Försvarsmiss kostade Sverige segern mot Island - oavgjort i gruppfinalen

Sverige (dam)

Sverige spelade under tisdagskvällen 1-1 mot Island i EM-kvalet.
Anna Anvegård gav Sverige ledningen i den första halvleken men Island hittade till slut en kvittering genom Elin Jensen efter en miss i det svenska försvaret.
Nu är det bara surt. Det känns som vi har förlorat, säger Lina Hurtig i SVT:s sändning.

Se målen från Sporten i spelaren.

Sverige besegrade Ungern med hela 8-0 och under tisdagskvällen hoppades Peter Gerhardsson på ännu en vinst i gruppfinalen mot Island på bortaplan. Men det skulle visa sig svårt.

Sveriges målvakt Zećira Mušović fick chansen från start mellan stolparna - som därmed gjorde sin tävlingsdebut i landslagssammanhang - samtidigt som Jennifer Falk fick kliva åt sidan.

Matchinledningen blev svängig med chanser åt båda hållen. Sveriges första riktigt vassa chans kom 20 minuter in när Lina Hurtig avlossade ett pressat skott. Avslutet rakt på Sigurdardóttir i Island-målet.

Med drygt 30 minuter spelade på matchklockan tog Sverige ledningen. Med en passning in från höger från Sofia Jakobsson kunde Anna Anvegård slå in ledningsmålet.

Drygt tio minuter senare skulle Island kvitterade - trodde de. På en hörna forcerade Islands nyckelspelare Sara Björk Gunnarsdóttir in bollen efter en stökig situation i Sveriges straffområde. Island-spelarna firade vilt men domaren hade blåst för frispark. Kort efter blåste domaren för halvtidsvila.

Men en kvittering skulle komma. Island inledde den andra halvleken med ett intensivt presspel och på ett inkast i den 61:a minuten kom också kvitteringen. Lina Hurtig hoppade upp för att rensa bollen men missbedömde studsen. Det unyttjade Islands Elin Jensen som nickade in kvitteringen.

Bara några minuter senare var Sveriges målskytt Anvegård mycket nära att rulla in ett ledningsmål men Sigurdardóttir limmade anfallarens skott. Istället var Island närmast att sätta ett avgörande mål efter två ribbträffar. Men fler mål blev det inte och gruppfinalen slutade 1-1.

I och med resultatet toppar Sverige fortfarande gruppen, på bättre målskillnad än Island.

Nu är det bara surt. Det känns som vi har förlorat. Det kändes stabilt i första och då hade vi kontroll. Men vi fick inte till det i andra, säger Lina Hurtig i SVT:s sändning.

På frågan hur Hurtig såg på Islands kvitteringsmål svarar hon:

Jag missade bollen. Det var det som hände. Jag ska bara rensa där. Det känns skitsurt.

Island: Sigurdardóttir - Viggósdóttir, Jónsdóttir, I. Sigurdardóttir, Gunnarsdóttir, Vilhjálmsdóttir, Brynjarsdóttir, Gísladóttir, Jóhannsdóttir, Jensen, Jónsdóttir.

Sverige: Mušović - Ilestedt, Sembrant, Eriksson, Andersson - Björn, Seger, Asllani - Jakobsson, Anvegård, Hurtig.