europeiska ligorna har sparkat igång. Av Hamréns sju backar i EM-kvalet startade fem på bänken under helgen.

Men en svensk har börjat säsongen strålande. Joel Ekstrand har fått förtroende av Francesco Guidolin i Udinese och startat såväl de två Champions League-kvalmatcherna mot Arsenal som debutsegern (0-2) i ligan mot Lecce. Och han har fått stort beröm efter matcherna.

- Jag tror inte att jag har försämrat mina chanser att spela. Jag har fått signaler att jag har gjort det bra och alla har varit skitnöjda med mig, inte minst efter matcherna mot Arsenal.

Ekstrand, som normalt sett är mittback, har fått spela till höger i både en fyrbacks- och en trebackslinje. Två annorlunda roller för Ekstrand – som menar att han trivts i dem bägge.

- Jag har i princip aldrig spelat högerback i hela mitt liv. Då har du ju din kant, i en trebackslinje har du stort ansvar i mitten men även på kanten. Du förväntas hålla en större yta och det krävs mer av dig. Jag gillar bägge systemen och trebackslinje är väldigt coolt.

Den tidigare Helsingborgsbacken har gjort en landskamp, när Sverige mötte Syrien i januari 2010. Med speltid i Serie A lär han inte försämra sina chanser för att bli uttagen framöver, även om han menar att han just nu bara har fokus på Udinese.

- Det är klart man vill vara med i landslaget, men först får man börja spela kontinuerligt, i alla fall spela en del i sitt klubblag som jag fått göra nu. Sedan är det upp till Hamrén – men jag vet inte ens om han har kollat på mina matcher.

Men lite måste du väl snegla mot de resterande kvalmatcherna?
- Vad jag tycker spelar ingen roll. Hamrén tar ut den trupp han känner är bäst. Det enda jag kan göra är att försöka spela så mycket som möjligt och göra det så bra som möjligt när jag spelar.

Nu har du fått spela ytterback i klubblaget – kan du tänka sig att flytta ut dit i landslaget också?
- Jag ser mig själv som mittback, det har jag varit under alla säsonger i HIF. Men jag ser det så här, just nu vill jag bara spela så mycket som möjligt och om Hamrén vill ha mig som högerback, då hade jag tyckt att det hade varit hur roligt som helst. Jag trivs där också – det är roligt att spela där också.

Publicerad 2011-09-13 kl 21:49
Annons
Annons
Annons