POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Fortsatt oklart i publik-frågan: "Hoppfull om det blir en förändring från 50"

Foto: Bildbyrån.

Hur mycket publik får gå på fotboll den 1 oktober?
Ännu råder stor oklarhet i frågan.
- Jag är mycket hoppfull om det blir en förändring från 50 och sedan får vi se i vilken grad det blir, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen. 

Ännu är läget oklart kring hur mycket publik som kan komma att släppas på från den 1 oktober i år. Regeringen gav nyligen besked om att man öppnar för viss publik på sittplats då, samtidigt som Folkhälsomyndigheten därefter gav besked om att man helst ser ett maxtak på 500 personer, medan Polismyndigheten i sin tur gjorde ett yttrande om att man inte vill se några lättnader alls, då man vill ligga kvar på 50 personer, som gäller i dag.

Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) har därefter kommunicerat att man helst ser att publikkapaciteten anpassas efter hur stora arenorna är som matcherna spelas på, men ännu är det oklart hur det blir. SvFF höll, ihop med Riksidrottsförbundet och andra idrottsförbund, i slutet av augusti ett möte med Folkhälsomyndigheten, men utan att komma fram till något gemensamt önskemål i frågan.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson berättar nu att fotbollen fortsatt är i väntans tider inför ett besked, från regeringens sida, i publik-frågan. 

- Alltihop handlar om att regeringen skickade ut ett svar på remiss och där är vi, ihop med ett 30-tal andra intressenter, remissinstanser, precis som Folkhälsomyndigheten. Jag utgår från att man på regeringskansliet tittar på remissvaren och utifrån det sedan tar ett beslut utifrån ett underlag. Sedan väger ju, från regeringens perspektiv, Folkhälsomyndighetens uppfattning tungt, då det varit så tidigare, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Vi har därmed inte fått något ytterligare besked, men däremot har vi, tillsammans med Rf (Riksidrottsförbundet), hockeyförbundet och en mängd av våra medlemsföreningar och intresseorganisationer talat om vikten av att man inte har ett fixerat antal, utan att man har en anpassning till arena och evenemang.

- Jag var på Friends Arena, tillsammans med åtta personer i går och ett gäng från media, och tittade på matchen och om det blir ett fixerat tak på Friends Arena på 500 personer, som det spekulerats om, är det ingenting på en sådan arena. Man skulle på ett smittsäkert sätt kunna ta in väldigt många fler personer. Vi har därmed, från idrottens sida, tryckt på det här med anpassning efter arena och evenemang, men vi får se i vilken mån regeringen lyssnar på det. I det här remissförfarandet talade man om att en förändring skulle ske från den 1 oktober, så det finns fortfarande tid att bearbeta den här frågan, men vår ståndpunkt är glasklar och den har vi framfört. Sedan får vi se i vilken mån vi blir lyssnade till. 

Är du hoppfull om att fotbollen kan få igenom sin vilja i detta?
- Jag är mycket hoppfull om det blir en förändring från 50 och sedan får vi se i vilken grad det blir, men det känns som att det ligger i luften att det blir en förändring från 50. Sedan får vi se exakt vad det blir, vilket är oerhört spännande. Vi får se vilken grad vi blir lyssnade till och vi trycker även på under remissbearbetningstiden, precis som att flera klubbar och aktörer framfört detta. Det finns ett massivt önskemål från idrottens sida i den här frågan, säger Nilsson. 

Per Strängberg, pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg, har i sin tur inget nytt att meddela gällande när ett besked kan komma i frågan. 

"Frågan bereds i Regeringskansliet. Vi kommer att kommunicera när det är dags för beslut", skriver han i ett mejl till Fotbollskanalen.

Publicerad 2020-09-09 kl 13:45
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto