Fotbollskanalens spelarbetyg - Sverige-Ukraina

Sverige

Sverige förlorade i EM-genrepet mot Ukraina. Efter ett vådaskott blev det 0-1 (0-0) inför 25 223 på ett soldränkt och varmt Råsunda. Glädjande att Zlatan spelade en knapp timme och knät höll - och dessutom var han vass. Annars var det inte många svar som Lars Lagerbäck fick inför EM-premiären mot Grekland.

Fotbollskanalens spelarbetyg:

FEM

FYRA

Olof Mellberg

Visade verkligen EM-form och vann nästan alla dueller. Räddade dessutom Isakssons nolla i den första halvleken med en riktig Börje Salming. Trygg och stabil i en annars ganska darrig lagdel och det är tur att han levererade.

Zlatan Ibrahimovic

UT 56. Allt utom ett mål i hans comeback i landslaget. Bästa läget var på en frispelning av Sebastian Larsson där han träffade målvakten snarare än att Pjatov räddade. Anfallaren låg bakom mycket av offensiven ihop med Henrik Larsson och eventuella spioner från andra länder måste fått respekt. Lekfullhet och styrka i en fin kombination.

TRE

Sebastian Larsson

UT 46. Löpte frenetiskt på sin kant och det hände inget bakåt, han räddade även på mållinjen efter hörna. Låg dessutom bakom en hel del av den svenska offensiven. Spelade fram Zlatan till ett friläge och stod för en rad bra frisparkar och hörnor. Stärkte startchanserna.

Henrik Larsson.

Inte märks det att han snart är 37. Under första halvlek kombinerade han och Zlatan förtjänstfullt. Larsson hade en skarp nick efter en hörna och hade en klack på mål. Såg till att ofta vara spelbar. Slet även grymt i det defensiva arbetet och såg till att sätta press på Ukraina.

TVÅ

Andreas Isaksson

UT 46. Sattes egentligen inte på några svåra prov under den halvlöek han stod. Även om Ukraina skapade en del chanser och sköt en del skott var det aldrig i närheten av Isakssons händer. Brister lite i uppspelen, men inget annat än en skadad står emellan honom och att starta i EM-premiären.

Tobias Linderoth

Ut 56. Det är fortfarande en bra bit till den "gamle Linderoth". Det vore konstigt annars med tanke på att han bara spelat 45 minuter på ett halvår. Han verkar inte orka jaga på samma sätt och Ukraina ägde ofta det centrala mittfältet, inte sällan i ytan precis framför backlinjen. Stod dock för en del bra offensiva passningar.

Kim Källström

Några härliga inspel i straffområdet höjde betyget, men samtidigt tappade Kim många bollar på mittplan och tempot var inte det bästa. Inte sällan blev det farliga kontringar när han inte han med hem.

Niclas Alexandersson

UT: 72. Hade inga egentliga problem defensivt, men kom nästan aldrig med i anfallen. Gedigen match i sann ”Alex”-anda. Närmade sig en plats i EM-startelvan.

Petter Hansson

Några tveksamma ingripanden i inledningen av matchen. Knappt godkänt och det stärkte snarare Majstorovic. Hade några tuffa duster med Ukrainas anfallare.

Mikael Nilsson

Klarade godkänt med nöd och näppe. Återigen blir det smärtsamt tydligt att han inte är en vänsterback. Lyckligtvis stod han inte för några avgörande misstag. Bättre i samarbete med Ljungberg än Chippen och klev då högre upp i plan.

Christian Wilhelmsson

Giftig nära straffområdet, men lite väl många touch på bollen ibland. Spelade sig inte närmre EM-startelvan, men gjorde absolut inte bort sig. Visade i alla fall att självförtroendet från Spanien är kvar. Fick lite för få bollar emellanåt

Fredrik Ljungberg

In 46. Kom in efter paus och inledde piggt men föll sedan i från när Sverige tappade spelet. Spelade inte som om det var en VM-final direkt. Hade en del djupledslöpingar men fick för få bollar att arbeta med. Det krävs mer från lagkaptenen om det svenska EM-äventyret ska hålla i sig efter midsommar.

ETT

Rami Shaaban

IN: 46. Det insläppta målet är givetvis det bestående minnet från matchen. Bollen vobblade på väg mot mål, men touchade ingen och ingripandet är direkt underkänt. Gjorde inte mycket annat och det är med ett sargat självförtroende målvakten kommer till EM.

Spelade för kort tid för att betygsättas: Johan Elmander (IN 56, UT 76), Fredrik Stoor (IN 72), Marcus Allbäck (in 76)