POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
3v

Fotbollsprofil blev tillfångatagen och dödshotad - nu åtalas tio personer

Foto: Bildbyrån

En svensk fotbollsprofil på elitnivå blev tillfångatagen, rånad och dödshotad av en liga.
Nu meddelar Åklagarmyndigheten att åtal väckts mot tio personer. 
- Det pratar jag inte om alls, säger profilen till Fotbollskanalen.
- De brott som de misstänkta är åtalade för innehåller straffskalor med långa fängelsestraff, säger åklagaren Jessica Wenna. 

Flera män ska ha drabbats av dejtingligan. I tron att de skulle ha en inbokad träff med en ung kvinna har de i stället mötts av en liga bestående av unga män och på olika sätt har de bland annat blivit frihetsberövade och rånade, uppger Åklagarmyndigheten. En av männen, som har blivit utsatta, är en känd, svensk fotbollsprofil på elitnivå. 

Åklagarmyndigheten meddelar att åtal har väckts mot tio personer för bland annat grovt rån, rån, människorov och penningtvättsbrott och att gärningsmännen i dejtingligan är i åldrarna 18-21 år. 

Fotbollsprofilen vill inte kommentera åtalet. 

- Det pratar jag inte om alls, säger profilen till Fotbollskanalen.

Åklagaren Jessica Wenna bekräftar att det totalt finns åtta målsäganden, men hon vill inte kommentera delen - som berör fotbollsprofilen - i åtalet. 

- Jag vill varken bekräfta eller inte bekräfta dina uppgifter, så jag kan inte säga något om det, säger åklagaren och fortsätter:

- Så som vi lämnat in åtalet är det sekretess på vissa av målsägandens namn, vilket gör att jag inte kommer att gå in på något i detalj och berätta om enskilda gärningar. Jag pratar generellt om den här brottsligheten i stort.

Wenna säger generellt sett så här om åtalet:

- Huvuddelen av brotten är ju sådana att målsägandena har lockats till (aktuella platsen) och i ett fall har en målsägande lockats till att ta emot gärningsmannen i sin bostad i tron då om att de har en träff med en tjej, men den här tjejen är ju en fejkad dejt. Det som i stället händer är att de här målsägandena blir rånade och några av de också frihetsberövade under en period om en timme upp till ett antal timmar, säger hon.

Wenna fortsätter:

- Det har varit en lång process som resulterat i en omfattande förundersökning och det är flera gärningsmän inblandade i flera av de här gärningarna. Det har varit ett pussel för polisen att lista ut vem eller vilka som har varit med vid de olika brotten. Det har därmed varit ett omfattande detektivarbete som legat bakom att vi nu har kommit fram till det här åtalet.

Åklagaren menar dessutom att det kan finnas ett mörkertal med personer som har blivit utsatta för ligan, men som av olika skäl inte valt att polisanmäla eller berätta om det.

- Det kan man inte utesluta, säger hon och fortsätter:

- De här målsäganden som vi nu har med i det här åtalet har ändå på ett ganska bra sätt berättat om vad de har varit med om för något. Det är våldsamma och kränkande gärningar som har varit klart traumatiserande för de här målsägandena, samtidigt som vissa till och med fruktat för sitt liv. Det kan nog finnas en viss motvilja kring att berätta om den här typen av brott och det kan också vara så att det finns ett mörkertal här, att det inte finns kännedom om samtliga ärenden.

Wenna berättar att alla tio åtalade personer inte har varit med vid varje brottstillfälle. Endast två personer i ligan har varit med vid samtliga brott, samtidigt som även graden av medverkan mellan gärningsmännen har varierat. Alla personer har inte varit med då exempelvis våld och hot skett, i stället vid andra skeden i händelseförloppen.

Ännu är det inte klart vad åklagaren kommer att yrka på för straff i rätten.

- Det är något som jag kommer att framställa i pläderingen i målet, men man kan konstatera att de brott som de misstänkta är åtalade för innehåller straffskalor med långa fängelsestraff, säger hon och fortsätter:

- Men de har varit inblandade i olika omfattning och i olika grad, samtidigt som åldern kan spela roll kring vilket straff man får. För de som har varit mest inblandade skulle jag säga att det inte finns några andra påföljder att välja än ett fängelsetraff.

Rättegången förväntas hållas mellan slutet av januari och slutet av mars i år. 

- Det beror på att det är en stor utredning och att det också är många misstänka i de olika delarna. Då tar förhandlingarna längre tid. Det är ju flera mycket allvarliga gärningar som vi ska gå igenom under den här dagarna. 

Publicerad 2020-01-22 kl 11:02
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå