Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Från jumbo till EM-guldhjälte: "Inte förstått hur stort det är"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Från jumbo i Elitettan till EM-guldhjälte. Det mästerskapet kan mycket väl komma att förändra Julia Ekholms framtida karriär.
- Jag har faktiskt inte förstått hur stort det här är än, säger hon till Fotbollskanalen.

Till vardags spelar Julia Ekholm i Elitettans jumbolag Bollstanäs som bara plockat fem poäng på fjorton matcher. Spel inför drygt hundra personer på Bollstanäs IP har nu byts ut mot guldregn och hyllningar. När mittbacken idag vaknar upp så gör hon det som en äkta guldhjälte.

Då F19-förbundskaptenen Calle Barrling skulle formera sin startelva inför EM var Julia Ekholm en av de givna i laget. Hon spelade sedan alla matcher under mästerskapet och fanns såklart på planen när Sverige igår tog det bragdartade EM-guldet.

- Det är helt fantastiskt, man har nästan inte fattat det här ännu. Det här är självklart hur bra som helst för min egna fotbollskarriär, för det är en jättebra utbildning att få sådana här internationella matcher. Jag kommer att kunna ta med mig det här tempot när jag kommer hem, så det är superbra, säger Ekholm till Fotbollskanalen.

I gårdagens EM-final tog Sverige tidigt ett stadigt grepp om matchen genom Stina Blackstenius två mål. Spanien försökte komma tillbaka in i matchen - något som också resulterade i en reducering med tio minuter kvar av matchen. Trots att Sverige gjorde 3-1 i den 89:e minuten genom Filippa Angeldal menar Ekholm att hon inte kunde slappna av förrän domaren blåste i sin visselpipa.

- Man såg i slutet att avbytarna började samlas och var redo för att springa in. Sedan så såg jag att domaren höll i pipan när vår målvakt hade bollen och skulle skjuta ut den. När slutsignalen gick… det var helt sjukt! Så härligt, säger hon.

I vilken matchminut började du tro på att det faktiskt skulle bli guld?
- Nej, inte förrän Emma (Holmgren) skulle köra sin utspark och domaren tog tag i sin visselpipa. Då började man känna det, men det var inte förrän slutsignalen gick som man kunde börja slappna av.

Idag väntar flyg hem till Arlanda där Svenska Fotbollförbundet har planerat ett gemensam välkommande för tjejerna som ska firas av ordentligt.

Har du börjat inse hur stort det här är?
- Nej, inte än faktiskt. Det är så himla kul faktiskt. Det är ett sånt härligt gäng det här med alla spelare och ledare, det går inte att beskriva, säger Julia Ekholm till Fotbollskanalen.

Kunde du tänka dig det här när ni åkte ner till Israel?
- Det är självklart att man siktar på guld, men man får ta en match i taget och sätta upp delmål på vägen för att sedan klara av dem. Det var en del tuffa matcher. Varje motstånd bjuder på nya utmaningar, men vi klarade av det och det är så starkt jobbat.

Publicerad 2015-07-28 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons